Sucurile dietetice îngrașă? Adevăr sau mit?
Scris și verificat de nutriționistul Marta Guzmán
În prezent, sucurile dietetice înlocuiesc multe sucuri zaharoase și alte băuturi. Grija de a nu crește în greutate îi determină pe mulți oameni să opteze pentru băuturi cu un conținut mai scăzut de calorii. Însă te-ai întrebat vreodată dacă nu cumva și sucurile dietetice îngrașă?
În niciun caz băuturile răcoritoare nu ar trebui să înlocuiască apa ca sursă de hidratare pentru buna funcționare a organismului.
Sucurile dietetice îngrașă?
Riscurile consumului de sucuri dietetice
Sucurile fără zahăr sunt băuturi răcoritoare care nu conțin zahăr. În schimb, acestea conțin îndulcitori alcalini, cum ar fi aspartamul, zaharina sau ciclamatul. Deși băuturile răcoritoare fără zahăr nu conțin calorii, îndulcitorii favorizează absorbția zahărului în intestine.
În plus, sucurile fără zahăr determină secreția de insulină în același mod ca cele zaharoase. Prin urmare, nivelul zahărului din sânge scade, apărând astfel senzația de foame.
Îndulcitorii afectează și flora intestinală, modificând structura bacteriilor benefice din organism. Aceștia pot produce disbioză intestinală și intoleranță la glucoză.
Citește mai mult:
Sucurile fără zahăr și creșterea în greutate
Cercetătorii studiază din ce în ce mai mult relația dintre sucurile dietetice și masa corporală. Aceștia încearcă să descopere dacă băuturile răcoritoare fără zahăr pot provoca creștere în greutate, deoarece există numeroase controverse și incertitudini.
Cel mai recent studiu publicat, Băuturile cu și fără zahăr și obezitatea: studiu sistematic și meta-analiză, arată o legătură directă între consumul de sucuri dietetice și obezitate.
Cu toate acestea, este important să clarificăm faptul că acest studiu nu face distincția între sucurile zaharoase și sucurile dietetice fără zahăr. Rezultatele arată că persoanele care suferă de obezitate consumă mai multe băuturi răcoritoare, indiferent de conținutul lor de zahăr.
Alte studii demonstrează faptul că băuturile fără zahăr, în afară de creșterea riscului de obezitate, pot crește și riscul apariției bolilor cardiovasculare. Însă nu există dovezi clare cu privire la modul în care se întâmplă acest lucru.
Există și alte studii, precum cel efectuat de Plos One, care arată legătura dintre consumul de sucuri dietetice și o cantitate mai mare de grăsime abdominală. Conform acestui studiu, consumul de sucuri fără zahăr nu este o strategie eficientă de a ține sub control greutatea.
Sucurile dietetice îngrașă. De ce?
Efectul de compensare
Este posibil ca băuturile fără zahăr să nu determine creșterea în greutate pe cont propriu, dar sunt legate de stilurile de viață nesănătoase.
Probabil crezi că poți consuma mai multe alimente bogate în calorii la masă deoarece ai economisit caloriile din băuturi. De exemplu, nu vei face nimic pozitiv pentru sănătatea și greutatea ta dacă alegi să consumi suc fără zahăr, dar alături de el pui un hamburger și cartofi prăjiți.
Pot spori senzația de foame
Sucurile fără zahăr pot declanșa apariția senzației de foame la scurt timp după consum. În anumite situații, sucraloza determină creșterea rapidă a nivelului de insulină, apoi scăderea bruscă a glicemiei și instalarea senzației de foame.
Acest lucru înseamnă că organismul tău reacționează la băuturile răcoritoare fără zahăr la fel cum reacționează la sucurile obișnuite. Singura diferență este că îndulcitorul nu este de fapt metabolizat în organism.
Gustul dulce poate provoca dependență
S-a demonstrat științific că aportul de alimente foarte dulci, indiferent dacă acestea furnizează sau nu calorii, activează zonele cerebrale legate de plăcere și recompensă, ceea ce duce la apariția dependenței de anumite arome și senzații intense. Efectele alimentelor dulci asupra creierului provoacă aceeași senzație ca utilizarea unui medicament, așadar ai tendința să mănânci din ce în ce mai mult zahăr.
Îți recomandăm:
Concluzie
Dacă vrei să pierzi în greutate, pare logic să înlocuiești sucurile zaharoase cu sucurile fără zahăr. Până în prezent, s-a demonstrat că acestea, consumate în cantități mici, sunt sigure pentru sănătate.
Cu toate acestea, știința ne arată că a bea sucuri dietetice în mod regulat nu ajută în controlul greutății, deoarece te poate face să mănânci mai mult și să acumulezi grăsime abdominală.
Creșterea în greutate este un proces complex. Nu poți da vina pe un singur grup de alimente sau doar pe zahăr. Principala băutură pe care o consumi atât la mese, cât și în afara lor ar trebui să fie apa.
Totuși, ce se întâmplă dacă vrei să bei sucuri dietetice? Sucurile dietetice îngrașă? Ce să alegi, suc cu zahăr sau suc fără zahăr? Ocazional, poți opta pentru sucuri dietetice, deoarece nu există efecte adverse atunci când acestea sunt consumate în cantități mici. Pe termen lung, bazează-te pe apă pentru hidratare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Chia, C. W., Shardell, M., Tanaka, T., Liu, D. D., Gravenstein, K. S., Simonsick, E. M., … & Ferrucci, L. (2016). Chronic low-calorie sweetener use and risk of abdominal obesity among older adults: a cohort study. PLoS One, 11(11), e0167241.
- Pereira, M. A. (2014). Sugar-sweetened and artificially-sweetened beverages in relation to obesity risk. Advances in nutrition, 5(6), 797-808.
- Ruanpeng, D., Thongprayoon, C., Cheungpasitporn, W., & Harindhanavudhi, T. (2017). Sugar and artificially sweetened beverages linked to obesity: a systematic review and meta-analysis. QJM: An International Journal of Medicine, 110(8), 513-520.
- Suez, J., Korem, T., Zeevi, D., Zilberman-Schapira, G., Thaiss, C. A., Maza, O., … & Kuperman, Y. (2014). Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature, 514(7521), 181.
- Indian Heart Journal. Volume 70, Issue 1, January–February 2018, Pages 197-199. The truth about artificial sweeteners – Are they good for diabetics? https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0019483218300142
- QJM. 2017 Aug 1;110(8):513-520. Sugar and artificially sweetened beverages linked to obesity: a systematic review and meta-analysis. doi: 10.1093/qjmed/hcx068.
- Adv Nutr. 2014 Nov 14;5(6):797-808. Sugar-sweetened and artificially-sweetened beverages in relation to obesity risk. doi: 10.3945/an.114.007062. Print 2014 Nov.
- PLoS One. 2016 Nov 23;11(11):e0167241. Chronic Low-Calorie Sweetener Use and Risk of Abdominal Obesity among Older Adults: A Cohort Study. doi: 10.1371/journal.pone.0167241. eCollection 2016.
- J Nutr. 2012 Jun; 142(6): 1142S–1148S. Published online 2012 May 9. Sweetness and Food Preference. doi: 10.3945/jn.111.149575
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.