5 sfaturi pentru alegerea unui psiholog bun
 

5 sfaturi pentru alegerea unui psiholog bun

Prin terapie, psihologii pot ajuta la reglarea emoțiilor și la adoptarea unor comportamente sănătoase. Cum să alegem un psiholog bun?
5 sfaturi pentru alegerea unui psiholog bun
Maria Fatima Seppi Vinuales

Scris și verificat de psihologul Maria Fatima Seppi Vinuales.

Ultima actualizare: 05 iunie, 2023

A lua decizia de a începe psihoterapia include reflecții, temeri și întrebări precum „Dacă nu-mi place?”, „Dacă va crede că sunt nebun/ă?”, etc. Cu toate acestea, psihologia este o știință și cei care o practică sunt pregătiți să-și pună cunoștințele în slujba ajutorării și sprijinirii oamenilor. În ce constă alegerea unui psiholog bun?

Este important de menționat faptul că relația stabilită cu psihologul joacă un rol cheie în succesul terapiei. Cu alte cuvinte, încrederea și siguranța se obțin nu numai atunci când profesionistul dă dovadă de competență teoretică, ci și atunci când își dezvăluie abilitățile interpersonale.

5 sfaturi pentru alegerea unui psiholog bun

Există multe momente în care ajutorul psihologului este cheia recuperării stării de bine: moartea unei persoane dragi, o despărțire, anxietate, stres, depresie, abuz de substanțe și altele.

Potrivit unei publicații a Asociației Americane de Psihologie, psihologii sunt profesioniști pregătiți pentru a aborda problemele de comportament uman, problemele de sănătate mintală și schimbarea comportamentului.

Prin psihoterapie și alte instrumente validate științific, aceștia pot ajuta pacienții să-și înțeleagă emoțiile, să-și schimbe comportamentul și să dezvolte atitudini mai sănătoase.

1. Informează-te

Există multe mituri despre terapie. Mulți au în minte doar imaginea canapelei sau a hipnozei. Cu toate acestea, există multiple curente și abordări. Deși nu este nevoie să studiezi toate opțiunile disponibile, este bine să știi ce cauți în funcție de nevoile individuale. Psihologia are un domeniu larg de lucru, așa că există specialiști care abordează diverse teme.

Dacă ai probleme legate de sexualitate, familie sau locul de muncă, caută un profesionist care să lucreze în acest domeniu.

2. Verifică acreditările

Psihologia este o profesie reglementată, deoarece lucrează cu sănătatea mintală a oamenilor. În această ordine de idei, atunci când alegi un psiholog, este important să cauți profesioniști pe site-urile de profil. În plus, toți psihologii trebuie să fie acreditați pentru a putea profesa.

3. Vezi dacă psihologul își ia meseria în serios

A merge la terapie nu înseamnă a sta jos și a vorbi cu cineva. În timp ce pacientul povestește ce i se întâmplă, psihologul face presupuneri și analizează situația. La primele ședințe, va strânge informații pentru a putea stabili un diagnostic și a înțelege ce se întâmplă cu pacientul.

De asemenea, psihologul discută cu pacientul despre programarea ședințelor, onorariu și alte aspecte care compun relația terapeut-pacient. Ședințele nu sunt simple discuții amicale.

4. Vezi dacă te simți în largul tău

Psihologul trebuie să aibă abilități de ascultare și comunicare pentru a putea oferi feedback pacientului. El trebuie să analizeze vorbele, gesturile, postura, tonul vocii, etc. La terapie, toate detaliile contează.

5. Pune întrebări

Există abordări terapeutice distante, dar un psiholog bun trebuie să fie capabil să ofere informații despre ceea ce se întâmplă cu pacientul. În plus, trebuie să menționeze ipotezele și propunerea sa de lucru.

Obiectivul terapiei este de a putea identifica aspectele negative și, mai presus de toate, resursele sănătoase. Prin urmare, este important ca psihologul să-și împărtășească opiniile și să ajute la împuternicirea pacientului.

Semne pentru a recunoaște un psiholog mai puțin bun

Cele mai relevante semne care arată că ai ales un psiholog mai puțin priceput sunt următoarele:

  • Încălcarea contractului terapeutic: de exemplu, psihologul întârzie adesea, anulează ședințele fără notificare și are alte comportamente care contravin contractului încheiat cu pacientul.
  • Nu are abilități de ascultare: pune de mai multe ori aceleași întrebări, nu-și amintește lucrurile discutate în ședința anterioară sau este permanent distras.
  • Depășește etica profesională: psihologul are o relație strict profesională cu pacienții săi. Cu alte cuvinte, nu trebuie să stabilească relații de prietenie sau de iubire cu pacienții. În cazul în care acest lucru se întâmplă, alegeți un alt terapeut.
  • Judecă și vorbește despre anumite probleme care nu sunt relevante pentru terapie: de exemplu, politica nu este un subiect care să-l intereseze pe terapeut, cu excepția cazului în care este subiectul ședințelor.
  • Inversează rolurile: psihologul vorbește despre propriile experiențe, în loc să asculte pacientul.

Relația cu psihologul necesită timp

Este important de reținut faptul că ceea ce se construiește cu un psiholog în cadrul terapiei este o relație plină de confort și respect. În plus, încrederea și deschiderea pentru a împărtăși subiecte personale necesită timp.

Nu trebuie trecut cu vederea faptul că ceea ce unii pacienți consideră a fi un „bun psiholog” poate să nu fie potrivit pentru alții. Alegerea unui profesionist este o decizie personală. Stilul terapeutic contează mai puțin.

Dacă nu ești pe deplin convins/ă, este mai bine să schimbi psihologul decât să renunți la terapie.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.