Petele roșii pe gland: de ce apar?
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
Petele roșii de pe gland sunt un simptom relativ comun, care poate apărea în multe moduri și din diverse motive. Ele sunt adesea trecătoare și dispar de la sine, deoarece apar din cauza unei lovituri sau frecări în timpul actului sexual.
Cu toate acestea, este logic ca orice om să se sperie când le vede. De fapt, ideal este să consultați întotdeauna un medic, deoarece acestea pot fi un simptom al unei patologii importante sau al unei boli contagioase.
Glandul este partea finală a penisului și are culoare roz. Este o zonă foarte sensibilă, care tinde să se irite ușor.
Majoritatea problemelor sunt legate de igienă. În acest articol, vă prezentăm și alte motive comune pentru care apar petele roșii pe gland și ce ar trebui să faceți pentru a le trata.
Petele roșii pe gland din cauza igienei precare
După cum bine știm, menținerea unei igiene adecvate este prima măsură pentru evitarea majorității patologiilor, deoarece acestea sunt adesea de origine infecțioasă. Acest lucru este și mai important când vine vorba de organele genitale, deoarece este o zonă care facilitează proliferarea bacteriilor și ciupercilor.
Petele roșii de pe gland sunt legate de igiena deficitară, în principal pentru că această situație duce la o infecție cu candida sau bacterii precum streptococul.
În cazul candidozei, petele roșii sunt însoțite de o senzație de arsură. Sexul devine dureros, iar penisul este adesea mai umflat și mai roșu.
Candidoza poate apărea și din alte motive care nu au legătură cu igiena. De exemplu, este normal să apară atunci când actul sexual este fără prezervativ sau după un tratament cu antibiotice.
Infecțiile bacteriene sunt destul de frecvente și au simptome specifice, cum ar fi un miros urât foarte puternic. În plus, pot exista scurgeri din uretră, care variază în funcție de bacteria care le-a provocat.
Ce se poate face pentru a îmbunătăți igiena?
Pentru a preveni infecțiile, este esențial să mențineți igiena zilnică cu săpun și apă caldă. Dacă transpirați mult, este recomandat să o faceți chiar și de două ori pe zi. Și, bineînțeles, ideal este să folosiți un prezervativ atunci când faceți sex pentru a evita orice posibilă contaminare.
Citiți mai mult: Simptomele bolilor cu transmitere sexuală
Alte cauze ale petelor roșii pe gland
Petele roșii pe gland apar destul de des și din cauza sexului. După cum am menționat deja, glandul este o zonă sensibilă, iar pielea poate suferi din cauza frecării. De fapt, este o zonă în care pot exista vânătăi.
Aceste mici vânătăi pot fi cauzate de utilizarea anumitor jucării sexuale, de exemplu. De obicei, dispar după câteva zile și provoacă durere limitată.
Pe de altă parte, petele roșii pot fi un simptom al unei reacții alergice, ca în orice altă parte a corpului. Mulți bărbați sunt alergici la anumite substanțe prezente în geluri sau săpunuri. Poate fi chiar și din cauza țesăturii lenjeriei.
Când vine vorba de alergii, petele roșii de pe gland sunt însoțite de mâncărime în zonă. Ele dispar de îndată ce încetați contactul cu substanța alergenă.
Pe lângă cauzele deja menționate, există și altele: herpes, molluscum contagiosum, scabie, psoriazis, eczeme genitale, printre altele.
Petele roșii pe gland din cauze grave
Aceste pete pot fi un simptom al unei patologii mai grave, precum cancerul. Numeroase studii confirmă faptul că carcinomul spinocelular este cel mai frecvent cancer al penisului. Acest tip de cancer provoacă pete roșii pe gland. Este important să-l depistați precoce pentru ca tratamentul să fie mai eficient.
O altă afecțiune care poate produce una sau mai multe leziuni roșiatice sau brune este sifilisul. Deși are tratament specific și există analize pentru a-l depista, uneori trece neobservat pentru că aceste pete sau leziuni pot dispărea de la sine. Totuși, boala își continuă cursul.
Citiți și: Se poate transmite coronavirusul pe cale sexuală?
Când să mergeți la medic?
Petele roșii de pe gland sunt adesea benigne și apar din cauza unor traumatisme minore sau infecții rezultate din igiena necorespunzătoare. Ideal este să consultați mereu medicul pentru un diagnostic corect.
Câteva recomandări generale pe care le puteți urma înainte de vizita la medicul urolog sunt următoarele: purtați lenjerie intimă din bumbac și asigurați-vă că săpunul folosit este neutru. Dacă petele roșii apar din cauza ciupercilor și vă provoacă mâncărimi foarte mari, puteți încerca unguente antifungice fără prescripție medicală.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Buechner, S. A. (2002). Common skin disorders of the penis. BJU international, 90(5), 498-506. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12175386/
- Morris, B. J. & Krieger, J. N. (2017). Penile inflammatory skin disorders and the preventive role of circumcision. International journal of preventive medicine, 8, 1-10. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5439293/
- Marfatia, Y. S., Patel, D., Menon, D. S. & Naswa, S. (2016). Genital contact allergy: A diagnosis missed. Indian journal of sexually transmitted diseases and AIDS, 37(1), 1-6. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4857673/
- Ministerio de Sanidad. (2019). Vigilancia Epidemiológica de las Infecciones de Transmisión Sexual en España. Disponible en: https://www.isciii.es/QueHacemos/Servicios/VigilanciaSaludPublicaRENAVE/EnfermedadesTransmisibles/Documents/archivos%20A-Z/SIFILIS/Vigilancia_ITS_1995_2019.pdf.
- Rodríguez, Y. P., Calvo, J. P. & Figueroa, L. Q. (2020). Sífilis: abordaje clínico y terapéutico en primer nivel de atención. Revista Médica Sinergia, 5(8), e559-e559. Disponible en: https://revistamedicasinergia.com/index.php/rms/article/view/559
- Sánchez-Crespo, J. R. & González, C. (2010). Herpes genital. Revista Clínica de Medicina de Familia, 3(2), 124-126. Disponible en: https://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1699-695X2010000200013&script=sci_arttext&tlng=en.
- Soto, M., Arredondo, F., Pedrero M, G., et al. (2003). Cáncer de pene: Una revisión de 18 casos. Actas Urologicas Espanolas, 27(10), 797-802. Disponible en: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0210-48062003001000006
- Wray A., Velasques, J. & Khetarpal, S.(2019). Balanitis. StatPearls. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537143/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.