Rondelele de orez: beneficiile acestei gustări
Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor
Una dintre cele mai populare gustări sunt rondelele de orez. Această popularitate este susținută nu numai de aroma și textura lor, ci și de posibilele beneficii. În funcție de tipul de orez folosit și de restul ingredientelor, rondelele pot fi sărace în calorii, bogate în fibre sau concepute pentru a menține o greutate sănătoasă.
Dar, dacă este un desert din orez, cu atât de mulți carbohidrați, cum poate fi benefic? Rondelele de orez sunt făcute din orez brun expandat, care se umple cu aer sub presiune și își mărește volumul. Astfel, aportul de carbohidrați și calorii este redus.
Ce sunt rondelele de orez?
Rondelele de orez sunt un produs de origine vegetală prelucrat. Există însă și varianta de casă, pentru a putea selecta ingredientele și a opta pentru rețete mai sănătoase. Se folosește orez alb sau brun.
Rondele de orez pot fi dulci sau sărate, iar materia primă este orezul expandat. Au o formă rotundă și sunt ușoare și crocante.
Se consumă ca gustare sau aperitiv, singure sau combinate cu alte ingrediente. În plus, carbohidrații provin din amidon.
Datorită texturii crocante, ajută la calmarea anxietății. Orezul expandat are un volum mai mare decât pâinea. Aerul extinde orezul, iar aportul caloric este redus. Aproximativ 2 sau 3 rondele sunt echivalente cu o felie de pâine.
Alegerea orezului brun ca ingredient principal face ca rondelele să fie mai sănătoase și să ofere mai multe fibre.
Caracteristicile nutriționale ale rondelelor de orez
Informațiile nutriționale pot varia în funcție de tipul de rondele de orez. Există diferite arome și ingrediente, cum ar fi brânză cheddar, porumbul caramelizat, scorțișoara cu mere și ciocolata, printre altele.
Pentru a analiza valoarea nutritivă vom folosi varianta cu orez brun. Conform Food Data Central, conținutul nutrițional pentru 18 grame (2 bucăți) este următorul:
- Calorii: 69,7 calorii
- Carbohidrați: 14,7 grame
- Zahăr: 0,15 grame
- Proteine: 1,48 grame
- Grăsimi: 0,5 grame
- Fibre: 0,75 grame
- Magneziu: 23,6 miligrame
- Zinc: 0,54 miligrame
- Fier: 0,27 miligrame
- Niacină: 1,41 miligrame
- Mangan: 0,67 miligrame
- Acid folic: 3,78 micrograme
Principalii nutrienți sunt carbohidrații, reprezentați de amidon, care furnizează aproape toată energia din această gustare. Mulți consideră carbohidrații inadecvați pentru dietele cu calorii limitate. Cu toate acestea, 2 rondele oferă doar 70 de calorii.
Conținutul de fibre este de 0.75 grame, dar putem adăuga legume, precum roșii, vinete, ciuperci, ardei sau varză. Valoarea manganului este de 0.67 miligrame, ceea ce reprezintă 29% din aportul zilnic pentru un adult mediu. Acest mineral participă la producerea de colagen, la formarea oaselor și la menținerea funcției imunitare.
La rândul ei, niacina reprezintă 10% din doza zilnică recomandată pentru adulți. Această vitamină, ca și altele din complexul B, participă la metabolismul carbohidraților pentru a-i transforma în energie.
În cazul gustărilor din comerț, este important să verificați etichetele deoarece, în funcție de ingrediente, compoziția nutrițională variază.
Recomandăm și: Încearcă o rețetă delicioasă de orez verde
Rondelele de orez: beneficii
Vom vorbi despre beneficiile rondelelor integrale, deoarece conținutul de fibre și alți compuși prezenți în tărâțele bobului sporesc efectele asupra sănătății.
Sunt ușor de digerat și nu conțin gluten
Orezul conține carbohidrați foarte digerabili. În plus, nu conține gluten, fiind o opțiune sănătoasă pentru persoanele cu boală celiacă sau intoleranță la gluten.
Sunt o sursă de antioxidanți
Orezul brun conține acizi fenolici, flavonoide, tocoferoli și seleniu, care protejează celulele împotriva daunelor oxidative cauzate de radicalii liberi. Potrivit unui grup de experți, orezul brun conține multe substanțe fitochimicale în tărâțe. Are efect antioxidant, cardioprotector, antidiabetic și antiobezitate.
