Stimulatorii naturali de colagen: ce sunt și care sunt beneficiile lor?
Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina
Stimulatorii sau inductorii naturali de colagen sunt substanțe care sunt injectate în piele pentru a activa producția de proteine. Colagenul conferă volumul, elasticitatea și fermitatea pielii.
Corpul sintetizează colagen în mod natural. Însă, odată cu înaintarea în vârstă, sinteza scade și degradarea colagenului existent se accelerează. În timp, apar diferite semne de îmbătrânire: riduri, pierderea umidității, piele lăsată, etc.
Pentru a înlocui proteinele pierdute sau a contracara efectele vizibile ale îmbătrânirii, există diverse tratamente, precum stimulatorii naturali de colagen.
Importanța colagenului
Deși îl raportăm mai mult la piele, colagenul este o proteină prezentă și în mușchi, oase, tendoane, cartilaje, păr și cornee. Este cea mai abundentă proteină din organism, reprezentând un sfert din totalul proteinelor umane. În general, funcția sa este de a oferi flexibilitate și rezistență țesuturilor.
După o anumită vârstă (între 30 și 40 de ani), capacitatea organismului de a produce colagen în mod natural începe să se diminueze. Atunci când prezența sa scade, apar semnele îmbătrânirii pielii.
În plus, există o mulțime de probleme de sănătate asociate cu lipsa de colagen, cum ar fi următoarele:
- Varice
- Scleroză sistemică
- Sindromul Marfan
- Fibroză submucoasă bucală
- Epidermoliză buloasă
- Sindromul Ehlers-Danlos
- Mobilitate redusă a articulațiilor
Ce sunt stimulatorii naturali de colagen și pentru ce sunt utilizați?
După cum sugerează denumirea lor, stimulatorii sau inductorii naturali de colagen sunt produse care sunt injectate pentru a stimula producția acestei proteine. De obicei, sunt injectați în față, dar pot fi folosiți și pe alte părți ale corpului.
Un produs celebru sunt firele PDO sau resorbabile. Lungimea, grosimea, numărul și materialul depind de caracteristicile pacientului și de zona în care urmează să fie aplicat tratamentul.
Substanțele care sunt introduse în piele pentru stimularea producției de colagen sunt materiale biocompatibile care sunt absorbite de organism în timp. Printre cele mai utilizate sunt următoarele:
- Acid polilactic
- Policaprolactonă
- Hidroxiapatită de calciu
- Betafosfat tricalcic
Scopul este inducerea fibrozei (sinteza propriului colagen), proces care întărește pielea și o face să arate mai tânără.
Citește mai mult: Fillerul cu hidroxiapatită de calciu, un tratament de întinerire
Stimulatorii naturali de colagen: în ce constă tratamentul?
În primul rând, medicul specialist trebuie să evalueze zona și să aleagă cel mai potrivit inductor natural de colagen, în funcție de caracteristicile pacientului.
Ca parte a pregătirii pentru tratament, zona trebuie să fie bine curățată. Se aplică anestezie topică pentru a reduce disconfortul generat de puncție. Puncțiile se fac în zonele cu piele flască sau lăsată. După cum am menționat, tratamentul se aplică pe față, dar și pe brațe, abdomen, coapse și fese.
Pe față, zonele cel mai frecvent tratate sunt următoarele:
- Pliurile nazolabiale (liniile marionetă)
- Conturul bărbiei
- Linia submandibulară
- Zona submalară
- Pomeții
De obicei, este nevoie de mai mult de o sesiune, deși acest lucru depinde de substanța folosită și de obiectiv. Fiecare ședință durează aproximativ 20 de minute. Între ședințe trebuie să treacă aproximativ 1 lună.
După tratamentul cu stimulatori naturali de colagen, se recomandă evitarea exercițiilor fizice și a apei foarte fierbinți, cel puțin în primele 24 de ore. În mod similar, trebuie luate măsuri de precauție în ceea ce privește expunerea la lumina puternică a soarelui timp de o săptămână.
