Logo image
Logo image

Rolul melatoninei în obezitate

3 minute
Melatonina joacă un rol esențial în gestionarea obezității, parțial datorită abilității sale de a crește capacitatea termogenică a organismului. Află cum suplimentarea cu acest hormon te poate ajuta în procesul de slăbire!
Rolul melatoninei în obezitate
Daniel Baldó Vela

Scris și verificat de asistentul medical Daniel Baldó Vela

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Putem defini obezitatea ca un exces generalizat de grăsime corporală care răspunde la un echilibru energetic pozitiv a cărui origine o găsim într-o rețea multifactorială și complexă care se referă la sfera fizică, psihologică și socială a ființelor umane. Dar care este rolul melatoninei în obezitate?

Majoritatea celor cu obezitate suferă de ceea ce este cunoscut sub numele de cronodisruptie, un dezechilibru intern cauzat în principal de tulburări de somn, ceea ce înseamnă că acumulează continuu grăsime corporală. Prin urmare, se pare că îmbunătățirea calității somnului este fundamentală, iar melatonina joacă un rol esențial în acest sens.

Somnul și obezitatea

Some figure

Somnul este un proces esențial pentru restabilirea depozitelor de energie celulară și echilibrarea homeostaziei sistemului nervos central și a altor țesuturi ale corpului. Ambele sarcini sunt esențiale pentru a asigura funcționarea corectă a organismului și, prin urmare, pentru a menține o compoziție corporală adecvată.

În acest sens, majoritatea celor care suferă de obezitate se culcă târziu și nu dorm bine. Acest lucru îi obosește în timpul zilei. Ca o consecință a lipsei de energie, mănâncă mai mult pentru a obține combustibil și se mișcă mai puțin pentru a economisi putere.

Corpul are nevoie de energie pentru a-și îndeplini funcțiile vitale. Dacă nu a obținut suficientă odihnă prin somn, ne face să mâncăm mai mult și să ne mișcăm mai puțin.

În același timp, starea corpului oamenilor obezi îi determină să mănânce mai mult. Lipsa somnului generează un mare disconfort pe care persoana ajunge să îl rezolve cu cel mai plăcut stimul pe care îl cunoaște: combinația dintre grăsimi, sare și zahăr. Această combinație este ceea ce numim „junk food”.

Mâncarea de tip „junk” food este una dintre cele mai mari surse de plăcere, generând eliberarea de dopamină.

Toate cele de mai sus fac ca persoana obeză să fie plină de energie la sfârșitul zilei și să aștepte mai mult înainte de a merge la culcare. Acest lucru, pe lângă cele menționate anterior, va crește probabilitatea de a recurge la „junk food” ca sursă de divertisment. Acest lucru rezolvă, de asemenea, disconfortul generat de plictiseală.

Vezi și:

Bacteriile intestinale și obezitatea: un tratament

Rolul melatoninei în obezitate

Melatonina este un hormon pe care organismul îl sintetizează cu misiunea principală de reglare a ciclului somn-veghe. Cu alte cuvinte, acest hormon stabilește când trebuie să dormim și când nu. Este controlat de lumină. Deci, dacă nu răspunde la stimulii naturali ai luminii, modifică întreaga funcționare internă.

După cum am afirmat în acest articol, majoritatea persoanelor cu obezitate au dificultăți în menținerea unui somn de noapte de calitate. Acest lucru indică faptul că ritmul lor circadian este modificat și întărește această modificare. Acesta este motivul pentru care, pe lângă îmbunătățirea igienei somnului, suplimentarea cu melatonină devine esențială.

Mai mult, în 2018, un grup de cercetători spanioli a publicat un studiu efectuat pe animale în care s-a demonstrat modul în care suplimentarea pe termen lung cu melatonină a favorizat conversia grăsimii albe în țesut adipos brun – activitate de ardere a grăsimilor – și a crescut activitatea termogenică a grăsimii brune. Rezultatul acestui studiu a fost publicat în Journal of Pineal Research.

Suplimentarea cu melatonină crește capacitatea termogenică a corpului chiar și atunci când activitatea fizică și aportul de alimente nu sunt modificate.

Suplimentarea cu melatonină

Some figure

Suplimentarea constă în administrarea a 2 miligrame de melatonină sub formă de tablete cu eliberare prelungită. Momentul ideal pentru a le lua este cu 2 – 3 ore înainte de a merge la culcare. Totuși, acest lucru poate varia în funcție de subiect.

Oricare ar fi cazul, cercetările recente au dovedit efectele utilizării dozelor mai mari. Rezultatele au fost pozitive la doze de până la 100 miligrame, excluzând efectele adverse. Acest lucru este menționat într-un articol publicat în European Journal of Clinical Pharmacology.

Vezi și:

Obiceiurile de consum pot duce la obezitate

În orice caz, un expert în domeniu ar trebui să ghideze întotdeauna suplimentarea cu melatonină. Specialistul va putea, de asemenea, să varieze doza optimă, să ajusteze ora de administrare și să evalueze posibilele interacțiuni cu alte medicamente.

În concluzie, rolul melatoninei în gestionarea obezității este promițător. Cu toate acestea, suplimentarea cu melatonină trebuie să fie întotdeauna supravegheată de un profesionist cu experiență.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fernández Vázquez, G., Reiter, R.J. & Agil, A. (2018). Melatonin increases brown adipose tissue mass and function in Zücker diabetic fatty rats: implications for obesity control. Journal of pineal research, 64(4). Consultado el 10/01/2020. Recuperado de: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jpi.12472#accessDenialLayout
  • Groth Harpsoe N., Holst Andersen LP., Gogenur I., Rosenberg J., Clinical pharmacokinetics of melatonin: a systematic review. Eur J Clin Pharmacol, 2015. 71 (8): 901-9.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.