Sfaturi pentru depozitarea medicamentelor corect - Doza de Sănătate
 

Sfaturi pentru depozitarea medicamentelor corect

Depozitarea corectă a medicamentelor este o necesitate pentru a le păstra în condiții optime de siguranță și eficacitate până la data expirării. Iată câteva lucruri de reținut!
Sfaturi pentru depozitarea medicamentelor corect
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Depozitarea medicamentelor în mod corect este esențială pentru ca acestea să își mențină eficacitatea. Prin urmare, nu le poți păstra oriunde. De fapt, cel mai potrivit loc pentru acest lucru este unul răcoros și uscat.

După cum poți vedea, trebuie să respecți anumite reguli de depozitare pentru ca medicamentele să își păstreze siguranța și eficiența până în ziua în care expiră.

Sfaturi pentru depozitarea medicamentelor corect

Diferiți factori pot afecta stabilitatea unui medicament, printre care:

Temperatura

Acesta este unul dintre lucrurile care afectează cel mai mult durata de valabilitate a unui medicament. Este important să păstrezi toate medicamentele în locuri reci și uscate. Asigură-te că temperatura acestor locuri este stabilă și că nu există schimbări bruște.

Medic ce vorbește despre depozitarea medicamentelor corect
Este important să menții o temperatură stabilă pentru depozitarea corectă a medicamentelor.

Forma farmaceutică

De asemenea, trebuie să ții cont de forma de dozare atunci când depozitezi produse farmaceutice. Formele lichide sunt mai instabile decât tabletele sau capsulele. De asemenea, proprietățile lor se modifică mai ușor decât în cazul substanțelor solide.

Medicamente cu doze multiple

Acestea sunt cele pe care trebuie să le deschizi de fiecare dată când trebuie să le iei – siropuri, picături pentru ochi, etc. Acțiunea de a le deschide de mai multe ori le poate modifica stabilitatea și poate prezenta riscuri pentru sănătate.

Prin urmare, reține faptul că eficacitatea medicamentelor cu mai multe doze nu este determinată de data de expirare, ci de momentul în care le deschizi pentru prima dată. Perioada lor de valabilitate după deschidere este scrisă pe prospect și este adesea mai scurtă decât data de expirare.

Notează data când ai desfăcut medicamentul pentru a ști cât timp este valabil și, astfel, pentru a evita posibilele greșeli. Desigur, poți evita problemele aruncând pur și simplu orice resturi imediat ce termini tratamentul.

Alte sfaturi pentru depozitarea medicamentelor

De obicei, poți stoca majoritatea medicamentelor la temperatura camerei, deși există unele care necesită condiții speciale de depozitare. Câteva recomandări pentru păstrarea medicamentelor sunt:

  • Depozitează-le într-un loc răcoros și uscat – unul în care nu există schimbări bruște de temperatură
  • Nu le așeza lângă aparatele electrice
  • Păstrează ambalajul original
  • Utilizează dozatoare de pastile mai mici
  • Nu le depozita în baie sau bucătărie, deoarece în aceste locuri există mai multe schimbări de umiditate și temperatură
  • Nu le lăsa la îndemâna copiilor
Tânără care citește despre depozitarea medicamentelor
Depozitarea medicamentelor într-un loc răcoros și uscat este esențială pentru conservarea corespunzătoare. În plus, trebuie să ții cont de data de expirare și de termenul de valabilitate după deschidere.

Recomandări suplimentare

Acum știi că trebuie să alegi cel mai potrivit loc pentru depozitarea medicamentelor. În plus, caută o modalitate de a menține condițiile optime de depozitare la rece atunci când călătorești.

Data de expirare este un factor important pentru a garanta eficacitatea medicamentelor. Acesta este motivul pentru care trebuie să citești întotdeauna prospectul înainte de a începe să utilizezi orice medicament. Nu confunda data expirării cu termenul de valabilitate după deschidere – acesta din urmă începe imediat ce deschizi ambalajul.

Păstrează ambalajul original și prospectul

Așa cum am spus mai sus, citește eticheta și prospectul fiecărui medicament pe care îl utilizezi, pentru a afla cea mai bună modalitate de stocare. Reține din nou data de expirare și măsurile speciale pentru administrare. Este posibil să nu știi acest lucru, dar poți duce oricând orice medicament expirat sau care nu mai este necesar la punctul de colectare al farmaciei locale.

Schimbarea aspectului

Nu lua niciun medicament după perioada indicată pe ambalaj sau dacă observi modificări ale calității acestuia. Turbiditatea, precum și schimbarea culorii, indică faptul că substanța nu mai este stabilă.

Concluzie

Aspectul medicamentelor se va schimba dacă nu le păstrezi corespunzător. Dacă ai dubii, nu le utiliza!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • De La Rubia, A. (2006). Conservación de medicamentos termolábiles. Farmacia Hospitalaria. https://doi.org/10.1016/S1130-6343(06)73935-6
  • Bucaramanga, U. A. de. (2009). Recepcion y almacenamiento de medicamentos y dispositivos medicos. Modulo Administracion de Servicios Farmaceuticos.
  • Allegra, J. R., Brennan, J., Lanier, V., Lavery, R., & MacKenzie, B. (1999). Storage temperatures of out-of-hospital medications. Academic Emergency Medicine, 6(11), 1098–1103. https://doi.org/10.1111/j.1553-2712.1999.tb00110.x
  • Ebrahim AJ, Teni FS, Yimenu DK. Unused and Expired Medications: Are They a Threat? A Facility-Based Cross-Sectional Study. J Prim Care Community Health. 2019;10:2150132719847857. doi:10.1177/2150132719847857
  • Makki M, Hassali MA, Awaisu A, Hashmi F. The Prevalence of Unused Medications in Homes. Pharmacy (Basel). 2019;7(2):61. Published 2019 Jun 13. doi:10.3390/pharmacy7020061

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.