5 suplimente recomandate după 50 de ani
Pe măsură ce anii trec, atât bărbații, cât și femeile experimentează diferite schimbări. Odată cu vârsta, apar ridurile, pierderea auzului, uitarea și părul alb. Îmbătrânirea poate aduce și deficiențe nutriționale. Aici intră în joc câteva suplimente esențiale după 50 de ani. Care dintre ele sunt cele mai bune? Pentru a vă ajuta, am creat o listă cu cele mai importante suplimente recomandate după 50 de ani.
Este important de reținut faptul că, înainte de a lua orice supliment, trebuie să consultați un medic sau un nutriționist. Consumul acestor suplimente după vârsta de 50 de ani trebuie să fie personalizat și avizat de un profesionist.
5 suplimente recomandate după 50 de ani
Îmbătrânirea este adesea însoțită de schimbări care cresc riscul de deficiențe nutriționale. În acest sens, adulții în vârstă pot beneficia de suplimente create pentru a ajuta la satisfacerea nevoilor de nutrienți.
În plus, suplimentele sunt o opțiune pentru persoanele care trăiesc cu o boală ce îngreunează absorbția nutrienților. Acesta este cazul pacienților cu boala celiacă și boala Crohn.
Unele vitamine și minerale devin mai dificil de absorbit sau sintetizat în organism. De aceea, au fost dezvoltate suplimente care asigură cantitățile necesare. Citiți mai departe pentru a afla care sunt acestea!
1. Calciu
Calciul este o componentă importantă a oaselor, deoarece reprezintă între 30 și 35% din masa acestora. Ppe măsură ce îmbătrânim, densitatea osoasă se pierde și există o tendință mai mare de a suferi fracturi.
Femeile aflate la menopauză prezintă un risc mai mare de fractură.
O modalitate simplă de a menține sistemul osos sănătos este să includem suficient calciu în dietă. Acest mineral este crucial pentru buna funcționare a mușchilor, a nervilor și chiar a vaselor de sânge.
Pentru a obține o cantitate suficientă, Institutul Național pentru Îmbătrânire recomandă includerea produselor lactate, conservelor de pește, legumelor cu frunze verzi și cerealelor în dietă. Dacă nu consumați suficient calciu, organismul va extrage acest mineral din oase.
Care este cantitatea recomandată? Potrivit Biroului Suplimentelor Dietetice, aportul zilnic ideal de calciu este următorul:
- 1.200 mg pe zi pentru femeile de 51 de ani și peste
- 1000 mg pe zi pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 51 și 70 de ani
- 1.200 mg pe zi pentru bărbații cu vârsta peste 71 de ani
Așadar, calciul este unul dintre suplimentele pe care ar trebui să le luați după vârsta de 50 de ani. Există tablete masticabile sau suplimente care îl combină cu vitamina D. Înainte de a-l lua, este important să consultați un medic. Excesul poate avea efecte negative, favorizând formarea pietrelor la rinichi.
Descoperiți: Bolile cauzate de lipsa de vitamine
2. Vitamina B12
Esențială pentru buna funcționare a creierului și a sistemului nervos, vitamina B12 favorizează producția de mielină, o substanță care acoperă nervii și permite transmiterea semnalelor electrice. Este crucială și pentru formarea acidului dezoxiribonucleic (ADN), materialul genetic din toate celulele.
Deși este stocată în ficat, Office of Dietary Suppliments recomandă un aport zilnic de 2,4 mcg. Din fericire, există mai multe alimente care asigură cantitatea necesară: pește, carne de vită, carne de pasăre, ouă, lapte și scoici.
Pentru adulții în vârstă care sunt vegetarieni, vegani sau au boala celiacă sau boala Crohn, obținerea vitaminei B12 prin dietă poate fi dificilă. Din acest motiv, se recomandă utilizarea suplimentelor.
Consumul insuficient poate avea consecințe grave asupra sănătății:
- Anemie
- Probleme cu inima
- Leziuni neurologice sau neuropatie
- Risc crescut de a dezvolta demență
Prezentările sunt variate. Există injecții, pastile sublinguale sau spray-uri.
3. Vitamina D
Vitamina D joacă un rol cheie în sănătatea umană, deoarece este necesară pentru absorbția calciului și întărirea oaselor și mușchilor. Corpul o produce atunci când este expus la lumina soarelui, dar această capacitate scade pe măsură ce îmbătrânim.
Partea pozitivă este că putem folosi suplimente. În general, vitamina D se găsește sub formă de ergocalciferol sau colecalciferol. Rețineți că, fiind o vitamină solubilă în grăsimi, este mai bine absorbită atunci când este luată cu alimente care conțin lipide, cum ar fi păstrăvul, somonul și tonul.
Un nivel scăzut de vitamina D poate afecta bunăstarea fizică și psihică. Potrivit Journal of Aging and Gerontology, nivelurile scăzute de vitamina D au fost legate de declinul cognitiv, depresie, osteoporoză, boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, diabet și cancer.
Din acest motiv, Oficiul Suplimentelor Dietetice recomandă un aport zilnic de 15 mcg pentru adulții cu vârsta cuprinsă între 19 și 70 de ani. După vârsta de 71 de ani, cantitatea trebuie crescută la 20 mcg.
4. Magneziu
După vârsta de 50 de ani, magneziul este unul dintre micronutrienții care nu ar trebui să lipsească din dietă. Este necesar pentru producerea de energie, dezvoltarea structurală a oaselor și contracția mușchilor. În plus, ajută la stabilizarea glicemiei și a tensiunii arteriale.
