Obsesia pentru bani sau crematomania: ce este și cum se tratează
 

Obsesia pentru bani sau crematomania: ce este și cum se tratează

Obsesia pentru bani poate determina o persoană să se angajeze în activități ilicite cu dorința de a acumula mai multă avere.
Obsesia pentru bani sau crematomania: ce este și cum se tratează
Maria Fatima Seppi Vinuales

Scris și verificat de psihologul Maria Fatima Seppi Vinuales.

Ultima actualizare: 26 octombrie, 2022

Termenul de crematomanie se referă la obsesia pentru bani. Deși este adevărat că banii sunt necesari în multe domenii ale vieții, această tulburare — ca și alte manii — aduce cu sine consecințe la nivel individual și social.

Pacientul face orice pentru a-și crește averea. Nu îl deranjează să renunțe la familia ta, la prieteni, la demnitate și la alte valori dacă asta înseamnă să facă mai mulți bani. Să vedem în detaliu despre ce este vorba!

Ce este obsesia pentru bani sau crematomania?

După cum indică și denumirea, obsesia pentru bani implică faptul că lumea este redusă la o preocupare excesivă pentru chestiunile monetare. Astfel, atunci când analizează o situație pentru a lua o decizie, pacientul pierde din vedere toți factorii implicați, concentrându-se doar pe bani. Care sunt simptomele acestei obsesii?

Discuții exclusiv financiare

Conversațiile devin monotematice: cât câștigă o persoană, cum să genereze mai multe venituri și așa mai departe. Uneori, bolnavii pot deveni dependenți de muncă, deoarece simt satisfacție știind că acest lucru le permite să-și mărească bugetul.

Persoană afectată de obsesia pentru bani
Persoanele cu crematomanie reduc viața la bani și pun familia în plan secund.

Disconfort în cheltuirea banilor

Planurile care implică cheltuieli generează adesea anxietate sau disconfort. Bolnavii pot evita invitațiile sau întâlnirile pentru a nu fi nevoiți să folosească banii pe care i-au economisit.

Tulburări de somn

Banii monopolizează toată atenția. Pot provoca chiar tulburări de somn. Pacienții nu încetează să se gândească la cum să câștige mai mulți bani sau la cum să evite să cheltuiască ceea ce au deja.

Dorință fără limite

Banii nu sunt niciodată suficienți. În consecință, pacienții sunt timpul nemulțumiți și frustrați pentru că nu au mai mult.

Neglijarea propriei persoane

Pacienții acordă atât de multă atenție cheltuielilor, încât adesea se neglijează pe ei înșiși. De exemplu, nu investesc în activități care generează plăcere, deoarece încep să le vadă ca pe o „cheltuială inutilă”. De fapt, pot neglija complet aspectul personal (poartă îmbrăcăminte uzată pentru a evita cheltuielile, nu cumpără medicamente, etc.).

Pierderea valorilor

Obsesia pentru bani îi poate determina pe oameni să-și piardă valorile, să se comporte fără scrupule și chiar să se angajeze în activități ilegale.

Dificultăți sociale

Acești oameni pot simți neîncredere față de alți oameni, crezând că aceștia vor să intre într-o relație pentru bani sau că vor să le facă rău. De asemenea, pot experimenta invidie atunci când văd că altcineva are mai mult capital decât ei.

Nu este o tulburare recunoscută oficial

Este important de menționat că obsesia pentru bani nu este recunoscută ca patologie sau tulburare în manualele de diagnostic. Cu toate acestea, este o problemă reală. Pentru a ști dacă relația cu banii este funcțională sau disfuncțională, trebuie să analizăm cine „domină” pe cine.

Fac cu banii mei ceea ce vreau sau fac banii cu mine ceea ce vor?

Cum să gestionăm obsesia pentru bani sau crematomania?

Când obsesia pentru bani începe să afecteze alte domenii ale vieții, precum familia, relațiile romantice, munca sau prieteniile, este nevoie de o intervenție. Câteva recomandări pentru a rezolva această problemă sunt :

Evaluați convingerile legate de bani

De exemplu, o persoană care este foarte atașată de bani s-ar putea să fi trăit într-o situație de deprivare economică, așa că încearcă să nu revină în acea împrejurare. În acest caz, este important să se stabilească faptul că rezultatul final este circular. Apar nevoi și neajunsuri, deoarece banii nu sunt cheltuiți. Prin urmare, este nevoie de o gândire mai flexibilă.

Puneți sub semnul întrebării rolul sau funcția banilor

Pentru ce sunt banii? Care este scopul bogăției? Oferă recunoaștere? Atrage atenția? Oferă putere? Creează relații?

Poate că mintea crede că banii sunt singura modalitate de atingere a obiectivelor și că nu există alte alternative posibile. O persoană care caută să mulțumească prin bani ar trebui să se concentreze pe dezvoltarea abilităților sociale.

Mergeți la terapie

Terapia poate fi de mare ajutor. De exemplu, terapia cognitivă ajută la identificarea credințelor iraționale și facilitează gândurile care implică valorificarea altor aspecte.

Specialist care tratează obsesia pentru bani
Dacă obsesia pentru bani afectează alți piloni ai vieții, este mai bine să solicitați terapie psihologică.

O obsesie promovată de societate

Când vorbim despre obsesii, este necesar să eliminăm această problemă din planul individual. Obsesia pentru corp, pentru mâncarea sănătoasă, pentru cumpărături, pentru a avea cel mai nou telefon mobil și, în general, pentru bani, este intens promovată de societate.

Atât în mass-media, cât și în comentariile individuale, banii sunt constant „lăudați”. Unii oameni devin mai interesați de obiectele de consum decât de viața în sine; muncesc pentru a avea din ce în ce mai mult, în loc să se bucure sau să se odihnească.

Fără îndoială, acest lucru are un impact asupra sănătății generale, în special asupra sănătății mintale. În plus, acești oameni îi validează și îi „măsoară” pe alții pe baza puterii lor de cumpărare. Prin urmare, nu se pot conecta cu adevărat cu cei din jur, pe lângă faptul că își deteriorează relațiile interpersonale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Garrido Piosa, María. (2014). Adicción al trabajo: características, detección y prevención desde una perspectiva integral. Enfermería Global13(33), 362-369. Recuperado en 13 de octubre de 2022, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1695-61412014000100018&lng=es&tlng=es.
  • Russo, M. D. (2021). Afecto, cuidado y dinero. RUNA, Archivo Para Las Ciencias Del Hombre, 42(2), 385–403. https://doi.org/10.34096/runa.v42i2.8462
  • Bados López, A. (2017). Trastorno de ansiedad generalizada: Naturaleza, evaluación y tratamiento (2017).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.