Logo image
Logo image

Proprietățile și beneficiile cărnii de pui

5 minute
Carnea de pui poate fi inclusă în meniul săptămânal al întregii familii, deoarece este un aliment hrănitor, iar consumul său este benefic pentru sănătate.
Proprietățile și beneficiile cărnii de pui
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Consumul de carne de pui a oscilat de-a lungul timpului. În urmă cu câteva decenii, era o delicatesă ocazională. Astăzi, este una dintre cele mai consumate alimente din lume, pe locul doi după carnea de porc. Acest lucru se datorează, în mare parte, disponibilității sale și numeroaselor modalități care există pentru a o pregăti. Care sunt proprietățile și beneficiile cărnii de pui?

Tocată, pane, prăjită, la grătar sau cu sos… Acestea sunt câteva dintre cele mai comune modalități de a savura carnea de pui. Dincolo de a fi un element de bază al vieții de zi cu zi, carnea de pui trebuie apreciată ca un produs de calitate și sănătos. Descoperiți în detaliu proprietățile sale și posibilele beneficii pentru sănătate!

Care sunt proprietățile cărnii de pui?

Some figure
Recomandarea este să alegeți piept de pui pentru a obține mai multe proteine și mai puține grăsimi.

Carnea de pui este carnea care provine de la cocoși sau găini tinere sacrificate între 5 și 16 săptămâni. Greutatea aproximativă este de 1 până la 3 kilograme.

Carnea de pui este ușoară, bogată în proteine și săracă în grăsimi. În plus, oferă vitamine și minerale. Este clasificată ca tip de carne slabă, dar pentru aceasta este esențială și indicată îndepărtarea pielii.

La nivel nutrițional, este interesant de evidențiat următoarele aspecte:

  • Proteinele sale au o valoare biologică ridicată. Aceasta înseamnă că furnizează toți aminoacizii esențiali pe care organismul nu este capabil să îi producă în cantitățile ideale.
  • Are o cantitate mai mică de grăsimi saturate decât carnea roșie și alte cărnuri procesate. În plus, ies în evidență lipidele omega 6 și omega 3. Acest ultim tip de grăsime este prezent doar la acele exemplare crescute liber și hrănite cu furaje vegetale.
  • Este o sursă de vitamine din grupul B. Vitamina B12 (se găsește doar în alimente de origine animala), B3 (niacină) și B6 prezintă un interes deosebit.
  • Conține cantități mici de minerale precum fier, zinc sau seleniu. Este, de asemenea, o sursă proeminentă de fosfor, iar sodiul este aproape neglijabil.

Recomandăm: Dieta pentru prediabet: alimente permise și interzise

Beneficiile cărnii de pui

Toate aceste proprietăți ale cărnii de pui o fac un aliment potrivit pentru o alimentație sănătoasă. Consumul său a fost analizat în multe studii epidemiologice din întreaga lume. Rezultatele arată o relație pozitivă între carnea de la animale crescute în aer liber (ca parte a unei diete sănătoase) și markerii de sănătate.

Sursă de proteine ușor digerabile

Carnea de pui este recomandată tuturor. Cu toate acestea, având în vedere aportul său de aminoacizi esențiali și marea sa digestibilitate, prezintă un interes deosebit pentru sportivi și persoane cu activitate fizică intensă, vârstnici, copii și adolescenți.

Proteinele sunt esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor și menținerea masei musculare. O deficiență poate provoca întârziere de creștere, anemie, slăbiciune fizică sau imunitate scăzută.

Greutatea corporală

Aportul alimentelor care furnizează proteine, cum ar fi carnea de pui, este benefic în gestionarea greutății corporale. Cercetările existente până în prezent indică faptul că un aport mai mare din această componentă promovează termogeneza și sațietatea. Prezența proteinelor la mese duce la o reducere a aporturilor ulterioare.

Beneficii cardiovasculare

Potrivit unui articol publicat în American Journal of Clinical Nutrition, înlocuirea cărnii roșii cu alte surse de proteine precum carnea de pui, peștele sau nucile poate fi o strategie eficientă de reducere a riscului coronarian. Din acest motiv, este esențial să facem diferența între aceste două tipuri de carne.

Colesterolul, fierul hem sau grăsimile saturate (prezente în carnea roșie și procesată) sunt implicate în hipertensiunea arterială, disfuncția arterială sau rezistența la insulină, factori de risc pentru bolile cardiovasculare.

