Simptomele, cauzele și tratamentul oftalmopatiei tiroidiene
 

Simptomele, cauzele și tratamentul oftalmopatiei tiroidiene

Oftalmopatia tiroidiană se manifestă ca o proeminență atipică a globilor oculari. Poate implica și pierderea vederii. Se tratează?
Simptomele, cauzele și tratamentul oftalmopatiei tiroidiene
Samuel Antonio Sánchez Amador

Scris și verificat de biologul Samuel Antonio Sánchez Amador.

Ultima actualizare: 31 martie, 2023

Oftalmopatia tiroidiană sau orbitopatia se referă la modificările oculare și perioculare cauzate de boala tiroidiană. Această patologie duce la o creștere a volumului mușchilor extraoculari și a grăsimii orbitale, ceea ce provoacă proptoză sau ochi bombați. Descoperiți simptomele, cauzele și tratamentul oftalmopatiei tiroidiene!

Oftalmopatia tiroidiană are o incidență anuală de 16 femei și 3 bărbați la 100.000 de persoane. Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni anatomice ale ochiului, deoarece reprezintă 70% din patologiile orbitale.

Caracteristicile oftalmopatiei tiroidiene

Oftalmopatia tiroidiană este o patologie autoimună. După cum indică portalul NanosWeb (Nord American Neuro-Ophthalmology Society), sistemul imunitar al pacientului cu această afecțiune produce factori care stimulează mărirea mușchilor ce mișcă ochiul.

Patru dintre mușchii faciali sunt cei mai afectați: rectul superior, rectul lateral, rectul inferior și rectul median. Toată această musculatură își are originea în partea posterioară a aparatului ocular — în partea de jos a orbitei — și aderă la ochi în spatele corneei. În situații normale, nu este vizibilă.

Din motive pe care le vom vedea în rândurile ulterioare, sistemul imunitar al pacientului atacă fibroblastele. Acestea sunt celule de țesut conjunctiv care sintetizează fibre – colagen și glicozaminoglicani – și mențin matricea extracelulară a țesuturilor.

Când sistemul imunitar deteriorează fibroblastele, apare inflamația pe scară largă a mușchilor oculari. Odată cu mărirea musculaturii, globul ocular este împins înainte, provocând proptoză. Dificultatea în închiderea ochilor și proeminența capilarelor sanguine duc la roșeață generalizată.

Care sunt simptomele?

Institutul de Microchirurgie Oculară (IMO) ne explică cele mai frecvente simptome ale acestei afecțiuni. Oftalmopatia tiroidiană se manifestă prin inflamație orbitală: umflare a pleoapelor, proeminență a globului ocular, retracție a pleoapelor și, ocazional, strabism.

Perioada de inflamație poate ajunge la 2 ani. În plus, în cele mai grave cazuri, vederea este compromisă (la 5% dintre pacienți).

Unele dintre cele mai comune semne clinice sunt următoarele:

  • Senzație de corp străin în ochi, iritație și ruptură din cauza expunerii corneei
  • Vedere dublă din cauza strabismului
  • Scăderea acuității vizuale. Acest lucru se întâmplă din cauza compresiei nervului optic.

Manifestarea este adesea bilaterală, dar uneori există o asimetrie clară. Pe lângă toate semnele clinice descrise, pacientul poate manifesta fotofobie și durere intensă în zona retrobulbară.

Medic ce prescrie tratamentul oftalmopatiei tiroidiene
Această boală tiroidiană produce modificări la nivelul ochilor.

Care sunt oftalmopatiei tiroidiene?

Jurnalul de Endocrinologie și Nutriție explică faptul că aceasta este o boală autoimună deoarece:

  1. Toți pacienții au o anomalie imunitară la nivelul glandei tiroide. Aproximativ 25% până la 50% dintre persoanele cu hipertiroidism Graves au simptome de oftalmopatie.
  2. Mulți pacienți răspund bine la administrarea de imunosupresoare.
  3. Hipertiroidismul și oftalmopatia tiroidiană apar la distanță scurtă de timp.

Cea mai acceptată ipoteză este faptul că sistemul imunitar recunoaște anumite antigene comune — substanțe care activează anticorpii — țesuturilor tiroidiene și orbitale. Deși antigenul responsabil pentru acest răspuns nu a fost încă identificat, sursele deja citate indică faptul că este vorba despre receptorul TSH (hormon tirotropin).

