Piciorul unui model este amputat din cauza unui tampon
 

Piciorul unui model este amputat din cauza unui tampon

Pentru a minimiza riscul acestui sindrom, este esențial să nu purtați tampoane mai mult de 8 ore la rând și, cel puțin o dată pe zi, să le combinați cu utilizarea absorbantelor.
Piciorul unui model este amputat din cauza unui tampon

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Tampoanele sunt un element de igienă feminină popular în ultimii ani pentru ușurința de utilizare și confort. Cu toate acestea, unul dintre avertismentele ce apar pe toate ambalajele este riscul sindromului șocului toxic, un tip de boală bacteriană ce poate fi fatală dacă nu i se acordă atenție în timp util. În acest articol, vom explica riscurile utilizării tampoanelor și vom discuta despre cazul Lauren Wasser, un model american de succes cu piciorul amputat din cauza unui tampon.

Ce este sindromul șocului toxic?

Sindromul șocului toxic (SST pentru scurt) este o boală considerată rară și periculoasă, ce apare mai ales la femei în timpul perioadei menstruale. Se crede că este cauzat de o proliferare a bacteriilor precum Staphylococcus aureus și Streptococcus pyogenes.

Deși bărbații și băieții pot suferi și ei de această boală, diferite studii au asociat SST cu utilizarea tampoanelor. Potrivit mai multor specialiști, păstrarea tampoanelor în interiorul vaginului mai mult de 8 ore crește riscul de a experimenta șoc toxic.

Printre cele mai frecvente simptome ale sindromului șocului toxic avem:

  • Febră mare
  • Vărsături
  • Diaree
  • Erupție cutanată similară cu cea care apare după supraexpunerea la soare
  • Dureri musculare
  • Durere de cap
  • Hipotensiune
  • Ochi roșii
  • Sensibilitate la lumină
  • Insuficiență renală
  • Leșin

Dacă suferiți de aceste simptome, mergeți imediat la medic. Viața voastră poate fi în pericol.

Ce sunt tampoanele?

Tampoane menstruale

 

Sunt eficiente și confortabile. Mențin curățenia și ne permit să mergem la plajă. Cu toate acestea, avem tendința de a uita câte ore le purtăm și, în acest fel, creștem riscul de a suferi de SST. Cutiile de tampoane sunt întotdeauna imprimate cu avertisment cu privire la sindromul șocului toxic. Dar de ce? Există două moduri în care ne pot face rău:

  • Tampoanele super absorbante sunt lăsate în vagin mai mult timp. În acest fel, pot crea condițiile necesare pentru creșterea numărului de bacterii din flora vaginală. Această situație determină eliberarea de toxine care ne afectează corpul.
  • Când fluxul menstrual este ușor, tampoanele se pot lipi de pereții vaginali și pot provoca abraziuni.

Vă recomandăm să alternați utilizarea cu absorbante sau cupe.

Piciorul unui model este amputat din cauza unui tampon

Model cu piciorul amputat din cauza unui tampon

În 2012, la doar 24 de ani, modelul american Lauren Wasser și-a pierdut piciorul drept. Cauza? Sindromul șocului toxic cauzat de un tampon. În ianuarie 2018, piciorul stâng a fost și el amputat pentru a preveni răspândirea bolii.

În dimineața zilei de 3 octombrie 2012, Lauren s-a trezit simțindu-se slăbită, de parcă ar fi avut gripă. Era la menstruație, așa că folosea tampoanele obișnuite, pe care le-a preferat întotdeauna pentru comoditate.

Noaptea, în timpul unei petreceri, disconfortul crescuse și avea febră mare. A decis să se întindă să doarmă. A doua zi dimineață, îngrijorată că nu a știa nimic de ea, mama a trimis un ofițer de poliție. Lauren era la pământ, inconștientă. Modelul ING a ajuns la spital cu febră 42 °C, organele ei cedau, tensiunea arterială era instabilă și a suferit un atac de cord.

Analiza clinică a tamponului pe care îl folosea a determinat prezența sindromului de șoc toxic. În timp ce gangrena progresa cu tenacitate, piciorul drept a trebuit să fie amputat.

Lauren Wasser a reușit să-și continue cariera de model cu o proteză specială din titan. De asemenea, a devenit o luptătoare tenace pentru dreptul de a cunoaște riscurile utilizării tampoanelor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rai, S. P., Neog, L. S., Bhattacharyya, D., & Ganguli, M. (2008). Symmetrical Peripheral Gangrene complicating Staphylococcal Toxic Shock Syndrome. Medical journal, Armed Forces India64(2), 181.
  • Spiva, M. Tampon Usage and TSS Allied Health 4060 Research in Allied Health East Tennessee State University.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.