Logo image
Logo image

Principalele alimente recomandate după un infarct

4 minute
O dietă sănătoasă, mișcarea regulată și renunțarea la fumat te pot ajuta să previi tulburările cardiace. Astăzi îți prezentăm alimentele pe care ar trebui să le încorporezi în dieta ta dacă ai suferit un infarct sau vrei să eviți această problemă.
Principalele alimente recomandate după un infarct
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva

Ultima actualizare: 04 octombrie, 2022

Specialiștii ne vorbesc frecvent despre dietele pe care ar trebui să le urmăm pentru a ne menține sănătoși. Dar oare ce alimente sunt recomandate după un infarct miocardic?

Stresul, dietele nocive și lipsa de odihnă au un impact direct asupra sănătății cardiace. Așadar, este indicat să adopți obiceiuri benefice post-infarct, precum renunțarea la fumat, mișcarea și schimbarea dietei. Pacienții care au făcut infarct trebuie să urmeze sfaturile medicului pentru a se recupera și a fi sănătoși.

În articolul de azi, îți vom explica ce alimente sunt recomandate după un infarct.

Infarctul miocardic și obiceiurile benefice

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste 17 milioane de oameni au murit din cauza bolilor cardiovasculare în 2012. Totodată, specialiștii afirmă faptul că 80% din cazurile de infarct miocardic și accident vascular cerebral pot fi prevenite.

Citește și:

Diferența dintre un infarct și un atac de panică

O dietă sănătoasă, mișcarea regulată și renunțarea la obiceiurile toxice te pot ajuta să eviți episoadele care îți pun în pericol viața. Nu ezita să incluzi alimentele de mai jos în dieta ta zilnică dacă ai suferit un infarct sau vrei să previi această problemă.

Dieta recomandată în perioada post-infarct

Some figure
După un infarct, factorii de risc precum colesterolul, glicemia și tensiunea arterială trebuie atent monitorizați.

Pacienții care au suferit un infarct trebuie să-și reducă nivelul de colesterol și glicemia și să-și țină sub control tensiunea arterială. Poți atinge aceste obiective cu medicamente, făcând mișcare și adoptând o dietă sănătoasă.

Cea mai sănătoasă dietă pentru pacienții cardiaci este cea mediteraneană. Acest plan alimentar este bogat în legume, fructe, cereale integrale și pește, plus porții de carne slabă preparată la grill. Dacă ai suferit un infarct, gătește exclusiv cu ulei de măsline extravirgin și nu adăuga prea multă sare (poți s-o înlocuiești cu plante aromatice și alte condimente).

Totodată, consumă doar produse lactate degresate și, de două ori pe săptămână, leguminoase.

Care sunt principalele alimente recomandate după un infarct?

Fructele cărnoase și legumele

Fundația Spaniolă a Inimii susține faptul că dietele bogate în fructe și legume măresc nivelul de potasiu și magneziu din organism, ceea ce protejează inima împotriva displaziei cardiace. În plus, aceste alimente reduc nivelul de sodiu, care are un impact direct asupra tensiunii arteriale.

Uleiul de măsline extravirgin

Some figure
Acest aliment benefic pentru inimă stă la baza dietei mediteraneene.

Uleiul de măsline oferă beneficii semnificative pentru sănătate. Consumând patru lingurițe de ulei de măsline pe zi și urmând o dietă în stil mediteraneean sănătoasă și echilibrată, îți poți reduce riscul de infarct și accident vascular cerebral.

Fructele oleaginoase

Fructele oleaginoase constituie o sursă excelentă de nutrienți sănătoși și au un conținut semnificativ de grăsimi mononesaturate. Nucile sunt bogate în acizi grași omega-3, un tip de grăsime polinesaturată asociată sănătății cardiovasculare.

Totodată, fructele oleaginoase conțin L-arginină (un aminoacid ce stimulează producția de monoxid de azot, care la rândul său poate regla tensiunea arterială) și fitosteroli (compuși vegetali ce reduc nivelul colesterolului prin blocarea absorbției acestuia în intestine).

Ceaiurile

Toate tipurile de ceai conțin catechină, un element ce contribuie la menținerea unei tensiuni arteriale optime prin inhibarea sintezei colesterolului și prevenirea formării cheagurilor de sânge. Aceste băuturi conțin și quercetină, care îmbunătățește funcționarea vaselor de sânge.

Peștele gras

Some figure
Asemenea uleiului de măsline, peștii uleioși sunt bogați în grăsimi benefice, care pot proteja sănătatea cardiovasculară.

După infarct, trebuie să elimini grăsimile saturate din dietă. Însă nu evita niciodată grăsimile nesaturate. Peștele gras, cum ar fi somonul, macroul sau păstrăvul, conține asemenea grăsimi.

Cerealele integrale și leguminoasele

Tărâțele, adică învelișul protector al boabelor de cereale, pot să încetinească absorbția zaharurilor și să reducă nivelul colesterolului în sânge, conform Fundației Spaniole a Inimii.

Leguminoasele constituie o sursă excepțională de proteine vegetale, fibre și minerale.

Alimente care trebuie evitate după un infarct

Some figure
Scoate orice alimente bogate în colesterol și grăsimi trans din dietă dacă ai făcut infarct.

Așa cum am menționat anterior, este important să urmezi o dietă benefică pentru inimă în perioada post-infarct. Așadar, evită alimentele care conțin grăsimi saturate, grăsimi trans și colesterol, precum laptele integral, untul, carnea grasă sau zahărul.

Spune nu și mezelurilor (conțin grăsimi nocive și mult sodiu), produselor de patiserie (sunt bogate în grăsimi trans) și alimentelor „instant”.

Ar putea să te intereseze:

8 semne care indică un posibil infarct miocardic

Nu în ultimul rând, este foarte important să incluzi activități fizice moderate în rutina ta zilnică. Consultă un medic pentru a stabili care sunt cele mai bune exerciții pentru tine. Mișcarea este un aliat de nădejde în ceea ce privește îmbunătățirea sănătății după un infarct.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Chmielewski J., Carmody JB., Dietary sodium, dietary potassium, and systolic blood pressure in US adolescents. J Clin Hypertens, 2017. 19 (9): 904-909.
  • Abdelhamid AS., Brown TJ., Brainard JS., Biswas P., et al., Omega 3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2018.
  • Li D., Wang R., Huang J., Cai Q., et al., Effects and mechanisms of tea regulation blood pressure: evidences and promises. Nutrients, 2019.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.