Cum să tratezi durerea de umăr - Doza de Sănătate
 

Cum să tratezi durerea de umăr

Când te doare umărul, anumite întinderi sau masaje pot fi de ajutor, însă dacă disconfortul nu dispare, este important să mergi la medic. Află mai multe din acest articol!
Cum să tratezi durerea de umăr

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Te întrebi cum să tratezi durerea de umăr la tine acasă? Durerea de umăr poate avea diverse cauze, printre care activitățile zilnice, suprasolicitarea sau dormitul într-o poziție inadecvată.

Articulațiile, ligamentele, tendoanele și oasele pot fi afectate de anumite mișcări repetitive. În acest articol, îți arătăm cum să tratezi durerea de umăr.

Care sunt principalele tipuri de durere de umăr?

Orice persoană, indiferent de vârstă, poate avea probleme la umeri. Un serviciu care implică mișcări repetitive, trecerea anilor și practicarea anumitor sporturi pot agrava situația.

Durerea de umăr se poate limita la o zonă redusă sau se poate extinde până spre braț. În al doilea caz, poate fi vorba despre o problemă la nivelul nervilor care trec prin această parte a corpului.

Cele mai frecvente leziuni și probleme ale umerilor sunt:

 • Discolare
 • Uzura sau lezarea coifului rotatorilor (tendinită sau bursită)
 • Luxație
 • Fractură
 • Artrită
 • Umărul „înghețat”

Cum să tratezi durerea de umăr

Durerea de umăr poate fi cauzată de oboseala excesivă, suprasolicitarea în urma practicării exercițiilor fizice, munca peste program, etc. Iată câteva sfaturi pentru ameliorarea durerii:

Odihnește-te

Cum să tratezi durerea de umăr prin odihnă

Majoritatea cazurilor de durere de umăr au la bază suprasolicitarea articulației. Prin urmare, este important să îți lași umărul să se odihnească. Evită să îl antrenezi, să ridici obiecte grele sau să faci mișcări repetitive cu el timp de câteva zile. Te vei simți mult mai bine!

Totuși, nu este indicat nici să îți imobilizezi complet umărul cu probleme, deoarece poți dezvolta o altă afecțiune numită „umărul înghețat” (cele mai mici mișcări îți provoacă durere și nu mai poți face nimic).

Când îți reiei activitățile, îți recomandăm să începi treptat.

Aplică gheață

Compresele reci sunt cele mai indicate pentru inflamații și dureri. Acestea amorțesc zona afectată, drept pentru care te simți mai bine imediat. Terapia cu gheață este recomandată pentru leziuni acute, însoțite de inflamații.

Cum procedez?

 • Înfășoară gheața într-o cârpă sau pungă de plastic pentru a nu-ți irita pielea și ține compresa timp de 15 minute.
 • Repetă procedeul la fiecare două ore, până când simptomele dispar.
 • Dacă nu ai o compresă rece cumpărată din magazin, poți pune cuburi de gheață într-o pungă de plastic sau poți aplica o pungă de legume congelate.

Fă o baie

Căldura umedă este foarte utilă în cazul durerii de umăr cronice sau care te supără de ceva vreme, mai ales dimineața sau după un antrenament intens.

Dacă te regăsești în această situație, nu aplica gheață. Optează, în schimb, pentru căldură umedă pentru a înmuia țesuturile moi (ligamente, tendoane, mușchi) și a stimula circulația.

 • Poți face o baie cu săruri minerale relaxante sau poți aplica o compresă caldă și umedă.
 • În magazine, poți găsi saci cu orez care se pot încălzi în cuptorul cu microunde.
 • A treia opțiune ar fi să faci un duș cât se poate de fierbinte.

Toate aceste opțiuni sunt mai indicate decât o pătură electrică, întrucât aceasta poate deshidrata țesuturile, mărind riscul de leziuni.

Execută întinderi

Cum să tratezi durerea de umăr prin întinderi

Întinderile de dimineață ajută la reducerea rigidității cauzate de o postură inadecvată, dormitul pe o parte sau suprasolicitarea. Când îți întinzi ușor umerii, ajuți la îmbunătățirea flexibilității ligamentelor.

 • După ce te trezești, stai pe marginea patului și ridică brațul afectat în spate.
 • Apucă-ți cotul cu cealaltă mână și apasă.
 • O altă mișcare utilă constă în a-ți roti umărul înainte și înapoi de câteva ori.

Poți face aceste întinderi în orice parte a zilei, însă ai grijă să nu apelezi la această metodă dacă ai o durere acută sau care iradiază în alte zone.

Fii atent la mișcările de zi cu zi

Durerea pe care o resimți la un umăr sau la ambii poate fi cauzată de munca prestată sau de o activitate pe care o desfășori zilnic.

De exemplu, dacă la serviciu stai ore întregi în fața calculatorului, dacă ridici greutăți sau dacă obișnuiești să cari genți sau sacoșe grele într-o singură mână, poți cauza dureri de umeri.

Fii atent la momentul în care apare durerea de umăr și fă o legătură cu mișcarea sau activitatea desfășurată în acel moment.

Uneori nu este nevoie decât de o schimbare minoră pentru a ameliora situația, cum ar fi repoziționarea monitorului, reducerea greutăților ridicate la sală sau echilibrarea sacoșelor cărate în ambele mâini. Câteva trucuri simple îți pot arăta cum să tratezi durerea de umăr!

Fă-ți un masaj

Cum să tratezi durerea de umăr prin masaj

Dacă vrei să afli cum să tratezi durerea de umăr cronică, este indicat să ceri sfatul unui specialist. Înainte de a face o programare la medic, poți încerca și un masaj relaxant care se resimte în musculatură și țesuturi.

Masajele sunt utile în cazul luxațiilor ușoare sau moderate, dar nu sunt recomandate pentru leziuni mai grave.

O altă soluție eficientă ar putea fi și acupunctura, o tehnică chinezească antică ce implică folosirea acelor pentru ameliorarea durerii și grăbirea vindecării.

Mai există și alte tratamente, cum ar fi tratamentul chiropractic și osteopatia. Dacă niciuna dintre soluțiile menționate nu funcționează, este bine să te adresezi unui fizioterapeut.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.