Oftalmopatia tiroidiană și hipertiroidismul

Anticorpii implicați în oftalmopatie sunt implicați și în hipertiroidism. Vorbim despre TRAb și TSI, cunoscuți și sub numele de anticorpi anti-receptor TSH. Fibroblastele musculaturii orbitale prezintă acești receptori.

Până la 50% dintre pacienții cu hipertiroidism Graves vor dezvolta această oftalmopatie. Alte semne care însoțesc implicarea ochilor din cauza disfuncționalității tiroidei sunt nervozitatea, oboseala, slăbiciunea musculară, pierderea în greutate, problemele de somn și tremorul.

Cum este diagnosticată oftalmopatia tiroidiană?

Clínica Universidad Navarra (CUN) ne arată protocolul care trebuie urmat pentru a cuantifica afectarea oculară la pacient. Printre cele mai comune metode găsim următoarele:

  • În primul rând, trebuie să se verifice dacă există o afectare a corneei. Este necesar să se excludă probleme precum keratita.
  • Scanarea CT (tomografia computerizată) și RMN-ul pot ajuta la determinarea gradului de inflamație.
  • Aceste metode imagistice vor ajuta și la evaluarea nivelului de implicare a nervului optic. Afectarea nervului optic provoacă pierderea parțială sau totală a vederii.
  • În funcție de gradul de implicare a ochiului, se pot efectua teste de acuitate vizuală, câmp vizual și percepție a culorilor.

Diagnosticul este multidisciplinar, deoarece necesită evaluarea unui oftalmolog și a unui endocrinolog. Testele TSH, T3 și T4 și testul de sânge cu anticorpi tiroidieni vor ajuta la detectarea prezenței acestei probleme la nivel sistemic.

Tratamentul oftalmopatiei tiroidiene

În general, tratamentul oftalmopatiei tiroidiene este eficient. Se estimează că până la 2/3 dintre pacienți prezintă o ameliorare spontană, 22% rămân stabili și doar 13,5% suferă complicații. În plus, în majoritatea cazurilor oftalmopatia este ușoară.

Tratamentul general al cazurilor ușoare

Pacienților li se recomandă sa folosească ochelari, lacrimi artificiale ziua si lubrifianți pentru ochi noaptea, așa cum arată portalul Endocs. În plus, se recomandă odihna pe mai multe perne, cu capul mai sus decât corpul.

Control endocrinologic

Medicamentele antitiroidiene și beta-blocantele ajută la reducerea supraproducției de hormoni tiroidieni și la ameliorarea simptomelor asociate cu hipertiroidismul. De asemenea, se poare recurge la tratament cu iod activ și, în cazurile cele mai severe, la o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea unei părți a glandei tiroide.

Corticosteroizi

Pacientului i se administrează intravenos doze mari de corticosteroizi. Această abordare durează aproximativ 6 săptămâni și este luată în considerare doar la acei pacienți care prezintă probleme la nivelul nervului optic.

Globul ocular în craniu
În spatele globului ocular se află nervul optic, care, dacă este comprimat, pune în pericol capacitatea pacientului de a vedea.

Tratamente chirurgicale pentru proptoză

Proeminența globului ocular poate fi tratată chirurgical. Unele dintre abordările medicale pentru acest semn clinic sunt următoarele:

  • Decompresie orbitală: pentru a trata exoftalmia severă, spațiul cavității orbitale poate fi mărit (decompresie osoasă) și conținutul său de grăsime poate fi redus.
  • Corectarea retracției palpebrale: pentru aceasta, mușchii însărcinați cu ridicarea pleoapei sunt slăbiți.
  • Chirurgie pentru strabism: este axată pe corectarea vederii duble ca urmare a exoftalmiei.

Tratamentul oftalmopatiei tiroidiene este eficient

Oftalmopatia tiroidiană este o boală comună la cei care suferă de hipertiroidism. Deși produce simptome alarmante la nivel estetic, doar 3-5% din cazuri sunt considerate grave.

Sursele științifice subliniază faptul că fumatul crește șansele de a suferi de forme severe. Renunțarea la fumat este o necesitate pentru ca patologia să nu progreseze rapid.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.