Cui îi este recomandat acest tratament?
Stimulatorii naturali de colagen sunt indicați persoanelor care încep să observe laxitatea pielii. Pot fi folosiți și atunci când există o pierdere a volumului facial din diverse motive (de exemplu, din cauza unei cure de slăbire).
Tratamentul se poate face începând cu vârsta de 35 de ani. Tratamentul nu este considerat util la persoanele foarte în vârstă, care au o capacitate redusă de a regenera colagenul.
Descoperă: Injectarea ghidată a fillerelor: ce este și care sunt beneficiile sale?
Când apar rezultatele?
Pacienții tratați pot observa o îmbunătățire imediată a volumului facial. Acesta este un efect temporar care dispare după 48 de ore.
După 15-20 de zile, inductorii naturali de colagen încep să acționeze corespunzător, stimulând producția de proteine. Rezultatul definitiv al tratamentului apare după 3 sau 4 săptămâni. În funcție de rezultat, poate fi sau nu nevoie de ședințe suplimentare. În acest timp, substanțele injectate vor fi absorbite de organism.
Efectele se mențin între 6 luni și 1 an. Acest lucru poate varia în funcție de pacient sau de aspectul zonei tratate. Există câteva lucruri care pot fi făcute pentru a prelungi rezultatele, cum ar fi dieta sănătoasă, hidratarea, protecția împotriva razelor UV și evitarea consumului de tutun.
Stimulatorii naturali de colagen oferă mai multe beneficii:
- Induc producția de colagen de tip 1 și 3.
- Sunt compatibili cu diferite tipuri de piele.
- Nu afectează expresiile naturale ale feței.
- Ajută la definirea conturului feței.
- Previn pierderea fermității.
- Reduc la minim laxitatea pielii.
Posibile efecte secundare și contraindicații
Tratamentul cu inductori naturali de colagen generează rar reacții adverse. Cu toate acestea, studiile au raportat apariția unor noduli subcutanați după aplicarea hidroxiapatitei de calciu.
Printre efectele secundare comune se numără durerea, roșeața, inflamația și vânătăile în zona tratată. Acestea nu sunt reacții grave. Pacientul tratat poate să-și desfășoare activitățile zilnice fără nicio problemă.
În ceea ce privește contraindicațiile, aplicarea stimulatorilor naturali de colagen nu este recomandată dacă lăsarea pielii are la bază acumularea de grăsime. Pacienții care sunt supraponderali sau suferă de obezitate morbidă nu pot beneficia de acest tratament.
În marea majoritate a cazurilor, acesta este un tratament sigur, atât timp cât este efectuat de un medic specialist în condițiile sanitare corespunzătoare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Alcalá D, Martínez G. Rellenos faciales: efectos adversos. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2013; 11(1): 36-41.
- Borstein P, Sage H. Structurally distinct collagen types. Annual Review of Biochemistry. 1980; 49: 957-1003. https://doi.org/10.1146/annurev.bi.49.070180.004521.
- Bravo Jaime F. Síndrome de Ehlers-Danlos con especial énfasis en el síndrome de hiperlaxitud articular. Rev. méd. Chile. 2009; 137(11): 1488-1497.
- Sandhu S, Gupta S, Bansal H, Singla K. Collagen in Health and Disease. Journal of Orofacial Research. 2012; 2(3): 153-159.
- Tamayo C, Cuastumal F, García B, et al. Rejuvenecimiento facial por reposición volumétrica con sustancias de relleno. Cuba y Salud. 2021; 16(1): 87-95.
- Villegas Fernández C, Burón Álvarez I, Fernández-Tresguerres A, Alfageme Roldán F. Ecografía cutánea y rellenos dermatológicos. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2015; 106(S1); 87-95.
- Wahl D, Czernuszka J. Collagen-hydroxyapatite composites for hard tissue repair. European Cells and Materials. 2006; 11: 43-56.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.