OMS vorbește despre riscurile steviei și ale altor îndulcitori
Folosiți îndulcitori pentru a reduce caloriile din dietă și a pierde în greutate? Dacă da, avem vești importante. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a vorbit despre riscurile steviei și ale altor îndulcitori pentru sănătate. Aceștia nu sunt indicați ca modalitate de a pierde în greutate, deoarece nu conferă niciun beneficiu pe termen lung în reducerea grăsimii corporale.
Rezultatele studiilor sugerează că pot avea efecte nedorite, cum ar fi un risc crescut de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare. Citiți mai departe pentru a descoperi noile recomandări!
Organizația Mondială a Sănătății vorbește despre riscurile steviei și ale altor îndulcitori
În 2015, Organizația Mondială a Sănătății a publicat o declarație prin care a cerut adulților și copiilor să își reducă aportul zilnic de zaharuri libere la mai puțin de 10% din aportul total de energie. Așa a apărut goana după alternative mai sănătoase.
Unele dintre aceste opțiuni sunt stevia și alți îndulcitori non-calorici. Dar sunt de ajutor?
Documentul numit Utilizarea îndulcitorilor fără zahăr: ghidul OMS adună rezultatele studiilor efectuate la adulți, copii și femei gravide. Cu toate acestea, nu se aplică pacienților cu diabet preexistent.
Pentru a oferi îndrumări cu privire la îndulcitorii care sunt comercializați ca atare sau care se găsesc în alimente și băuturi, au fost analizate în total 283 de studii, precum și cercetări controlate randomizate și analize observaționale.
Acțiunea OMS privind utilizarea îndulcitorilor a generat o dezbatere importantă cu privire la posibilele riscuri ale consumului acestora. Deși unii văd în îndulcitori o alternativă pentru a reduce consumul de zahăr și a ține sub control greutatea, Organizația Mondială a Sănătății afirmă faptul că îndulcitorii au un impact scăzut asupra greutății corporale și țesutului adipos. Utilizarea lor poate fi legată de un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și mortalitate pe termen lung la adulți.
Noul ghid își propune să ajungă la politicieni, manageri, organizații non-guvernamentale, profesioniști din domeniul sănătății, oameni de știință, cercetători, educatori și industria alimentară. Deși îndulcitorii pot părea o alternativă atractivă pentru pierderea în greutate, rezultatele sugerează contrariul.
Descoperiți: Amestecul de alcool și zahăr provoacă mahmureală? Asta spune știinta
Fiți atenți! Aceștia sunt îndulcitorii care pot avea efecte nedorite asupra sănătății
OMS evidențiază nu doar lipsa valorii nutriționale a înlocuitorilor de zahăr, ci și importanța reducerii cantității de dulciuri din alimentație pentru îmbunătățirea sănătății, mai ales la o vârstă fragedă. Ghidul publicat subliniază necesitatea de a evita cei mai comuni îndulcitori non-calorici, cum ar fi următorii:
- Stevia și derivații
- Acesulfam K
- Advantamo
- Aspartam
- Ciclamat
- Neotame
- Sucraloză
- Zaharină
Este important de menționat faptul că pastele de dinți, cremele, medicamentele și alcoolul zaharat nu au fost incluse în documentul furnizat de OMS.
Reducerea consumului de îndulcitori este posibilă
După cunoașterea riscurilor asociate cu utilizarea prelungită a îndulcitorilor non-calorici, este important de menționat că există diverse alternative pentru reducerea utilizării acestora. Continuați să citiți pentru a le descoperi!
- Reduceți treptat consumul de zahăr: pentru a adapta gustul la arome mai puțin dulci, puteți începe prin a limita consumul de zahăr în băuturi și alimente puțin câte puțin.
- Utilizarea fructelor ca înlocuitori naturali: fructele pot fi un înlocuitor natural excelent pentru zahăr în deserturi, băuturi și alte alimente. Acestea conțin fructoză, care este un tip de zahăr natural.
- Citiți etichetele produselor alimentare: multe produse procesate conțin îndulcitori ascunși. Din acest motiv, este esențial să citiți etichetele pentru a identifica toate ingredientele.
- Înlocuiți sucul cu apă: băuturile carbogazoase conțin adesea o cantitate mare de zahăr, așa că înlocuirea lor cu apă poate reduce semnificativ aportul de îndulcitori.
Organizația Mondială a Sănătății își propune să reducă riscul de boli netransmisibile la nivel mondial și să îmbunătățească calitatea dietelor. Ca parte a acestui efort, entitatea intenționează să publice o serie de recomandări privind dietele sănătoase.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Naciones Unidas. (15 de mayo de 2023). No es recomendable el uso de edulcorantes para controlar el peso. https://news.un.org/es/story/2023/05/1521027
- Organización Mundial de la Salud. (2023). Use of non-sugar sweeteners: WHO guideline. https://www.who.int/publications/i/item/9789240073616
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.