Papa Francisc a fost operat de urgență: problemele de sănătate
 

Papa Francisc a fost operat de urgență: problemele de sănătate

Papa Francisc a fost transportat de urgență la un spital din Roma. Motivul? Hernia sa incizională necesită o operație pentru a evita complicațiile.
Papa Francisc a fost operat de urgență: problemele de sănătate
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 07 iunie, 2023

Biroul de presă al Sfântului Scaun a raportat printr-o declarație faptul că Papa Francisc a fost operat din cauza unei hernii incizionale. Acest tip de hernie prezintă riscul de obstrucție intestinală, o complicație gravă.

Operația lui Papa Francisc a fost o plastie de perete abdominal cu o proteză. Această procedură necesită o laparotomie, adică o deschidere a abdomenului. Papa va sta în spital câteva zile după intervenție pentru o recuperare funcțională completă și o evoluție postoperatorie normală.

Papa Francisc a fost operat de urgență: ce este hernia incizională?

Potrivit portalului StatPearls, hernia incizională este o deschidere care apare în peretele abdominal, chiar în locul unde a existat o incizie anterioară. Deschiderea apare acolo unde ar trebui să fie cicatricea intervenției chirurgicale inițiale.

În medicină, hernia incizională este cunoscută ca o varietate de hernie ventrală. Aceasta apare pentru că acea parte a corpului este slabă, cu mai puțină rezistență la presiunea internă. Organele împing spre exterior și, atunci când există o lipsă de rezistență a mușchilor și a pielii, apare hernia.

Potrivit experților, cele mai frecvente simptome sunt următoarele:

Descoperirea acestor semne necesită o consultație medicală. Deși medicul poate observa prezența nodulului cu ochiul liber, cu siguranță va solicita studii imagistice. Așa va putea vedea situația organelor interne.

Un studiu efectuat pe pacienți spanioli în vârstă de peste 80 de ani a relevat faptul că intervenția chirurgicală electivă este abordarea ideală la persoanele cu imagini clinice similare cu cele ale Papei Francisc. În acest fel, se reduce posibilitatea de apariție a complicațiilor.

Procedura chirurgicală, conform portalului MedlinePlus, nu are riscuri mai mari decât cele care apar la operarea unei hernii comune. Totuși, vârsta Papei este o circumstanță suplimentară care trebuie luată în considerare.

De obicei, herniile incizionale nu sunt asociate cu procese maligne. În orice caz, nu este neobișnuit ca chirurgul să facă o biopsie pentru a exclude o tumoare neoplazică.

Problemele de sănătate ale Papei Francisc

Aceasta nu este prima știre cu privire la sănătatea Papei Francisc. Înainte de a locui la Vatican, la vârsta de 21 de ani (în 1957), a avut o infecție pulmonară care a fost tratată prin intervenție chirurgicală. Papa a pierdut lobul superior al plămânului drept.

Dar asta nu este tot. Medicul și jurnalistul argentinian Nelson Castro, care îl cunoaște pe Jorge Bergoglio de când era arhiepiscop de Buenos Aires, a publicat o carte despre sănătatea papilor. Acolo menționează câteva informații ale suferințelor prin care a trecut Papa Francisc cu mult înainte de această operație de urgență.

Potrivit lui Nelson Castro, Papa Francisc a fost tratat prin acupunctură chinezească pentru dureri de spate în timp ce locuia în Argentina. În plus, a avut pietre la vezica biliară și o problemă cardiacă în 2004 din cauza îngustării unei artere care i-a întrerupt circulația corectă.

Papa Francisc a avut dureri recurente din cauza inflamației nervului sciatic. În 2019, a suferit o operație de cataractă la Clinica Pío XI din Roma.

De mai bine de un an, se confruntă și cu o problemă la genunchiul drept. Din acest motiv, se deplasează cu ajutorul unui baston sau într-un scaun cu rotile. Deși medicii l-au sfătuit să se opereze la articulație, până acum a ales să nu facă acest lucru.

Operația abdominală anterioară a Papei Francisc

Pe 4 iulie 2021, Papa Francisc a fost supus unei intervenții chirurgicale la colon. I-au fost îndepărtați 33 de centimetri din intestinul gros din cauza diverticulitei. A fost internat timp de 10 zile într-o clinică.

Activități suspendate

Papa este un lider mondial important și sănătatea sa este un subiect important pentru mulți oameni. În ciuda provocărilor cu care se confruntă, el continuă să demonstreze o mare dăruire față de rolul său de lider al catolicismului.

Deocamdată, Sfântul Scaun a comunicat faptul că intervenția a avut succes. Agenda oficială a Papei Francisc a fost suspendată până pe 18 iunie și sunt așteptate noi vești despre evoluția sa.

„Intervenția chirurgicală s-a încheiat. Nu au existat complicații și a durat 3 ore.

~ Comunicatul Sfântului Scaun din 06.07.2023 ~

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.