Sursă de nutrienți în sarcină

Carnea de pui contribuie la îmbunătățirea calității dietei în anumite condiții specifice. Este benefică în timpul sarcinii și al alăptării. Păsările de curte sunt o sursă bună de nutrienți cheie în această perioadă. Vorbim despre vitaminele din grupul B (B12, B6 și acid folic ), acizii grași polinesaturați și unele minerale (fier și fosfor).

Sistemul imunitar și pielea

Zincul este un oligoelement necesar pentru buna funcționare a organismului. Ajută sistemul imunitar să lupte împotriva bacteriilor și virușilor, sintetizează proteine și ADN și contribuie la o mai bună vindecare a rănilor.

Utilizarea cărnii de pui

Some figure

Carnea de pui este foarte hrănitoare, gustoasă și digerabilă. Din acest motiv, este potrivit pentru toată lumea. Atât pulpele, cât și pieptul sunt părți recomandate atât timp cât pielea și grăsimea vizibilă sunt îndepărtate.

Fiind un produs perisabil și sensibil la microorganisme, este necesară maximizarea măsurilor de igiena în timpul depozitarii și manipulării. În plus, este esențial să gătiți perfect carnea.

Dincolo de piept de pui la grătar, există și alte posibilități de a pregăti carnea de pui într-un mod sănătos. Iată o listă de idei care pot servi drept inspirație:

  • În cuptor cu condimente, suc de lămâie și muștar. De asemenea, puteți folosi puțin parmezan, boia de ardei și pesmet.
  • Pane în cuptor.
  • La grătar cu măr copt și ceapă poșată.
  • Cubulețe în salate: cu mango și avocado, cu rucola, cu mere și țelină sau celebra salata Caesar.
  • Frigărui cu roșii cherry, ciuperci și mozzarella.
  • Sotată în wok cu legume și sos de soia
  • Tocăniță de pui întreg cu ardei, ceapă și vinete

Citiți și: Nutrienții esențiali în dietă

Beneficiile cărnii de pui: concluzie

Carnea de pui este un aliment hrănitor și foarte versatil. Din acest motiv, este indicat sa o folosiți ca una dintre sursele de proteine de origine animală (alături de lactate și ouă).

Pentru a profita din plin de punctele sale forte, achiziționați pui crescuți liber și hrăniți cu cereale (ori de câte ori este posibil). Calitatea superioară a acestora se reflectă nu numai în profilul nutrițional, ci și în gust și textură.

În timpul achiziționării, este esențial să nu întrerupeți lanțul frigorific. Dacă nu este consumată în 1 sau 2 zile, carnea de pui trebuie depozitată în congelator. La această temperatură se poate păstra aproximativ 9 luni.

Un singur produs nu transformă o dietă într-un model de alimentație sănătoasă. Este indicat să combinați aportul de carne de pui cu alte surse de proteine, atât vegetale, cât și animale. De asemenea, respectați cantitățile zilnice recomandate și nu neglijați legumele, fructele, cerealele integrale și grăsimile sănătoase.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Allen L. H. Multiple micronutrients in pregnancy and lactation: an overview. The American Journal of Clinical Nutrition. Mayo 2005. 81 (5): 1206S-1212S.
  • Bu F. B. Protein, body weight and cardiovascular health. The American Journal of Clinical Nutrition. Julio 2005. 82 (1): 242S-247S.
  • Food Data Central. Chicken, stewing, light meat, meat only, raw. Agricultural Research Service. U.S Department of Agriculture.
  • Food Safety Org. Tabla de conservación de alimentos fríos. Septiembre 2021. U.S Department of Health and Human Services.
  • Halton T.L, Bu F. B. The effects of high protein diets on thermogenesis, satiety and weight loss: a critical review. Journal of the American College of Nutrition. Octubre 2004. 23 (5): 373-85.
  • Marangoni F, et al. Role of meat in a balanced diet aimed at maintaining health and wellbeing: an Italian consensus document. Food & Nutrition Research. Junio 2015. 59: 10.3402.
  • Office of Dietary Supplements. National Institutes of Health. Zinc. Diciembre 2019. U.S Department of Health and Human Services.
  • Wu G. Dietary protein intake and human health. Food & Function. Marzo 2016. 7 (3): 1251-65.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.