Redescoperirea fericirii este mai simplă decât crezi - Doza de Sănătate
 

Redescoperirea fericirii este mai simplă decât crezi

Pentru a fi din nou fericit, trebuie să savurezi fiecare moment din viața ta. Uită de trecut, nu te mai gândi la viitor și bucură-te de prezent.
Redescoperirea fericirii este mai simplă decât crezi
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Din cauza problemelor, a responsabilităților și a tendinței de a ne trăi viața „pe pilot automat”, redescoperirea fericirii pare a fi o adevărată provocare. Uităm cum să ne bucurăm de ceea ce avem, ne amânăm visurile și ne lăsăm conduși de factori externi pentru a ne mișca.

Este foarte ușor să te simți copleșit atunci când fiecare nouă zi este identică cu cea precedentă și simpla ideea de a-ți părăsi zona de confort te sperie.

Redescoperirea fericirii începe cu prezentul

Redescoperirea fericirii trebuie să înceapă cu momentul actual

Oare realizezi cât de mult ignori momentul actual? Mintea umană este foarte predispusă gândurilor despre viitor sau trecut, generând anxietate și griji fără niciun motiv. Este posibil să devii atât de obișnuit cu această inerție încât îți este foarte greu să te concentrezi asupra prezentului.

Dacă ai încercat vreodată să practici mindfulness, yoga sau meditație, cu siguranță cunoști senzația incontrolabilă de anxietate care apare atunci când gândurile te copleșesc și momentul actual devine inaccesibil.

Deseori pare a fi o pierdere de timp să te concentrezi asupra prezentului. Dar ceea ce este într-adevăr inutil este să te preocupi de chestii inutile. Grijile și responsabilitățile excesive, vina și remușcările te epuizează și îți seacă energia.

Redescoperirea fericirii nu este ceva complicat, atât timp cât ești dispus să faci primul pas. Ca să ai mai mult timp liber, trebuie să te concentrezi asupra prezentului. Astfel, vei avea o viață mai echilibrată și fericită.

Ziua de astăzi este o zi importantă

Redescoperirea fericirii trebuie să înceapă azi

Astăzi este o zi când poți fi din nou fericit, așadar nu o irosi preocupându-te de lucruri care pur și simplu îți complică viața. De ce tot cauți scuze pentru a evita ceea ce vrei să faci? Oare cum o să reacționezi dacă mâine te trezești că ai pierdut totul?

Avem impresia că avem o viață lungă înainte, dar câteodată lucrurile nu stau așa. Când ne așteptăm mai puțin, o tragedie ne poate răpi tot ceea ce avem mai drag.

Mulți oameni au tendința să își amâne obiectivele pentru că trebuie să facă altceva. Deși fiecare dintre noi are anumite responsabilități, cu toții avem dreptul să ne bucurăm de viața noastră.

Echilibrul este esențial pentru a fi complet. În acest sens, nu trebuie să neglijezi nicio latură. Rezervă-ți timp pentru tine însuți, pentru hobbyurile și pasiunile tale.

Da, vor surveni scuze ca „Nu este momentul potrivit” sau „Nu îmi permit”. Poate acestea nu sunt minciuni, însă chiar merită să îți sacrifici fericirea din cauza lor? Nu îți irosești timpul dacă lupți pentru visurile tale. Meriți să te simți mândru de tine însuți!

Cum să zâmbești din nou

Redescoperirea fericirii te va ajuta să îți recapeți zâmbetul

În societatea contemporană avem deseori impresia că plăcerea este sancționată și că doar suferința, îndeplinirea obligațiilor și respectarea convențiilor sunt răsplătite. Probabil nu te surprinde faptul că foarte multe persoane suferă de depresie. Dar oare cum reușesc unii să se și distreze? Nu au serviciu?

Asemenea gânduri ne limitează viața și transformă fericirea în ceva la fel de implauzibil ca un basm. Încearcă să îți recapeți zâmbetul. Dacă vrei să mergi la cinematograf, ce-ar fi să îți faci puțin timp chiar azi? Nu este o dovadă de frivolitate să îți satisfaci micile dorințe. De ce nu te-ai face fericit?

Renunță la ideile care rămân prinse în mintea ta zile întregi și cauzează anxietate. Nu te mai gândi la tot ce ai făcut și ai zis, deoarece aceste lucruri nu mai pot fi schimbate. Învață să le lași în urmă și să mergi mai departe. Nu mai trăi „pe pilot automat” și bucură-te din plin de fiecare moment.

Redescoperirea fericirii îți permite să ai o viață împlinită

Bucură-te de gustul mâncării pe care o servești! Atât de multe persoane uită să facă asta. Privește atent tot ce te înconjoară. Nu-ți petrece toată ziua butonând telefonul mobil și reține că „înainte” nu este singura direcție care există.

Dacă reușești să pui în aplicare toate aceste sfaturi, îți vei da seama cât de orb ai fost până acum și că ți-ai irosit viața de parcă ar fi fost lipsită de valoare.

Așadar, te-ai convinsă că redescoperirea fericirii merită toată atenția? Vei începe să fii din nou fericit chiar astăzi sau vei aștepta până mâine?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bolinches, A. (2011). La felicidad personal: claves para un cambio interior. DEBOLS! LLO.
  • Csikszentmihalyi, M. (2012). Fluir: una psicología de la felicidad. Editorial Kairós.
  • Juanola, E. (2012). Perdón y reconciliación para vivir en paz. E. Vinyamata, Vivir y convivir en paz. Aprender a vivir con uno mismo y con el entorno, 71-82.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.