Soluția oftalmică cu oximetazolină
Soluția oftalmică cu oximetazolină este un tratament topic pentru ochi ce determină constricția locală a vaselor de sânge conjunctivale. În termeni tehnici, este un medicament simpatomimetic cu acțiune directă și activitate α-agonistă. Oximetazolina produce vasoconstricție datorită acțiunii directe a medicamentului asupra receptorilor α-2a ai endoteliului vascular.
Soluția oftalmică cu oximetazolină acționează în doar câteva minute. Cu toate acestea, efectul are o durată relativ lungă de șase sau mai multe ore. De asemenea, reacția secundară de congestie este destul de rară.
În acest articol, vom arunca o privire asupra acestui medicament și a modului său de acțiune.
Cum să folosești soluția oftalmică cu oximetazolină
Soluția oftalmică cu oximetazolină ajută la ameliorarea simptomatică a ochilor roșii. Așadar, medicii o prescriu pentru iritații ușoare ale ochilor din cauza alergiilor, oboselii și altor factori.
Doza pentru adulți și copiii de peste 6 ani este de una sau două picături la fiecare opt ore în sacul conjunctival afectat. Pentru o administrare corectă, deschide pleoapele cu degetele și pune o picătură în interiorul pleoapei inferioare, în timp ce privești în sus. Nu atinge picurătorul cu ochii sau cu degetele și încearcă să ții ochiul deschis și să nu clipești timp de câteva secunde. Însă, dacă simptomele persistă după trei zile de tratament, ar trebui să întrerupi aplicarea tratamentului și să consulți un medic.
Contraindicațiile soluției oftalmice cu oximetazolină
Nu trebuie să utilizezi oximetazolina oftalmică în caz de hipersensibilitate la această substanță activă, la oricare dintre excipienții formulării sau la alte simpatomimetice.
De asemenea, oximetazolina oftalmică nu este potrivită pentru persoanele cu glaucom cu unghi închis și nici pentru persoanele cu predispoziție genetică la acesta. În mod similar, nu este potrivită pentru pacienții hipertensivi care nu iau tratament sau în caz de boli cardiovasculare, hiperglicemie și hipotiroidism.
Îți recomandăm:
Precauții de care trebuie să ții cont atunci când utilizezi oximetazolina oftalmică
Utilizarea frecventă sau prelungită poate duce la o absorbție mai mare a medicamentului și pot exista efecte secundare la nivel general. Persoanele aflate în următoarele situații trebuie să exercite o precauție suplimentară:
- Pacienții cu angină sau cei care iau digoxină
- Persoanele care urmează tratament cu antidepresive
- Bolnavii hipertensivi care iau metildopă
- Persoanele care iau în prezent fenotiazină
- Bolnavii cu afecțiuni ale prostatei
- Persoanele cu inflamații severe ale ochilor
- Oricine are vârsta sub 18 ani
Persoanele care utilizează oximetazolină oftalmică pot deveni dependente de acest medicament pentru a ameliora congestia cronică. De asemenea, dacă porți lentile de contact, trebuie să le scoți înainte de a utiliza această substanță și să aștepți aproximativ 15 sau 20 de minute înainte de a le pune înapoi.
Nu știm încă dacă oximetazolina oftalmică poate crea probleme femeilor gravide sau care alăptează. De asemenea, medicii nu știu dacă femeile care alăptează excretă această substanță prin laptele lor. Așadar, ia în considerare posibila absorbție sistemică.
Efecte secundare
Există raportări cu privire la efecte adverse ocazionale, cum ar fi iritarea și durerile oculare după utilizarea soluției oftalmice cu oximetazolină. De asemenea, dozele excesive sau tratamentele prelungite pot duce la absorbție sistemică și stimulare excesivă a sistemului nervos central (SNC), depresie, colaps cardiovascular, șoc și chiar comă. De asemenea, poate apărea și inhibarea funcțiilor SNC, ce provoacă somnolență, scăderea temperaturii corporale, hipotensiune, apnee și pierderea cunoștinței.
Citește mai mult:
Interacțiuni între oximetazolina oftalmică și alte medicamente
În anumite cazuri, există interacțiuni între anumite medicamente și oximetazolina oftalmică:
- Persoanele care iau în prezent sau au luat anterior (în ultimele două săptămâni) antidepresive triciclice, inhibitori de monoaminoxidază sau metildopă.
- Pacienții care urmează un tratament cu fenotiazină sau medicamente pentru astm, cum ar fi bronhodilatatoarele adrenergice.
Trebuie să aștepți cel puțin 5 minute între administrări atunci când utilizezi mai multe soluții oftalmice în același timp. De asemenea, după ce deschizi recipientul, trebuie să îl arunci după 28 de zile. Cu toate acestea, dacă vrei să-l păstrezi mai mult timp, depozitează-l departe de lumină și de orice temperatură peste 28 de grade.
Concluzie
Oximetazolina oftalmică este utilă în ameliorarea simptomelor ochilor roșii. Cu toate acestea, nu o folosi mai mult de trei zile, după care, dacă nu există o îmbunătățire notabilă, solicită sfatul medicului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Flores Valdez, N. (2013). EndotElina-1: vasoconstrictor intrínseco del endotelio vascular EndothElin-1: intrinsic vasoconstrictor vascular endothelial. REVISTA.
-
Montalvo, R. V. (2001). Artículo de Revisión IRRITACIÓN OCULAR : MODELOS ALTERNATIVOS. Rev Cubana Farm.
-
(2001). Irritación ocular: Modelos alternativos. Revista Cubana de Farmacia.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.