7 sfaturi pentru a ajuta copilul să se îngrașe
Medicul pediatru aude adesea: „Am nevoie de niște sfaturi pentru a ajuta copilul să se îngrașe”. Mulți părinți manifestă îngrijorare atunci când micuții lor sunt foarte slabi. În acest sens, dr. Rupal Gupta subliniază faptul că creșterea în greutate și în înălțime în primii ani de viață ai unui copil trebuie să se producă rapid și constant. Cu toate acestea, pot exista probleme de creștere.
Cu alte cuvinte, există copii care nu se îngrașă conform standardelor. În cazuri extreme, greutatea redusă poate duce la malnutriție și deteriorare intelectuală, după cum susține MedlinePlus.
7 sfaturi pentru a ajuta copilul să se îngrașe
Există mai mulți factori care pot influența greutatea copilului. Important este să detectați cauza și să o abordați corespunzător.
1. Concentrați-vă pe cauze
În calitate de părinte, investigați posibilele cauze ale pierderii în greutate a copilului. Unele probleme psihologice generează un interes redus pentru alimente.
În plus, tulburările gastrointestinale sau alergiile alimentare pot provoca pierderea în greutate. Presiunile celor din jur generează tulburări de alimentație. Luați în considerare și faptul că hiperactivitatea arde cu ușurință caloriile.
2. Selectați alimente cu nutrienți și calorii
Asociația Spaniolă de Pediatrie afirmă faptul că alimentația copiilor preșcolari și școlari trebuie să fie variată, echilibrată și individualizată. Variați cantitatea de mâncare sau modul în care o pregătiți.
Combinați carbohidrații complecși din paste, pâine și cereale cu o porție de fructe și o porție de legume. Puneți alături proteine, cum ar fi ouăle, carnea, brânza sau laptele. Nu abuzați de fibre, deoarece, conform nutriționistului Montse Vilaplana, reduc foamea și pot îngreuna absorbția nutrienților. Varietate este o strategie care stimulează apetitul.
3. Fiți atenți la calitatea caloriilor
Nu este vorba despre numărul de calorii, ci despre calitate. Desigur, nutriționistul vă va spune care este valoarea zilnică recomandată. Evitați sucurile, fast-food-urile, prăjiturile, bomboanele și înghețata. Acestea conțin calorii goale care vor umple stomacul copilului fără a ajuta la construirea masei musculare.
Potrivit Institutului de Nutriție din America Centrală și Panama, energia de care are nevoie copilul trebuie să provină din carbohidrați din cereale în proporție de 90%. Doar 10% trebuie să provină din zaharuri simple, precum fructele, produsele lactate și zaharoza.
Se recomandă grăsimile nesaturate, cum ar fi cele din semințe de in, ulei de măsline, porumb, soia, alune de pădure, nuci și migdale. Puteți adăuga uleiuri în salate sau le puteți folosi pentru a pregăti maioneză sau sosuri de casă.
Lactatele bogate în grăsimi pot deveni aliații copilului. Pe lângă grăsimi și calorii, au și alți nutrienți importanți. 2 sau 3 pahare de iaurt pe zi sunt recomandate copiilor de la 2 la 5 ani.
4. Folosiți gustări sănătoase
Un grup de medici pediatri încurajează prepararea meselor acasă. 15% – 20% din aportul caloric trebuie să provină din gustări. Includeți proteine, vitamine si minerale. Încurajați consumul de fructe, cereale, sandvișuri de casă, brânză, legume, budinci și terciuri cu lapte.
Recomandăm: 12 gustări sănătoase pentru copii
5. Încurajați copilul să bea apă
Apa trebuie să însoțească toate mesele. Unii experți sugerează consumul după masă. Copilul nu trebuie să bea apă înainte de masă pentru că îi umple stomacul. Câteva înghițituri sunt permise pentru a ajuta la înghițirea alimentelor.
Folosiți și băuturi cu proteine si calorii, shake-uri cu fructe, milkshake-uri și lapte integral. Pot fi servite ca gustare sau după masă.
