Rețetă de sos bechamel keto cu conținut scăzut de calorii
 

Rețetă de sos bechamel keto cu conținut scăzut de calorii

Vă vom învăța cum să pregătiți acasă un sos keto bechamel pe care să îl introduceți în contextul unei diete sărace în carbohidrați, cu scopul de a pierde în greutate!
Rețetă de sos bechamel keto cu conținut scăzut de calorii
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 26 mai, 2023

Rețeta de sos bechamel keto este o opțiune excelentă pentru a asezona mâncărurile cu puține calorii și fără carbohidrați. Dieta keto stimulează oxidarea grăsimilor și slăbirea. Pentru a obține un rezultat bun, trebuie să luați în considerare și alte obiceiuri benefice, precum practicarea regulată a exercițiilor fizice.

Cum se prepară rețeta de sos bechamel keto?

Există diferite tipuri de dietă keto în funcție de restricții. Cele rigide permit consumul a aproximativ 20 de grame de zaharuri pe zi, în timp ce alternativele mai flexibile au în vedere aportul de până la 50 de grame.

Nu este întotdeauna necesar să optați pentru varianta restrictivă, deoarece poate fi mult mai greu de urmat pe termen lung. Mai jos, vă vom spune cum să pregătiți un sos bechamel keto cu un conținut scăzut de calorii.

Sosieră cu sos bechamel keto
Sosul bechamel keto este ușor de preparat și are puține calorii.

Ingrediente

Dacă doriți să pregătiți un sos bechamel keto rafinat pentru 6 persoane, cu puține calorii, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 425 mililitri de smântână lichidă pentru frișcă (neîndulcită)
  • 200 grame de cremă de brânză
  • O jumătate de linguriță de sare
  • Un sfert de linguriță de piper negru proaspăt măcinat
  • Un sfert de linguriță de nucșoară

Instrucțiuni pas cu pas

  1. Puneți toate ingredientele într-o tigaie antiaderentă și fierbeți fără a amesteca. Acest ultim pas este important pentru a nu strica bechamelul.
  2. Când începe să fiarbă, reduceți focul și lăsați sosul să fiarbă câteva minute ca să se îngroașe.
  3. Când obțineți rezultatul dorit în ceea ce privește textura, potriviți sarea și condimentele.

Cum să includeți sosul bechamel keto în dietă?

Există multe alternative pentru a include sosul bechamel keto în dietă. De exemplu, poate fi combinat cu broccoli sau cu alte legume gătite în cuptor. Astfel, veți obține un rezultat final apetisant. De asemenea, sosul bechamel keto se potrivește bine cu multe preparate din carne și pește sau cu cartofi.

Deși este un preparat cu mai puține calorii decât rețeta tradițională, nu trebuie să uitați că este capabil să crească densitatea energetică a preparatelor. Din acest motiv, trebuie consumat cu moderație. În caz contrar, creșterea în masă grasă poate afecta negativ starea de sănătate.

Castron cu sos bechamel keto
Sosurile trebuie consumate sporadic și cu moderație pentru a evita creșterea semnificativă a caloriilor preparatelor.

Beneficiile sosului bechamel keto

Sosul bechamel keto poate genera mai multe beneficii pentru sănătate dacă este inclus în contextul unei alimentații echilibrate și variate. Este important să ne asigurăm că nu există deficite de nutrienți pentru ca organismul să funcționeze eficient, evitând astfel dezvoltarea patologiilor cronice și complexe.

În primul rând, sosul bechamel keto este o sursă de proteine cu valoare biologică ridicată. S-a dovedit că acești nutrienți pot ajuta la prevenirea apariției problemelor legate de masa slabă, cum ar fi sarcopenia, adică o reducere progresivă a țesutului muscular și a forței.

Bechamelul conține și acizi grași de bună calitate. Aceștia ajută la modularea proceselor inflamatorii din mediul intern. Acizii grași de tip trans, prezenți în produsele ultraprocesate de origine industrială, sunt cei periculoși. Potrivit unui studiu publicat în BMJ, consumul regulat de acizi trans crește riscul de deces din orice cauză.

Trebuie menționat și efectul antioxidant al condimentelor. Antioxidanții neutralizează formarea radicalilor liberi și previn acumularea ulterioară a acestora în țesuturile organismului. Aceste efecte au fost legate de o incidență mai scăzută a multor probleme de sănătate, după cum arată cercetările publicate în Jurnalul European de Chimie Medicinală.

Pregătiți acasă sosul bechamel keto!

După cum ați văzut, este ușor să pregătiți acasă un sos bechamel keto rafinat cu puține ingrediente. Rezultatul este excelent atât la nivel organoleptic, cât și nutrițional, deci poate fi inclus cu o oarecare frecvență în contextul unei alimentații echilibrate și variate. Este o alternativă mult mai bună decât sosurile deja pregătite din comerț, deoarece acelea conțin aditivi artificiali.

Pentru o sănătate optimă pe termen lung, nu este suficient să aveți grijă doar de alimentație, ci trebuie să adoptați și alte obiceiuri benefice. De exemplu, trebuie să faceți exerciții fizice în mod regulat, concentrându-vă pe antrenamentele de forță. Nu uitați de expunerea la lumina soarelui  și de somnul odihnitor în fiecare noapte.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Naseeb MA, Volpe SL. Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutr Res. 2017 Apr;40:1-20. doi: 10.1016/j.nutres.2017.01.001. Epub 2017 Jan 16. PMID: 28473056.
  • de Souza RJ, Mente A, Maroleanu A, Cozma AI, Ha V, Kishibe T, Uleryk E, Budylowski P, Schünemann H, Beyene J, Anand SS. Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ. 2015 Aug 11;351:h3978. doi: 10.1136/bmj.h3978. PMID: 26268692; PMCID: PMC4532752.
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019 Sep 15;178:687-704. doi: 10.1016/j.ejmech.2019.06.010. Epub 2019 Jun 13. PMID: 31228811.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.