10 remedii eficiente pentru coșuri pe față
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
Coșurile de pe față sunt una dintre cele mai frecvente probleme estetice. Apar atunci când porii se înfundă din cauza acumulării de sebum și celule moarte. În consecință, ele apar sub formă de comedoane mici albe sau gălbui, aproape întotdeauna în jurul obrajilor și în zona „T” (frunte și nas). Vă prezentăm 13 remedii eficiente pentru coșuri pe față!
Deși ne pot avertiza asupra unui dezechilibru hormonal, unui exces de toxine sau unor modificări ale glandelor sebacee, nu reprezintă o problemă serioasă. Dermatologii de la Mayo Clinic subliniază că există factori care pot agrava acneea, cum ar fi stresul sau dieta.
Deși pe piață există multe produse cosmetice formulate pentru a le elimina, putem apela și la remedii eficiente pentru coșuri, care oferă efecte similare. Amintiți-vă întotdeauna că, chiar și atunci când le folosiți în mod constant, trebuie să aveți răbdare. Rezultatul apare progresiv. Nu ezitați să le încercați!
10 remedii eficiente pentru coșuri pe față
1. Miere de albine
Mierea organică conține compuși antibacterieni care ajută la curățarea pielii pentru a elimina coșurile cauzate de excesul de bacterii. În plus, este un ingredient hidratant și revitalizant care, printre altele, servește la reducerea cicatricilor.
Cum se folosește?
- Mai întâi, puneți niște miere organică pe vârful degetului și frecați-o direct pe coșuri.
- Lăsați-o să se usuce singură și, după o oră, clătiți cu apă călduță.
- Repetați utilizarea de câteva ori pe săptămână pentru a obține rezultate bune.
Recomandăm și: Remedii naturale pentru keratoza pilară
2. Albuș de ou
Acest ingredient bogat în vitamina A nu numai că ajută la protejarea pielii, ci reglează și producția de colagen și întârzie simptomele legate de îmbătrânire.
Cum se folosește?
- Bateți albușul unui ou și întindeți-l pe față.
- Lăsați-l să se usuce timp de 30 de minute și îndepărtați-l cu apă rece.
- Utilizați remediul de cel puțin 3 ori pe săptămână.
3. Roșii
Roșia este bogată în polifenoli și minerale esențiale. Din acest motiv, roșia este o legumă cu multe beneficii pentru sănătatea pielii. Compușii săi astringenți curăță impuritățile reținute în pori și reduc semnificativ prezența coșurilor.
Cum se folosește?
- Zdrobiți o roșie coaptă și aplicați-o pe toată fața.
- Lăsați masca să acționeze 20 de minute și clătiți.
- Repetați aplicarea de 3 sau 4 ori pe săptămână.
4. Coajă de portocală
Coaja de portocală conține antioxidanți și uleiuri esențiale care pot îmbunătăți aspectul pielii. Motivul pentru aceasta este acțiunea sa astringentă: reduce excesul de ulei și promovează curățarea profundă a porilor înfundați.
Cum se folosește?
- Mai întâi, radeți coaja de portocală și umeziți-o cu puțină apă.
- Frecați tratamentul pe toată fața și lăsați-l să acționeze timp de 30 de minute.
- La final, clătiți cu apă rece și repetați utilizarea de 3 ori pe săptămână.
Notă : Folosiți acest remediu numai noaptea. Dacă vă expuneți la soare după utilizare, poate cauza pete.
5. Castraveți
Castravetele este bogat în apă și substanțe antioxidante, pe lângă faptul ca este un tonic natural care combate coșurile. Acțiunea sa revigorantă lasă pielea moale și elimină reziduurile de grăsime și impuritățile.
Cum se folosește?
- Zdrobiți pulpa unui castravete decojit până obțineți o pastă groasă.
- Frecați masca pe toată fața și lăsați-o să acționeze timp de 20 de minute.
- Clătiți și repetați aplicarea în fiecare zi.
6. Aspirină
Aspirina concentrează o substanță cunoscută sub numele de acid salicilic, care poate regla producția de ulei de pe față. Datorită acestui fapt, coșurile dispar.
Cum se folosește?
- Zdrobiți mai multe pastile și umeziți-le cu apă.
- Frecați produsul pe coșuri și lăsați-l să acționeze 20 de minute.
- Îndepărtați-l cu multă apă și repetați utilizarea de 2 sau 3 ori pe săptămână.