6. Schimbați comportamentul copilului față de mâncare
Primul lucru pe care ar trebui să îl verificați este numărul de mese zilnice. Copilul are stomacul mic, așadar trebuie să distribuiți caloriile în 5 sau 6 mese zilnice.
Nu îl puteți forța să mănânce totul dacă nu vrea. Ceea ce puteți face este să opriți televizorul sau orice joc care îi poate distrage atenția.
Familia trebuie să fie un model la masă. Adoptați obiceiuri sănătoase, încercați alimente noi și renunțați la cele care nu sunt benefice. Nu cumpărați fast food.
Încurajați exercițiile fizice, în special la copiii mai mari. Potrivit revistei Archives of Sports Medicine, antrenamentele vor ajuta la creșterea masei musculare și la creșterea în greutate la copii. În plus, exercițiile fizice pot stimula apetitul.
7. Nu-l forțați să mănânce
Puneți în farfurie cantitatea necesară și suficientă, dar nu insistați să mănânce tot. Dacă vrea mai mult, va cere. Dacă nu mănâncă totul, luați farfuria. Dacă se răzgândește și cere farfuria înapoi, este în regulă.
Nu presați sub nicio formă copilul. Ajutați-l dacă are nevoie și îndrumați-l către alegeri sănătoase. Dacă îi rămâne mâncare la prânz, nu-l obligați să o mănânce la cină. Nu trebuie să asociați nimic legat de mâncare cu o formă de pedeapsă.
Dacă nu mâncați la orele obișnuite, este posibil ca cel mic să ceară mâncare între mese. Important este să aveți îndemână un aliment hrănitor, pentru a evita dulciurile. O banană, un iaurt sau un sandviș de casă va fi suficient.
Acestea și alte recomandări sunt oferite de medicul pediatru Carlos González în cartea Copilul meu nu mănâncă, sfaturi pentru prevenirea și rezolvarea problemei. Specialistul le cere părinților să se înarmeze cu un cântar care le permite să monitorizeze greutatea copilului. Acesta propune următorul experiment:
1. Cântăriți copilul.
2. Nu-l forțați să mănânce.
3. Cântăriți-l din nou după o perioadă de timp.
4. Dacă nu a slăbit nici un kilogram, reveniți la pasul 2.
5. Dacă a slăbit un kilogram, experimentul s-a încheiat.
Obiceiuri alimentare sănătoase pentru a ajuta copilul să se îngrașe
Cultivarea obiceiurilor sănătoase ajută copiii să câștige în greutate:
- Preparați un mic dejun hrănitor: micul dejun este masa care oferă energie pentru toată ziua. Oferiți-i copilului lapte, sucuri de fructe, iaurt și cereale.
- Nu lăsați reclamele să vă influențeze alegerile: evitați toate tipurile de produse industriale pe care le vedeți în reclame.
- Spuneți-i copilului că cea mai bună mâncare este cea făcută în casă: mâncarea de casă este preparată din ingrediente bine selectate pentru a ajuta la creșterea și dezvoltarea copiilor.
- Fiți creativi în bucătărie: este recomandat ca cel mic să se simtă protagonistul fiecărui fel de mâncare preparat. Gătiți în timp ce vă distrați și decorați cu fructe și legume.
- Promovați mâncatul încet: Manualul de nutriție și dietetică explică faptul că mestecatul corect ajută la o digestie mai bună.
- Mâncați în familie: a mânca în familie este un mijloc de a socializa, de a învăța diferite obiceiuri alimentare și de a relaționa.
Recomandăm: Rețete ușoare de făcut cu copiii
Alimente sănătoase pentru a ajuta copilul să se îngrașe
Ouă, carne slabă și lactate
Alimentele bogate în proteine sunt esențiale pentru ca cel mic să recapete greutatea pierdută. Ouăle sunt foarte hrănitoare, deoarece conțin toți aminoacizii care formează țesutul muscular. Sunt foarte versatile și pot fi consumate 5 sau 6 zile pe săptămână.
Carnea slabă și peștele oferă proteine, vitamina B, fosfor, fier și zinc. Brânzeturile, iaurtul, laptele integral sunt acceptate de majoritatea copiilor. Conțin mult calciu și fosfor pentru a întări oasele și dinții.