Sunt folosite pentru controlul greutății
Rondelele de orez brun oferă 70 de calorii la 2 bucăți. Sunt ideale în curele de slăbire. Comparându-le cu pâinea integrală, care oferă 129 de calorii la 2 felii, sunt mult mai benefice.
Pot regla nivelul de zahăr din sânge
Există suficiente dovezi care leagă consumul de fibre alimentare de prevenirea și controlul diabetului de tip 2. Prezența fibrelor poate regla nivelul zahărului în sânge în caz de diabet. Din acest motiv, este de preferat să alegem rondele de orez brun.
Cerealele integrale susțin sănătatea intestinală prin promovarea dezvoltării bacteriilor benefice și sănătoase. Acesta este cazul lactobacililor și Bifidobacterium, care sunt considerate probiotice.
Cum putem prepara rondele de orez expandat acasă? Rețetă simplă
Ingrediente
- 1 praf de sare
- 3/4 cană de apă
- Albușul a 2 ouă
- 70 grame de orez brun
- 3 lingurițe de semințe de susan
Instrucțiuni as cu pas
- Spălați orezul brun sub jet de apă.
- Gătiți-l 35-40 de minute.
- Răciți-l la temperatura camerei. Adăugați semințele de susan și amestecați cu o lingură.
- Bateți albușurile spumă într-un castron.
- Faceți rondele din orez și treceți-le prin albuș.
- Modelați bine rondele-le și aplatizați-le.
- Gătiți-le într-unul dintre aceste 3 moduri: rumeniți-le în tigaie cu ulei de măsline, coaceți-le în cuptorul cu microunde sau coaceți-le în cuptorul clasic. În cuptorul cu microunde, puneți puțin ulei de măsline și încălziți-le 5 minute pe fiecare parte. Pentru coacerea clasică, se folosește o tavă cu hârtie de copt și se lasă 5 minute la 200 grade Celsius.
Amintiți-vă că puteți face rondele cu diferite arome, adăugând condimente cum ar fi oregano, turmeric sau curry. Cimbrul merge de minune!
Recomandăm și: Rețetă de orez chinezesc simplă și delicioasă
Ce punem alături?
Rondelele au o aromă blândă, fiind potrivite pentru a scoate în evidență arome sărate și dulci:
- Hummus acoperit cu spanac, roșii și castraveți
- Pesto vegan
- Piure de avocado cu ardei gras și chili
- Unt de migdale, arahide sau semințe de floarea soarelui, stropit cu dulceață de zmeură
- Ciocolată neagră topită, acoperită cu smochine feliate
- Tofu sau brânzeturi cu nuci, busuioc și roșii feliate
- Unt de cocos cu nuci tocate și ciocolată neagră
Rondelele de orez în dietă
Rondelele sunt versatile și ușor de preparat și consumat. Avantajele lor sunt numeroase. Când sunt preparate cu unele ingrediente speciale, precum orezul brun, aduc beneficii pentru sănătate. Din acest motiv, sunt parte a planurilor de dietă pentru diabetul de tip 2 sau pentru pierderea în greutate.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- National Institute of Health. NIH. Manganeso. Disponible en: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Manganese-DatosEnEspanol/
- U.S. Departament of Agriculture. USDA. Snacks, rice cakes, brown rice, plain, unsalted. Disponible en: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170250/nutrients
- National Institute of Health. NIH. Niacina. Disponible en: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Niacin-DatosEnEspanol/
- El arroz : alimento de millones / María Pinciroli ; Nora Raquel Ponzio ; Maité Salsamendi ; compilado por María Pinciroli y Nora Raquel Ponzio. – 1a ed. – Tandil: Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires, 2015. E-Book. Disponible en: http://www.faa.unicen.edu.ar/archivos/Arroz_Alimento_de_millones.pdf
- Ravichanthiran, K., Ma, Z. F., Zhang, H., Cao, Y., Wang, C. W., Muhammad, S., Aglago, E. K., Zhang, Y., Jin, Y., & Pan, B. (2018). Phytochemical Profile of Brown Rice and Its Nutrigenomic Implications. Antioxidants (Basel, Switzerland), 7(6), 71. https://doi.org/10.3390/antiox7060071
- Fundación Española de Nutrición. FEN. Pan integral. Disponible en: https://fen.org.es/MercadoAlimentosFEN/pdfs/panintegral.pdf
- Åberg, S., Mann, J., Neumann, S., Ross, A. B., & Reynolds, A. N. (2020). Whole-Grain Processing and Glycemic Control in Type 2 Diabetes: A Randomized Crossover Trial. Diabetes care, 43(8), 1717–1723. https://doi.org/10.2337/dc20-0263
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.