Logo image
Logo image

Rețetă de pâine cu cartofi

4 minute
Descoperiți cum să faceți pâine cu cartofi, o variantă mai sănătoasă ce oferă carbohidrați complecși!
Rețetă de pâine cu cartofi
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 20 august, 2023

Rețeta de pâine cu cartofi este un preparat care combină făina de grâu cu piureul de cartofi. Cartofii sunt tuberculi care pot fi incluși în dietă în mod regulat. Mai jos, vă vom spune tot ce trebuie să faceți pentru a pregăti această rețetă acasă într-un mod simplu și rapid. Veți obține un rezultat optim pentru a include carbohidrați de calitate în dietă.

În primul rând, trebuie să știți că multe tipuri de pâine făcute cu făină rafinată pot avea un impact semnificativ asupra glicemiei. Pe termen mediu, acest lucru se traduce printr-un risc mai mare de a dezvolta rezistență la insulină și diabet de tip 2. Din acest motiv, este esențială creșterea prezenței fibrelor în acest preparat.

Descoperiți și: Rețetă de brownie cu cartofi dulci fără gluten

Ingrediente pentru rețeta de pâine de cartofi

Pentru a pregăti pâinea de cartofi acasă, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 cartof roșu mare
  • 2 căni de lapte
  • 2 lingurițe de sare
  • 1 linguriță de zahăr
  • 2 lingurițe ulei de măsline extravirgin
  • 1 pachet de drojdie instant
  • 5 căni de făină
Some figure
Pâinea de casă poate fi preparată cu o mare varietate de legume, precum cartofii sau porumbul.

Instrucțiuni pas cu pas pentru a pregăti pâine cu cartofi

  1. Pregătiți piureul de cartofi. 160 de grame sunt suficiente, ceea ce echivalează cu 3/4 cană de piure.
  2. Gătiți cartoful în apă. Înțepați-l mai întâi cu o furculiță pentru a accelera procesul. Îl puteți găti și în cuptorul cu microunde, cu 4 minute la putere maximă pe fiecare parte. Când tuberculul este gata, curățați-l de coajă și zdrobiți-l.
  3. Puneți două căni de lapte într-o cratiță de dimensiune, alături de sare și zahăr. Încălziți laptele la foc mediu. Când începe să facă bule, opriți focul.
  4. Amestecați bine și adăugați uleiul de măsline și piureul de cartofi.
  5. Amestecați totul cu ajutorul unui blender de mână și așteptați să se răcească.
  6. Când amestecul s-a răcit, adăugați drojdia și două căni de făină.
  7. Amestecați totul energic cu ajutorul unui mixer cu palete.
  8. După câteva minute, adăugați făina rămasa și mixați în continuare, dar la viteză medie timp de 8 minute. Rezultatul final trebuie să fie un aluat lipicios.
  9. Ungeți un vas și puneți aluatul în el.
  10. Acoperiți vasul cu un prosop sau o folie de plastic și lăsați aluatul la dospit timp de 2 ore.
  11. Imediat după, frământați aluatul câteva minute cu mâinile și tăiați-l în jumătate.
  12. Puneți fiecare jumătate într-o formă dreptunghiulară și așteptați încă 45 de minute.
  13. Coaceți pâinea la 175 °C în cuptorul preîncălzit timp de 40 de minute. Scoateți-o din aparat și lăsați-o la răcit pe un grătar.

Beneficiile cartofilor

Cartofii conțin o cantitate semnificativă de fibre, un element cheie pentru îmbunătățirea sănătății intestinale. Acest lucru este evidențiat de cercetările publicate în revista Nature Reviews.

Cartofii conțin carbohidrați complecși. Acești nutrienți sunt importanți, mai ales în contextul antrenamentelor fizice. Ei îmbunătățesc recuperarea și stimulează sinteza glicogenului după efortul intens. Carbohidrații complecși se consumă împreună cu proteine cu valoare biologică ridicată, potrivit unui studiu publicat în Nutrients.

Nu trebuie să uităm de prezența vitaminei C în cartofi. Acest micronutrient solubil în apă reușește să stimuleze funcționarea sistemului imunitar. Există dovezi care indică faptul că menținerea nivelului vitaminei C în intervale adecvate ajută la reducerea incidenței bolilor infecțioase, precum și la ameliorarea intensității simptomelor acestora.

Some figure
Cartofii furnizează carbohidrați complecși și fibre.

Vitamina C are un impact pozitiv asupra sintezei de colagen prin stimularea producției sale endogene. Această proteină este cea mai abundentă în corpul uman și face parte din țesuturi precum mușchii. Vitamina C este esențială pentru a întârzia procese precum îmbătrânirea.

Încercați și: Supa cu broccoli, cartofi și brânză: o rețetă delicioasă

Pregătiți acasă rețeta de pâine cu cartofi într-un mod simplu!

După cum ați văzut, puteți să pregătiți acasă pâinea cu cartofi cu puține ingrediente și într-un mod simplu. Este un preparat mai sănătos decât pâinea tradițională albă, cu un conținut mai mare de fibre și o concentrație mai mare de micronutrienți. Din acest motiv, este o opțiune bună ca principală sursă de carbohidrați la anumite mese.

Totuși, rețineți că aportul corect de carbohidrați depinde de nivelul de activitate fizică. Cu cât depuneți mai mult efort, cu atât aveți nevoie de mai mulți carbohidrați. Ignorarea acestui aspect poate periclita performanța și poate avea un impact negativ asupra proceselor de recuperare ulterioare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Alghannam AF, Gonzalez JT, Betts JA. Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients. 2018;10(2):253. Published 2018 Feb 23. doi:10.3390/nu10020253
  • Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.