Logo image
Logo image

Semne că ești dependentă de cumpărături

4 minute
Semnele că ești dependentă de cumpărături apar ca o constrângere progresivă. Totuși, există modalități de a detecta simptomele inițiale și de a solicita rapid ajutor.
Semne că ești dependentă de cumpărături
Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Să îți dai seama că ești dependentă de cumpărături este un proces dificil dacă nu cunoști suficiente informații despre această tulburare. În general, atunci când există dependențe, pacientul este ultimul care realizează acțiunile care rezultă din comportamentul său.

Dependența de cumpărături este forma compulsivă de cumpărare de bunuri și servicii. Cele mai frecvente achiziții sunt produse tipice ale consumerismului, care nu au o utilizare prea amplă (deși publicitatea ne spune că sunt o „necesitate”).

Este normal să ai nevoie de cumpărături pentru nevoile logice de zi cu zi. Cu toate acestea, dacă dezvolți o dependență, pierzi controlul asupra nevoilor tale de cumpărături. Mai mult, poate fi frustrant atunci când nu poți avea ceea ce dorești sau poți simți o vină ulterioară pentru achiziția efectivă.

Deși se vorbește despre o societate de consum modernă cu tendința de a cheltui bani fără rost, nu toți oamenii sunt susceptibili la dezvoltarea acestui tip de comportament. Persoanele cu o personalitate compulsivă sau cu o stimă de sine scăzută sunt mai susceptibile la a deveni dependente de cumpărături.

Cum arată o persoană dependentă de cumpărături?

Oricine poate fi dependent de cumpărături, deși este mai probabil ca un anumit profil să aibă tulburarea. În general, vorbim despre o femeie tânără cu acces ușor la internet.

Conform estimărilor globale din țările dezvoltate, femeile tind să aibă această problemă mai des decât bărbații. De asemenea, ele petrec mai mult timp alegând produsul și nu cumpărând primul lucru pe care îl văd, ceea ce este mai frecvent în rândul bărbaților.

Vârsta persoanelor dependente de cumpărături variază de la 20 la 65 de ani. În schimb, persoanele în vârstă par să-și reducă obiceiurile de cumpărare și sunt puțin mai cumpătate.

Internetul a însemnat o schimbare drastică și o explozie răsunătoare a fenomenului dependenței de cumpărături. Ușurința de a accesa magazinele virtuale pline de produse, oferte, promoții și livrare gratuită a sporit constrângerea.

Deși există dependenți de cumpărături și în magazinele fizice și tradiționale, cumpărăturile compulsive online sunt mai frecvente. Acest lucru asigură, de asemenea, un anumit anonimat, care evită rușinea de a fi descoperit cumpărând compulsiv.

Citește mai mult:

Tanorexia: dependența de bronz și pericolele sale

Some figure
Internetul a determinat o creștere a cumpărăturilor compulsive, deoarece favorizează anonimatul.

Semne că ești dependentă de cumpărături

Există o serie de semne, simptome și comportamente care pot anunța prezența dependenței de cumpărături. Iată câteva dintre acestea:

  • Dorința incontrolabilă de a cumpăra ceva: Dependența de cumpărături este o constrângere. Persoana în cauză dorește să aibă un produs nou indiferent de preț și cât mai repede posibil. Acest lucru duce la simptome de anxietate pe care le putem identifica ușor.
  • Pierderea controlului: O caracteristică a tuturor dependențelor este dificultatea pacientului de a se controla. Dacă nu poți opri cheltuielile și cumperi o mulțime de articole, acest lucru arată că ești dependentă de cumpărături.
  • Obiceiul de a cumpăra afectează alte aspecte ale vieții: Un alt semn al dependenței este faptul că afectează diferite părți ale vieții persoanei în cauză. Nu afectează doar un aspect, ci afectează familia, munca și viața socială.
  • Frustrarea că nu poți face cumpărături: Dacă devii nervoasă, anxioasă și iritată pentru că nu ai putut cumpăra ceea ce vrei, este posibil să dai dovadă de semne evidente de dependență de cumpărături. Este normal să-ți faci griji într-o anumită măsură dacă nu poți obține ceea ce vrei. Însă, dacă te îngrijorezi excesiv, atunci problema poate fi patologică.

Citește mai mult:

Dependența de pornografie: cauze și consecințe

Tratarea unui dependent de cumpărături

Vorbim despre o dependență și, ca atare, terapia necesită o abordare psihologică. Utilizarea medicamentelor poate fi necesară dacă există semne foarte puternice de anxietate sau depresie, pentru care un psihiatru poate interveni cu anumite tratamente.

În ceea ce privește psihoterapia, sunt preferate tehnicile de relaxare și modificare a comportamentului. Scopul este de a spori controlul asupra impulsurilor și de a evita situațiile care pot favoriza achizițiile compulsive.

Uneori, prin terapia cognitivă, pacientul și medicul descoperă originea dependenței. Pentru acest lucru, persoana afectată trebuie să fie conștientă de tulburarea sa și să învețe să țină o evidență a ceea ce se petrece și a sentimentelor prin care trece de fiecare dată când face cumpărături.

În ceea ce privește modificarea comportamentului, implicarea terților este esențială. Dependenții de cumpărături pot angaja, de asemenea, un tutore de cumpărături care gestionează banii și care îi sfătuiește cu privire la ce articole sunt necesare și care sunt de prisos.

Some figure
Dependența de cumpărături nu este o glumă. Poate avea grave consecințe sociale și de sănătate.

A fi dependent de cumpărături nu este o glumă

Deși poate părea o glumă (majoritatea oamenilor cheltuiesc bani pe articole fără importanță), trebuie să înțelegem că dependența de cumpărături este o tulburare psihologică. Ca atare, are nevoie de atenție și tratament.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • PELLICER, MC. “Adicción a las compras.” Isis tradicional Psicologia Humanista (2006): 81-101.
  • Echeburrúa, E., and P. Corral. “El reto de las nuevas adicciones: objetivos terapéuticos y vías de intervención.” Psicología conductual 13.5 (2005).
  • Doğan Keskin, A., and S. Günüç. “Testing models regarding online shopping addiction.” Addicta: The Turkish Journal on Addictions 4 (2017): 221-242.
  • Uzarska, A., S. K. Czerwiński, and P. A. Atroszko. “Shopping Addiction Is.” (2019).
  • Kirezli, Özge, and Fatma Müge Arslan. “Analyzing Motivational Determinants of Shopping Addiction Tendency.” Ege Akademik Bakis 19.1 (2019): 61-74.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.