Simptome și tratamente pentru torticolisul muscular - Doza de Sănătate
 

Simptome și tratamente pentru torticolisul muscular

Te-ai trezit vreodată cu gâtul rigid și cu o durere puternică? Dacă răspunsul tău la această întrebare este da, este foarte posibil să fi avut torticolis muscular. Află mai multe despre simptomele torticolisului și tratamentele disponibile!
Simptome și tratamente pentru torticolisul muscular
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Torticolisul muscular este o contracție care are loc la nivelul gâtului din cauza pozițiilor de somn inadecvate. Atunci când gâtul este menținut într-o postură nocivă, pot apărea rigiditatea și durerea la mișcare. Alte cauze posibile ale torticolisului muscular sunt curenții de aer sau mișcările forțate. Pentru a preveni această problemă dureroasă, îți prezentăm în cele ce urmează principalele simptome și tratamente pentru torticolisul muscular.

Torticolisul muscular congenital

Bebeluș afectat de torticolisul muscular congenital

Înainte de a prezenta simptomele torticolisului muscular, trebuie să definim termenul de „torticolis muscular congenital”. Acest tip de torticolis este prezent încă de la naștere și, conform anumitor studii, are la bază o malformație congenitală. Mai exact, bebelușul se naște cu un mușchi sternocleidomastoidian prea scurt.

Pentru a corecta torticolisul muscular congenital, bebelușul trebuie supus unei intervenții chirurgicale cât mai curând posibil. În caz contrar, corpul va încerca să compenseze pentru scurtarea sternocleidomastoidianului, ceea ce poate, de pildă, afecta coloana vertebrală.

Pe măsură ce nou-născutul crește, capul său va fi înclinat într-o parte. Micuțul va întâmpina rezistență și va simți o durere ușoară când este forțat să-l îndrepte.

Deși intervențiile chirurgicale pot fi evitate în anumite cazuri, acestea reprezintă, în general, singura soluție pentru copiii născuți cu asemenea malformații. Indiferent de circumstanțe, trebuie respectate indicațiile medicului, astfel încât bebelușul să se poată dezvolta armonios.

Simptome și tratamente pentru torticolisul muscular

Acum că ai aflat ce este torticolisul congenital, îți prezentăm principalele simptome ale bolii. Totodată, vom discuta și despre cum poți ameliora disconfortul experimentat.

Mișcare limitată a capului

Torticolisul muscular poate apărea atunci când te ridici din pat, moment în care vei simți o durere intensă la nivelul gâtului la cea mai mică mișcare. Este posibil să ai capul înclinat într-o parte și mobilitate redusă. Dacă atingi punctul dureros, vei observa că mușchiul este foarte rigid.

  • În această situație, evită mișcările bruște și aplică căldură pe gât pentru a ține sub control temperatura din această regiune.
  • Poți să-ți faci singur un masaj blând pentru a reduce disconfortul (deși acest efect este doar temporar).

Dureri de cap

Torticolisul muscular poate cauza și dureri de cap, mai ales în cazul pacienților predispuși la acest simptom. Cauza este rigiditatea din regiunea afectată. Pot surveni și dureri cervicale.

În asemenea situații, evită mișcările bruște și încearcă să imobilizezi zona afectată. Dacă nu este posibil și ești nevoit să te miști la serviciu, folosește un guler cervical. Va trebui însă să-l pui imediat și să te asiguri că acesta nu intensifică durerea.

Umeri inegali

Femeie executând un exercițiu de întindere

Un simptom specific torticolisului muscular este reprezentat de umerii inegali. Acest simptom este cauzat de contracția intensă care are loc la nivelul mușchiului și forțează capul să se încline într-o parte.

În această situație, poți executa un exercițiu de întindere foarte blând și controlat pentru a ameliora disconfortul. De asemenea, evită mișcările bruște. Cel mai bun lucru pe care poți să-l faci este să te odihnești.

Dacă alegi să porți un guler cervical, reține că acesta nu trebuie să fie excesiv de strâns. Nu este o idee bună ca gâtul să devină mai rigid decât este deja, deoarece este esențial să-l poți mișca încet, fără mișcări bruște.

Totodată, un aspect important este faptul că torticolisul se va ameliora de pe o zi pe alta. De fapt, această problemă durează aproximativ trei zile. Cu o îngrijire adecvată, te vei simți din nou bine mai repede decât îți imagnezi.

Menținerea unei posturi corecte în timpul somnului și cumpărarea unei perne adecvate îți poate reduce riscul de torticolis muscular. În orice caz, fiecare dintre noi se va confrunta cu această sursă de disconfort la un moment dat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ankha, M. E. A., Nascimento, R., Raldi, F., De Moraes, M., Ribeiro, Z., & Dos Santos, L. (2017). Traumatic bone cyst and congenital muscular torticollis: association or a chance?. Revista española de cirugía oral y maxilofacial: Publicación Oficial de la Sociedad Española de Cirugía Oral y Maxilofacial39(1), 46-49.
  • Barraquer-Bordas, L.. (1966). Los transtornos del movimiento, de la postura y del tono por patologia extrapiramidal. Arquivos de Neuro-Psiquiatria24(2), 122-139. https://dx.doi.org/10.1590/S0004-282X1966000200007
  • González Gil, José Manuel, González Salgado, Omar, & Barranco Martínez, Luis Felipe. (2001). Tortícolis infantil: Nuevas perspectivas en su tratamiento. Revista Cubana de Ortopedia y Traumatología15(1-2), 65-70. Recuperado en 12 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-215X2001000100013&lng=es&tlng=es.
  • Robles Gálvez, C. N. (2018). Enfoque fisioterapéutico en el tortícolis muscular congénito.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.