Singurătatea la bătrâni: cum le afectează sănătatea
Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña
Singurătatea la bătrâni este omniprezentă. Aceasta este grupa de populație cea mai afectată de singurătate. Din păcate, cultura occidentală întoarce adesea spatele vârstnicilor din cauza fricii. Cel mai probabil, mulți dintre noi nu doresc să se confrunte cu destinul lor iminent.
În momentele de tristețe, furie sau dezamăgire, unii oameni vor să se izoleze. Cu toate acestea, atunci când se simt în sfârșit în largul lor, le revine nevoia de a se bucura de compania cuiva. Acești oameni au nevoie din nou de sprijinul emoțional al tuturor celor care, într-un fel sau altul, îi pot motiva să continue.
Puțini oameni aleg să fie singuri. Acest lucru se datorează faptului că a fi înconjurat de oameni și a te simți important pentru cineva este o nevoie umană incontestabilă.
Cercetările dezvăluie faptul că singurătatea este o problemă serioasă de sănătate care duce la sentimente de lipsă de valoare. Acestea, la rândul lor, ar putea duce la moarte prematură. De asemenea, singurătatea este asociată cu deteriorarea sănătății mintale, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială și demența.
Singurătatea la bătrâni: cum le afectează sănătatea?
Estimările indică faptul că 10% dintre adulții în vârstă sunt singuri și că acest lucru le compromite sănătatea fizică și emoțională. De asemenea, 70% dintre ei au o problemă gravă de sănătate asociată singurătății, atât la nivel psihologic, cât și la nivel fizic.
În general, singurătatea influențează sănătatea creierului la fel ca și stresul cronic. Ambele provoacă un răspuns negativ din partea sistemului endocrin și imunitar. Bătrânii sunt slăbiți și, astfel, sunt mai predispuși la dezvoltarea de diferite patologii.
Citește mai mult:
Patologiile singurătății la vârstnici
Conform cercetărilor științifice, cele mai frecvente boli care rezultă din singurătate sunt hipertensiunea arterială, diabetul, infecțiile repetate, anxietatea și depresia.
La persoanele în vârstă, efectele sunt directe și negative din cauza scăderii rezistenței fiziologice – adică scăderii capacității organismului de a rezista și de a se adapta la condiții adverse. În plus, există o deteriorare a mecanismelor de reparare a celulelor ca urmare a îmbătrânirii.
Cel mai grav este faptul că problema singurătății la vârstnici este în continuă dezvoltare. Așadar, va deveni o problemă globală de sănătate în doar câțiva ani.
Potrivit experților în domeniu, rezolvarea problemei singurătății la bătrâni poate aduce multe beneficii pentru sănătatea acestora. De fapt, psihologii consideră că a avea o viață socială este principalul factor care poate asigura o bună calitate a vieții.
Companie pentru persoanele în vârstă
David McCullough, președintele Organizației Regale de Voluntariat pentru Femei, care lucrează cu peste 40.000 de voluntari ce oferă companie persoanelor în vârstă din Marea Britanie, dezvăluie faptul că singurătatea și consecințele sale asupra sănătății devin din ce în ce mai îngrijorătoare.
McCullough și grupul său de voluntari îi ajută pe cei fără adăpost atât cât pot. Și mai vulnerabile sunt persoanele în vârstă care, în condiții de singurătate, sunt deja afectate de multe probleme, cum ar fi pierderea mobilității, demența și alte probleme mintale.
Datele venite în Marea Britanie arată faptul că o mare parte a populației în vârstă se simte fie „singură”, fie „foarte singură”, în special persoanele peste 65 de ani.
Din acest motiv, Organizația Regală de Voluntariat a Femeilor lucrează pentru:
- Hrănirea vârstnicilor
- Adăpostirea lor
- Găsirea de însoțitori pentru aceștia
În cazul celor care, dintr-un motiv sau altul, sunt acum singuri, orice contact social zilnic poate diminua efectele singurătății. Compania cuiva le poate îmbunătăți sănătatea.
Îți recomandăm:
Există o soluție?
Tipul de activitate socială pe care o persoană îl întreprinde de-a lungul vieții este factorul determinant atunci când vine vorba de singurătate. În acest sens, este mai dificil să acordăm tratament și sprijin unei persoane în vârstă care a avut dificultăți de socializare întreaga viață și a cărei existență este marcată de respingere, confuzie sau frică. Cu toate acestea, orice situație poate fi rezolvată cu intervenție psihologică și tratament personalizat.
În plus, grupurile de sprijin, ajutorul din partea prietenilor, grupurile pentru persoanele în vârstă și pur și simplu purtarea unei conversați cu cineva în timpul zilei îi pot ajuta pe bătrâni să depășească singurătatea și să-și îmbunătățească sănătatea.
Concluzii despre singurătatea la bătrâni
În concluzie, adulții în vârstă pot fi adesea singuri în țările dezvoltate. Așadar, trebuie să ne mobilizăm ca societate pentru a le ține companie și pentru a îi face să simtă că sunt încă o parte activă a societății. La urma urmei, bătrânii ne-au dat totul, au avut grijă de noi, au muncit pentru noi și au sacrificat totul pentru noi.
Fiecare dintre noi are obligația morală de a nu-i abandona niciodată pe bătrâni. S-ar putea să fim ca ei într-o zi și vom vrea ca alții să facă același lucru pentru noi. Vom dori oameni alături de noi care ne iubesc și care ne țin companie.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Del Barrio, É., Castejón, P., Castiello, M. S., Tortosa, M. Á., Sundström, G., & Malmberg, B. (2010). La soledad de las personas mayores en España y Suecia: contexto y cultura. Revista española de geriatría y gerontología, 45(4), 189-195. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0211139X10000430
- Gajardo Jauregui, J. (2015). Vejez y soledad: implicancias a partir de la construcción de la noción de riesgo. Acta bioethica, 21(2), 199-205. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S1726-569X2015000200006&script=sci_arttext&tlng=p
- Rodríguez Martín, M. (2009). La soledad en el anciano. Gerokomos, 20(4), 159-166. http://scielo.isciii.es/pdf/geroko/v20n4/comunicacion2.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.