Logo image
Logo image

Slăbirea cu supă: este eficientă?

3 minute
Deși promite că va ajuta la pierderea în greutate, dieta cu supă este dăunătoare. Vă spunem de ce ar trebui să o evitați!
Slăbirea cu supă: este eficientă?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 22 martie, 2023

Slăbirea cu supă nu este o opțiune bună, deși mulți guru laudă acest proces. Este o dietă foarte restrictivă, care crește riscul de a dezvolta deficite și care poate compromite starea de sănătate.

Pentru a slăbi, nu trebuie să suferi de foame sau să elimini din dietă grupe întregi de alimente, ci să adopți obiceiuri benefice și să îți adaptezi aportul la nevoile proprii. Deși planurile de alimentație stricte funcționează pe termen scurt, efectele lor contraproductive sunt un motiv suficient pentru a le evita.

Ce înseamnă slăbirea cu supă?

Slăbirea cu supă presupune un model alimentar în care este permis doar consumul acestui preparat. Adesea, supele sunt făcute din alimente de origine vegetală; cu toate acestea, pot include bucăți de carne slabă și ulei.

Scopul principal este pierderea rapidă în greutate. Fanii acestei diete afirmă că este posibil să slăbești între 3 și 8 kilograme în decurs de o săptămână. Desigur, acesta este primul semn de avertizare.

Fiind o dietă agresivă și restrictivă, cei care o adoptă sunt expuși la efecte secundare care variază de la ușoare la severe. Nu este sustenabilă pe termen mediu, deoarece generează o stare de anxietate care va afecta respectarea regimului alimentar.

Descoperiți: Cele mai bune fructe pentru slăbire

Some figure
A-ți baza alimentația doar pe supă este periculos pentru că duce la deficite nutriționale.

Dezavantaje și riscuri

Deoarece supele sunt adesea făcute numai din legume, această dietă este săracă în proteine. Atunci când acest macronutrient important lipsește din dietă, organismul începe să piardă progresiv din masa slabă din cauza catabolismului.

Pentru a menține masa musculară, este necesar un aport de cel puțin 0,8 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală la persoanele sedentare, după cum au confirmat cercetările publicate în Annals of Nutrition & Metabolism.

Pe de altă parte, nici cerințele în materie de grăsimi nu vor fi acoperite. Aceasta este o problemă, deoarece tinde să crească inflamația în mediul intern. Astfel, crește riscul de tulburări cardiovasculare, boli digestive și alterări hormonale.

La bărbați, de exemplu, dovezile sugerează că aportul insuficient de lipide de tip saturat scade producția de testosteron.

Depozitele de micronutrienți au de suferit din cauza naturii limitative a acestei diete. Prin reducerea nivelului vitaminei A, E, C și D, sistemul imunitar este afectat și crește riscul de infecții și boli.

Slăbirea cu supă: efecte secundare

Dietele restrictive au adesea un efect de rebound. Nu pot fi urmate mai mult de o săptămână sau două, deoarece restricția calorică și nutrițională începe să genereze probleme de sănătate.

De fapt, simpla implementare pentru câteva zile afectează funcționarea metabolismului. Din acest motiv, ulterior, oamenii adoptă un model alimentar mai prost decât cel inițial. Astfel, greutatea în plus revine în scurt timp.

Dacă dieta cu supă este urmată o perioadă mai lungă de timp, apar complicații grave. Una dintre cele mai frecvente este anemia cu deficit de fier sau lipsa de vitamina B12. Vitamina B12 este prezentă doar în alimentele de origine animală.

În cele din urmă, acest model de dietă lichidă tinde să provoace un dezechilibru electrolitic. Deficitul de sodiu sau potasiu este frecvent. În cazul sodiului, o cantitate insuficientă poate provoca hiponatremie.

Alte reacții adverse sunt următoarele:

  • Oboseală
  • Amețeală
  • Probleme de concentrare
  • Leșin

Recomandăm: Cură de slăbire pentru coapse

Some figure
Dieta cu supă este foarte restrictivă în nutrienți și calorii. Prin urmare, generează o stare de oboseală și slăbiciune.

Slăbirea cu supă este periculoasă

Pe scurt, slăbirea cu supă nu este o alternativă bună. Când încerci să slăbești, optează pentru alte variante care combină aportul optim de nutrienți cu exercițiile fizice.

Este clar că deficitul energetic este necesar pentru atingerea obiectivelor, dar acesta nu poate fi excesiv. În caz contrar, dieta nu va fi sustenabilă pe termen mediu și lung. Schimbările bruște ale compoziției corpului modifică funcția metabolică și cresc riscul de boli.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Roberts DC. Quick weight loss: sorting fad from fact. Med J Aust. 2001 Dec 3-17;175(11-12):637-40. doi: 10.5694/j.1326-5377.2001.tb143759.x. PMID: 11837873.
  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374
  • Whittaker J, Wu K. Low-fat diets and testosterone in men: Systematic review and meta-analysis of intervention studies. J Steroid Biochem Mol Biol. 2021;210:105878. doi:10.1016/j.jsbmb.2021.105878
  • Mitra S, Paul S, Roy S, Sutradhar H, Bin Emran T, Nainu F, Khandaker MU, Almalki M, Wilairatana P, Mubarak MS. Exploring the Immune-Boosting Functions of Vitamins and Minerals as Nutritional Food Bioactive Compounds: A Comprehensive Review. Molecules. 2022 Jan 16;27(2):555. doi: 10.3390/molecules27020555. PMID: 35056870; PMCID: PMC8779769.
  • Blomain ES, Dirhan DA, Valentino MA, Kim GW, Waldman SA. Mechanisms of Weight Regain following Weight Loss. ISRN Obes. 2013 Apr 16;2013:210524. doi: 10.1155/2013/210524. PMID: 24533218; PMCID: PMC3901982.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.