Dieta cu supă: de ce nu este o opțiune bună pentru pierderea în greutate?
 

Dieta cu supă: de ce nu este o opțiune bună pentru pierderea în greutate?

Există o dietă pentru a slăbi câteva kilograme într-o săptămână? Este dieta cu supă răspunsul?
Dieta cu supă: de ce nu este o opțiune bună pentru pierderea în greutate?

Ultima actualizare: 23 ianuarie, 2023

Dieta cu supă nu este o opțiune bună pentru pierderea în greutate, în ciuda faptului că mulți influenceri susțin eficiența acesteia. Este o dietă foarte restrictivă, care crește riscul de a dezvolta deficite și poate compromite sănătatea generală.

Pentru a pierde în greutate, nu trebuie să te înfometezi sau să elimini grupe întregi de alimente, ci mai degrabă să adopți obiceiuri benefice și să-ți adaptezi aportul alimentar la nevoile reale. Deși aceste tipuri de dietă funcționează pe termen scurt, efectele contraproductive sunt un motiv suficient pentru a le evita.

Ce este dieta cu supă?

Dieta cu supa permite doar consumul de supe. De obicei, supele sunt vegetariene; cu toate acestea, uneori pot include bucăți de carne slabă și ulei.

Obiectivul principal este pierderea rapidă în greutate. Fanii dietei susțin că poți slăbi între 3 și 8 kilograme într-o săptămână. Desigur, acesta este primul semn de avertizare.

Deoarece este o dietă agresivă și restrictivă, cei care o urmează sunt expuși la efecte secundare ușoare sau severe. Dieta cu supă nu este sustenabilă pe termen mediu, deoarece provoacă anxietate.

Există un risc mare de a dezvolta patologii cronice.

Femeie care urmează dieta cu supă
A baza dieta doar pe supe este periculos, deoarece duce la deficite nutriționale.

Principalele dezavantaje

Deoarece supele sunt adesea preparate doar din legume, această dietă este lipsită de proteine. În absența acestui macronutrient important, organismul începe să piardă progresiv masă musculară din cauza catabolismului.

Pentru a menține masa musculară, persoanele sedentare trebuie să consume minim 0.8 grame de proteine per kilogram de greutate corporală, așa cum se arată într-un studiu publicat în Annals of Nutrition & Metabolis .

Nici nevoia de lipide nu este acoperită. Aceasta este o problemă, deoarece tinde să crească inflamația internă. Acest lucru crește riscul de tulburări cardiovasculare, boli digestive și tulburări hormonale.

La bărbați, studiile arată că aportul scăzut de lipide saturate deprimă producția de testosteron.

Depozitele de micronutrienți se diminuează din cauza naturii acestei diete. Prin reducerea consumului de vitamina A, E, C și D, sistemul imunitar este afectat și crește riscul de infecții și boli.

Efecte secundare ale dietei cu supă

Dieta cu supă poate avea un efect de bumerang. Nu poate fi urmată mai mult de una sau două săptămâni, deoarece restricția calorică și nutrițională creează probleme de sănătate.

Folosirea dietei cu supă chiar și pentru câteva zile va afecta metabolismul. Din acest motiv, persoanele care urmează această dietă ajung să aibă obiceiuri alimentare mai proaste decât cele inițiale. Din această cauză, greutatea este recâștigată rapid.

În plus, pot apărea complicații grave. Una dintre cele mai frecvente este anemia din cauza deficitului de fier sau vitamina B12. Aceasta din urmă este prezentă doar în alimentele de origine animală.

Dietele lichide tind să provoace un dezechilibru electrolitic. Poate exista un deficit de sodiu sau potasiu. În cazul sodiului, o cantitate insuficientă poate provoca hiponatremie.

Alte reacții adverse sunt următoarele:

  • Oboseală
  • Ameţeală
  • Dificultate de concentrare
  • Leșin
Tânără care a ales dieta cu supă
Dieta cu supă este foarte restrictivă și poate provoca oboseală și slăbiciune.

Dieta cu supă este periculoasă

Pe scurt, dieta cu supă nu este o opțiune bună. Dacă vrei să slăbești, optează pentru alte variante care combină aportul corect de nutrienți cu  exercițiile fizice.

Este clar că pentru slăbire este nevoie de un deficit caloric, dar acesta nu trebuie să fie excesiv. În caz contrat, dieta nu va fi sustenabilă pe termen mediu și lung. Schimbările bruște ale compoziției corpului vor altera funcția metabolică și vor crește riscul de îmbolnăvire.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Roberts DC. Quick weight loss: sorting fad from fact. Med J Aust. 2001 Dec 3-17;175(11-12):637-40. doi: 10.5694/j.1326-5377.2001.tb143759.x. PMID: 11837873.
  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374
  • Whittaker J, Wu K. Low-fat diets and testosterone in men: Systematic review and meta-analysis of intervention studies. J Steroid Biochem Mol Biol. 2021;210:105878. doi:10.1016/j.jsbmb.2021.105878
  • Mitra S, Paul S, Roy S, Sutradhar H, Bin Emran T, Nainu F, Khandaker MU, Almalki M, Wilairatana P, Mubarak MS. Exploring the Immune-Boosting Functions of Vitamins and Minerals as Nutritional Food Bioactive Compounds: A Comprehensive Review. Molecules. 2022 Jan 16;27(2):555. doi: 10.3390/molecules27020555. PMID: 35056870; PMCID: PMC8779769.
  • Blomain ES, Dirhan DA, Valentino MA, Kim GW, Waldman SA. Mechanisms of Weight Regain following Weight Loss. ISRN Obes. 2013 Apr 16;2013:210524. doi: 10.1155/2013/210524. PMID: 24533218; PMCID: PMC3901982.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.