6 remedii naturiste pentru gâtul înțepenit - Doza de Sănătate
 

6 remedii naturiste pentru gâtul înțepenit

Pentru a ameliora durerea pe care o experimentezi, masează regiunea afectată cu uleiuri esențiale. Pentru a redobândi flexibilitatea pierdută, exersează ușor mușchii rigidizați.
6 remedii naturiste pentru gâtul înțepenit

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Gâtul înțepenit (torticolis) presupune dificultăți în mișcarea sau îndoirea acestei regiuni a corpului din cauza durerii și a disconfortului. Această problemă poate fi însoțită și de alte simptome, cum ar fi dureri de cap, disconfort la nivelul umerilor sau al brațelor, senzații de înțepătură, dureri insuportabile la nivelul gâtului sau chiar insomnie. În acest articol, îți vom prezenta câteva remedii naturiste pentru gâtul înțepenit, o problemă de sănătate foarte des întâlnită.

Din ce motive putem avea gâtul înțepenit?

Durerea poate surveni în orice moment, însă poate să dispară la fel de subit. Dacă ai gâtul înțepenit în mod frecvent (de mai multe ori pe parcursul unei luni) și durerea nu dispare în termen de câteva zile, cel mai probabil suferi de torticolis cronic și ai nevoie de îngrijire medicală.

Care sunt motivele pentru care putem avea gâtul înțelenit? Printre cauzele posibile se numără:

  • Entorse sau leziuni musculare
  • O postură a corpului deficitară
  • Menținerea aceleiași poziții timp de mai multe ore (în special dacă este vorba despre statul pe scaun)
  • Stres
  • Tensiune
  • Somn deficitar
  • Forțarea gâtului să susțină greutate sau mișcările bruște
  • Ridicarea de greutăți
Gâtul înțepenit este o problemă foarte deranjantă

Poți avea gâtul înțepenit din cauza unor anumite probleme medicale ce necesită îngrijire imediată. Printre acestea se numără meningita și hernia de disc. Este esențial să nu ignori asemenea simptome, în special dacă durerea și disconfortul resimțite sunt foarte intense.

Remedii naturiste pentru gâtul înțepenit

După cum am menționat anterior, torticolis este o afecțiune care poate fi atât moderată, cât și intensă (cronică). În cea de-a doua situație, nu vei fi capabil să îți îndoi gâtul fără să simți dureri intense. În cele ce urmează, îți vom prezenta câteva remedii naturiste pentru gâtul înțepenit.

Masaje

Gâtul înțepenit poate fi remediat cu un masaj

Dintre toate remediile naturiste pentru gâtul înțepenit pe care le avem la dispoziție, acesta este cu siguranță cel mai popular. Poți fie să apelezi la serviciile unui profesionist, fie să rogi un apropiat să îți maseze gâtul.

Pentru a obține cele mai bune rezultate, folosește uleiuri esențiale. Nu este nevoie să mergi la cumpărături – orice ulei pe care îl ai la îndemână este bun, inclusiv cel de măsline sau de migdale.

Încălzește ușor uleiul pe aragaz sau în cuptorul cu microunde, dar ai grijă să nu îți arzi pielea atunci când îl aplici. Căldura și mișcările de masaj pot destinde orice mușchi, inclusiv pe cei din regiunea gâtului.

Ia câteva picături de ulei (dacă vrei să utilizezi unul esențial, optează pentru cel de levănțică sau de rozmarin) și masează-le direct pe regiunea afectată. Folosește mișcări circulare și aplică o presiune ușoară. Acest masaj îți va relaxa mușchii și va îmbunătăți circulația sanguină în regiunea respectivă, reducând rigiditatea în doar câteva minute.

Căldură

Căldura este un remediu excelent dacă ai gâtul înțepenit. Poți să îți faci un duș cald și să lași apa să îți curgă pe gât, să uzi un prosop cu apă fierbinte și să aplici o compresă sau chiar să folosești o pernă electrică.

Dacă nu ai niciuna dintre aceste variante la dispoziție, încălzește o pătură sau un alt obiect asemănător în cuptor (ai grijă să nu te arzi) și înfășoară-ți gâtul cu aceasta. Unul dintre cele mai utile obiecte care pot fi încălzite în cuptor și apoi aplicate pe gât sunt pernele umplute cu orez sau semințe.

Sare Epsom

Puțină gheață te ajută să ameliorezi gâtul înțepenit

Băile cu sare Epsom sunt printre cele mai bune remedii naturiste pentru gâtul înțepenit. Această sare este bogată în magneziu, element ce îmbunătățește circulația sângelui și reduce tensiunea musculară.

Umple cada cu apă caldă și adaugă o mână de sare Epsom. Imediat ce sarea s-a dizolvat, scufundă-te în apă până la gât. Acest remediu te va ajuta să te relaxezi și să te destinzi.

Oțet de mere

Oțetul de mere este un remediu util pentru gâtul înțepenit

Oțetul de mere oferă numeroase beneficii pentru sănătate. În ceea ce privește durerile musculare, această băutură are abilitatea de a reduce inflamațiile. Udă o cârpă cu oțet de mere și aplic-o pe gât asemenea unei comprese. O altă variantă este să freci regiunea afectată cu oțet.

Ridichi

Taie câteva felii de ridiche crudă și aplică-le pe regiunea afectată. Lasă-le să acționeze timp de câteva minute, apoi clătește-te cu apă caldă. Acest remediu este foarte calmant, revigorant și necostisitor.

Exerciții fizice

Exerciții și remedii naturiste pentru gâtul înțepenit

Deși torticolisul presupune că nu îți poți mișca gâtul (atât din cauza durerii, cât și din cauza fricii), este esențial ca mușchii tăi să își recapete flexibilitatea. Încearcă să efectuezi exerciții ușoare care nu presupun mișcări bruște și nu te forța dacă simți o durere puternică.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.