Leguminoase și cereale
Fasolea de diferite culori, mazărea, lintea, orezul, pastele, pâinea, ovăzul și orzul trebuie combinate pentru a suplimenta aportul proteic. Ele oferă fibre, fier, calciu, magneziu, zinc și fosfor.
Nuci
Nucile, fisticul și migdalele oferă proteine de bună calitate, minerale și o mulțime de grăsimi omega 3. Pot fi consumate ca gustare, în salate sau într-un fel principal. Laptele de migdale este o alegere excelentă pentru copiii cu intoleranță la lactoză.
Unt de arahide și avocado
Untul de arahide este o sursă delicioasă de energie pe care copilul nu o va respinge. Conține 52% grăsimi vegetale și 22% proteine. Aportul energetic ridicat poate promova creșterea copiilor. Merge foarte pe pâine prăjită sau prăjituri de casă.
Avocado este o altă sursă de grăsime folosită pentru a face tartine pe care copiii le iubesc. În plus, unii cercetători susțin că are multe beneficii pentru sănătate.
Fructe
Fructele proaspete sau uscate, cum ar fi căpșunile, bananele, caisele și ananasul, oferă fructoză, zaharoză și glucoză care sunt absorbite foarte repede și folosite ca sursă de energie. Puteți pregăti dulcețuri sau deserturi cu lapte și fructe.
Există mai multe formule pentru a ajuta copilul să se îngrașe
Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să cereți sfatul medicului pentru a evalua dezvoltarea copilului și a stabili planul alimentar. De asemenea, amintiți-vă că creșterea celor mici este o grijă a întregii familii.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Asociación Española de Pediatría de Atención Primaria. El plato saludable. Diciembre 2020.
- Carbajal Azcona A. Manual de Nutrición y Dietética. Universidad Complutense de Madrid.
- Gomez-Campos Rossana, Arruda Miguel, Luarte-Rocha Cristian, Urra Albornoz Camilo, Almonacid Fierro Alejandro, Cossio-Bolaños Marco. Enfoque teórico del crecimiento físico de niños y adolescentes. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética . 2016 ; 20 (3): 244-253.
-
González, C. (2005). Mi niño no me come. Consejos para prevenir y resolver el.
- González-Gross M, Gutiérrez A, et al. La nutrición en la práctica deportiva: adaptación de la pirámide nutricional a las características de la dieta del deportista. Archivos Latinoamericanos de Nutrición. Diciembre 2001. 51 (4).
- Hirsch L. Retraso en el crecimiento. Nemours Kids Health. Febrero 2020.
- Medline Plus. Crecimiento y desarrollo normales. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. Febrero 2022.
- Muzzo B Santiago. Crecimiento normal y patológico del niño y del adolescente. Revista Chilena de Nutrición. 2003, 30 (2): 92-100.
- Organización Mundial de la Salud. La alimentación del Lactante y del niño pequeño. 2010. 110 paginas. Disponible en: https://www.paho.org/hq/dmdocuments/2010/IYCF_model_SP_web.pdf
- Pérez Rosales, R., Villanueva Rodríguez, S., Cosío Ramírez, R., El aceite de aguacate y sus propiedades nutricionales. e-Gnosis. 2005; (3):p. 0. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=73000310
- Raab Ch. Retraso del crecimiento. MSD Manuals. Abril 2021.
- Raya, J y Martínez, M. Métodos de entrenamiento y aspectos nutricionales para el aumento de la masa muscular: una revisión sistemática. Archivos de Medicina del Deporte. 2019; 36 (6): 376-385
- Sociedad Argentina de Pediatría. Guía de alimentación para niños sanos de 0 a 2 años. 2001. 53 páginas. Disponible en: https://www.sap.org.ar/docs/publicaciones/alim_0a2.pdf
- U. S. Department of Agriculture and U. S Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans. 2020-2025. 9a edición. Diciembre 2020.
- Zeratsy K. Underweight? See how to add pounds healthfully. Mayo Clinic. Agosto 2020.