Simptome și tratamente pentru spondiloza cervicală - Doza de Sănătate
 

Simptome și tratamente pentru spondiloza cervicală

Spondiloza cervicală este o durere a gâtului care îți poate afecta considerabil calitatea vieții. Iată câteva remedii naturale care te ajută să ameliorezi simptomele acestei afecțiuni. 
Simptome și tratamente pentru spondiloza cervicală
Carlos Fabián Avila

Scris și verificat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Spondiloza cervicală sau osteoartrita gâtului poate avea diverse cauze. În general, aceasta este asociată procesului de îmbătrânire. Află ce factori influențează apariția afecțiunii și ce tratamente pentru spondiloza cervicală ai la dispoziție!

Coloana vertebrală este o structură foarte complexă. Vertebrele sunt formate dintr-o colecție de oase delicate. Echilibrul și rezistența acestor oase sunt afectate în mod direct de o postură inadecvată a corpului, de mișcările intense sau asimetrice și de trecerea timpului.

Pe măsură ce spondiloza cervicală devine din ce în ce mai prezentă în viața ta, durerea poate ajunge până în brațe sau în picioare. Dacă te regăsești în această situație, este indicat să te adresezi unui medic pentru a afla ce tratamente pentru spondiloza cervicală poți folosi pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții.

Astăzi te invităm să afli mai multe lucruri despre spondiloza cervicală, printre care și remediile naturiste care o pot ameliora. Până la urmă, vorbim despre una dintre cele mai răspândite probleme medicale în rândul persoanelor vârstnice.

Spondiloza cervicală: ce este și cum arată

Nevoia de tratamente pentru spondiloza cervicală

Spondiloza cervicală este un tip de artrită care afectează vertebrele gâtului. Este vorba despre o deteriorare a articulațiilor gâtului care își face apariția aproape imperceptibil în jurul vârstei de 40 de ani și prezintă simptome mai acute începând cu 60 de ani.

Copiii și tinerii care suferă de artrită se confruntă uneori cu aceeași problemă.

Cauze

Chiar dacă pare ciudat, spondiloza cervicală nu este provocată de uzura vertebrelor sau a cartilajelor din zona gâtului, ci de deteriorarea membranei fibroase din interiorul articulațiilor.

Articulațiile își pierd elasticitatea atunci când nu au suficientă apă pentru a se hidrata și pentru a se menține puternice și flexibile. Ulterior, lipsa umezelii provoacă un colaps în partea interioară a articulației.

Când se acumulează prea multă presiune, articulațiile se rup și se freacă una de cealaltă. Evident, această fricțiune provoacă durere, inflamații și rigiditate în zona gâtului, simptome însoțite uneori de amețeală și greață.

Dacă spondiloza cervicală devine cronică, poate apărea un nodul sau osteofit. Această masă apasă pe spațiul în care sunt localizați nervii, fapt care accentuează durerea.

Simptome

Iată câteva dintre cele mai frecvente simptome ale spondilozei cervicale:

 • Evident, principalele simptome sunt durerea și rigiditatea în zona gâtului. Condusul, cititul sau aplecarea în timp ce trimiți un mesaj pot produce o crampă dureroasă și chiar amețeală.
 • În multe cazuri, durerea se extinde până la extremități. Se întâmplă adesea ca pacienții să simtă amorțeli și slăbiciune în brațe, mâini și degete.
 • Un alt simptom îl reprezintă durerile de cap.
 • În plus, anumite persoane se confruntă cu alte neplăceri, precum greață și pierderea echilibrului.
 • Unii oameni aud anumite sunete în interior, ca un scârțâit în zona gâtului.

Tratamente pentru spondiloza cervicală

Tratamente pentru spondiloza cervicală cu turmeric

Alternanța cald-rece

Deschidem lista de tratamente pentru spondiloza cervicală cu o modalitate simplă de a reduce durerea asociată afecțiunii: aplicarea de comprese calde și reci.

 • Compresele trebuie aplicate alternativ pe gât și umeri.
 • Compresele fierbinți îmbunătățesc circulația și relaxează musculatura.
 • Compresele reci ajută la reducerea inflamațiilor și a umflăturilor.

Dacă ai gâtul foarte inflamat, este recomandat să eviți compresele fierbinți.

Exerciții fizice ușoare

Înainte de toate, trebuie să vorbești cu medicul tău sau cu un psihoterapeut pentru a afla ce exerciții poți practica. Este necesar să îți miști coloana vertebrală și mai ales zona dintre gât și umeri. 

Mersul pe jos, yoga și înotul sunt trei dintre cele mai recomandate activități fizice care trebuie să însoțească orice tratamente pentru spondiloza cervicală.

Curcuma

Curcuma este un remediu natural antiinflamator foarte eficient. Această rădăcină combate durerile articulare și îmbunătățește circulația. În plus, este un tratament excelent în zilele în care ai gâtul înțepenit.

Semințe de susan

 

Semințele de susan sunt bogate în calciu, mangan, magneziu, zinc și cupru. Dacă le mănânci în mod regulat, acestea mențin cartilajele flexibile și încetinesc deteriorarea articulațiilor.

Poți adăuga semințe de susan în salate sau îți poți face masaje cu ulei de susan cald.

 • Aplică uleiul pe o compresă.
 • Masează apoi gâtul și umerii cu mișcări circulare.

Oțet de mere

Oțetul de mere are proprietăți antiinflamatoare uimitoare. Iată cum trebuie să îl folosești:

 • Mai întâi, asigură-te că oțetul folosit este ecologic și nefiltrat. (Nu trebuie să fie oțetul de mere clasic pe care îl cumperi de la supermarket).
 • Umezește o compresă sau un prosop de bumbac cu puțin oțet.
 • Aplică prosopul sau compresa pe gât timp de câteva ore, de două ori pe zi. 

În general, aceste tratamente pentru spondiloza cervicală sunt ajutor suplimentar pentru ameliorarea durerii.  Însă este important să mergi la medic pentru a nu permite spondilozei cervicale să devină o afecțiune cronică ce îți diminuează calitatea vieții.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Andrade Cevallos, M. J., & Gavilánes Cevallos, M. C. (2015). Espondilosis cervical. El rol de la prevención secundaria en la aparición de la mielopatía cervical espondilótica Cervical. Revista Cubana de Reumatología.
 • Mohiuddin, E., Asif, M., Akram, M., Uddin, S., Ahmed, A., Usmanghani, K., & Hannan, A. (2010). Curcuma Longa and Curcumin : a Review Article. Rom. J. Biol. – Plant Biol. https://doi.org/10.1186/s13104-017-2728-0
 • Shahidi, F., Liyana-Pathirana, C. M., & Wall, D. S. (2006). Antioxidant activity of white and black sesame seeds and their hull fractions. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.08.009
 • Malanga, G. A., Yan, N., & Stark, J. (2015). Mechanisms and efficacy of heat and cold therapies for musculoskeletal injury. Postgraduate Medicine. http://doi.org/10.1080/00325481.2015.992719
 • Atik, D., Atik, C., & Karatepe, C. (2016). The Effect of External Apple Vinegar Application on Varicosity Symptoms, Pain, and Social Appearance Anxiety: A Randomized Controlled Trial. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. http://doi.org/10.1155/2016/6473678

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.