7. Aloe vera pentru a elimina punctele negre
Proprietățile antibacteriene și antiinflamatoare ale gelului de aloe vera pot ajuta la dezinfectarea pielii pentru a elimina bacteriile care infectează porii. Există multe studii științifice care confirmă eficacitatea acestei plante pentru a elimina punctele negre. Aplicarea sa locală poate reduce aspectul comedoanelor și acumularea de sebum și celule moarte.
Cum se folosește?
- Extrageți gelul proaspăt dintr-o frunză de aloe vera și frecați-l pe toată fața.
- Lasă-l să acționeze 20 de minute și clătiți.
- Utilizați-l în fiecare zi, de preferință înainte de culcare.
8. Usturoi
Deși mirosul său nu este cel mai plăcut, usturoiul conține compuși de sulf care pot ajuta la stoparea apariției coșurilor. Datorită acestui fapt, previne proliferarea bacteriilor și favorizează procesul de regenerare celulară.
Cum se folosește?
- Zdrobiți un cățel de usturoi crud și frecați pasta pe zonele cu probleme ale feței.
- Așteptați 10 minute și clătiți cu apă din abundență.
- Folosiți remediul de 2 sau 3 ori pe săptămână.
9. Ceai verde
Proprietățile pe care ceaiul verde le are în beneficiul sănătății au o bază științifică clară. Este bogat în substanțe antioxidante numite polifenoli, care au multiple beneficii pentru organism.
Un studiu recent a arătat ca polifenolii din ceaiul verde sunt utili în reducerea producției de sebum la nivelul pielii și în tratarea acneei. Proprietățile benefice sunt observate atât atunci când compusul este ingerat, cât și atunci când este aplicat local.
Cum se folosește?
- Infuzați ceaiul verde timp de 2-3 minute.
- Lăsați-l să se răcească.
- Întindeți amestecul pe față cu o dischetă de bumbac sau pulverizați-l cu un spray.
- Lăsați-l să se usuce și clătiți cu multă apă caldă.
Citiți și: Cum se storc coșurile și punctele negre fără a deteriora pielea
10. Ulei de arbore de ceai
Este un ulei esențial extras dintr-un copac australian numit Melaleuca alternifolia. Această substanță a fost utilizată pe scară largă în medicina tradițională pentru proprietățile sale antibiotice și antiinflamatorii.
Un studiu pilot din 2017 a demonstrat eficacitatea acestui produs în tratamentul acneei ușoare și moderate. Numărul și amploarea leziunilor au scăzut considerabil după 12 săptămâni. Prin urmare, se recomandă utilizarea uleiului de arbore de ceai atât timp cât nu există efecte adverse.
Cum se folosește?
- Amestecați 1 parte ulei cu 9 părți apă.
- Puneți amestecul pe leziuni folosind o dischetă de bumbac.
- Folosiți cremă hidratantă după aplicare, dacă doriți.
- Repetați acest proces de 1 sau 2 ori pe zi, până când vedeți o îmbunătățire.
Aveți mici coșuri pe față? Dacă vreți să le eliminați eficient și rapid, alegeți unul dintre remediile menționate!
Pe de altă parte, este important să rețineți că niciunul dintre aceste tratamente nu are suport științific adecvat. În acest sens, remediile naturiste pentru eliminarea coșurilor nu înlocuiesc sub nicio formă tratamentul farmacologic.
Dacă observați orice reacție alergică, întrerupeți utilizarea. Clarificați orice îndoială cu medicul dermatolog: acesta va putea să analizeze starea pielii și să vă dea mai multe recomandări.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Sampath Kumar, K. P., & Bhowmik, D. (2010). Aloe vera : A Potential Herb and its Medicinal Importance. J. Chem. Pharm. Res. J. Chem. Pharm. Res, 2(21), 21–29.
Retrieved from www.jocpr.com - Julianti E, et al. (2017). Antibacterial activity of ethanolic extract of cinnamon bark, honey, and their combination effects against acne-causing bacteria. DOI:
10.3390/scipharm85020019 - Mayo Clinic Staff. (2014). Diseases and conditions: Acne.
mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/expert-answers/natural-acne-treatment/faq-20057915 - Alam, F., Islam, M. A., Gan, S. H., & Khalil, M. I. (2014). Honey: A Potential Therapeutic Agent for Managing Diabetic Wounds. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine : eCAM, 2014, 169130.
http://doi.org/10.1155/2014/169130
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.