Un studiu din 2021, publicat în Nutrients, a arătat faptul că bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral și Alzheimer au fost legate de lipsa de magneziu.
Puteți găsi magneziu în nuci, semințe și legume cu frunze verzi. Cu toate acestea, adulții în vârstă pot avea nevoie de un supliment. Oficiul Suplimentelor Dietetice recomandă consumul de 420 mg la bărbați și 320 mg la femei.
5. Omega-3
Omega-3 nu poate lipsi din alimentația persoanelor peste 50 de ani. Potrivit unui studiu publicat de cercetătorii de la Universitatea din Roma, acizii grași pot preveni și reduce comorbiditățile la adulții în vârstă. Aceștia pot preveni degenerescenta maculară și pierderea auzului.
Acizii grași omega-3 se găsesc în somon, ton, hering, sardine, nuci, semințe și uleiuri vegetale. Oficiul Suplimentelor Dietetice încurajează aportul zilnic de 1,6 g la bărbați și 1,1 g la femei.
Descoperiți: Efectele secundare ale vitaminei C
Suplimentele după vârsta de 50 de ani trebuie prescrise de medic
În concluzie, menținerea unei alimentații echilibrate este esențială pentru o bună calitate a vieții, mai ales după vârsta de 50 de ani. Suplimentele sunt elemente care pot contribui la starea de bine și preveni complicațiile legate de sănătate.
Nu uitați că, înainte de a lua orice supliment, este esențial să consultați un profesionist din domeniul sănătății. Trebuie să stabiliți doza optimă și durata de administrare în funcție de nevoile personale.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Ankar, A., & Kumar, A. (2023). Vitamin B12 Deficiency. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441923/
-
Balk, E. M., Adam, G. P., Langberg, V. N., Earley, A., Clark, P., Ebeling, P. R., Mithal, A., Rizzoli, R., Zerbini, C. A. F., Pierroz, D. D., Dawson-Hughes, B., & International Osteoporosis Foundation Calcium Steering Committee (2017). Global dietary calcium intake among adults: a systematic review. Osteoporosis international: a journal established as result of cooperation between the European Foundation for Osteoporosis and the National Osteoporosis Foundation of the USA, 28(12), 3315–3324. https://link.springer.com/article/10.1007/s00198-017-4230-x#citeas
-
Barbagallo, M., Veronese, N., & Dominguez, L. J. (2021). Magnesium in Aging, Health and Diseases. Nutrients, 13(2), 463. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7912123/
- Cano, A., Chedraui, P., Goulis, D. G., Lopes, P., Mishra, G., Mueck, A., Senturk, L. M., Simoncini, T., Stevenson, J. C., Stute, P., Tuomikoski, P., Rees, M., & Lambrinoudaki, I. (2018). Calcium in the prevention of postmenopausal osteoporosis: EMAS clinical guide. Maturitas, 107, 7–12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29169584/
- Cormick, G., & Belizán, J. M. (2019). Calcium Intake and Health. Nutrients, 11(7), 1606. https://www.mdpi.com/2072-6643/11/7/1606
-
Fiorini, A. C., Costa, O. A., Filho, & Scorza, F. A. (2016). Can you hear me now? The quest for better guidance on omega-3 fatty acid consumption to combat hearing loss. Clinics, 71(8), 420–422. https://www.scielo.br/j/clin/a/36jmVsmN8PF77W9MpXvhYxh/?lang=en
- Gahche, J. J., Bailey, R. L., Potischman, N., & Dwyer, J. T. (2017). Dietary Supplement Use Was Very High among Older Adults in the United States in 2011-2014. The Journal of Nutrition, 147(10), 1968–1976. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5610553/
-
Groenendijk, I., van Delft, M., Versloot, P., van Loon, L. J. C., & de Groot, L. C. P. G. M. (2022). Impact of magnesium on bone health in older adults: A systematic review and meta-analysis. Bone, 154, 116233. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34666201/
-
Health Quality Ontario (2013). Vitamin B12 and cognitive function: an evidence-based analysis. Ontario health technology assessment series, 13(23), 1–45. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3874776/
-
Kaur, D., Rasane, P., Singh, J., Kaur, S., Kumar, V., Mahato, D. K., Dey, A., Dhawan, K., & Kumar, S. (2019). Nutritional Interventions for Elderly and Considerations for the Development of Geriatric Foods. Current aging science, 12(1), 15–27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6971894/
- Mayo Clinic. (14 de abril de 2023). Hypercalcemia. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypercalcemia/symptoms-causes/syc-20355523
-
Meehan, M., & Penckofer, S. (2014). The Role of Vitamin D in the Aging Adult. Journal of aging and gerontology, 2(2), 60–71. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4399494/
-
Molfino, A., Gioia, G., Fanelli, F., & Muscaritoli, M. (2014). The Role for Dietary Omega-3 Fatty Acids Supplementation in Older Adults. Nutrients, 6(10), 4058–4072. https://www.mdpi.com/2072-6643/6/10/4058
- National Institute on Aging. (s.f.). Dietary Supplements for Older Adults. https://www.nia.nih.gov/health/dietary-supplements-older-adults
- Oficina de Suplementos Dietéticos. (s.f.). Calcium. Consultado el 4 de mayo de 2023. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-HealthProfessional/
- Oficina de Suplementos Dietéticos. (s.f.). Magnesium. Consultado el 4 de mayo de 2023. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/
- Oficina de Suplementos Dietéticos. (s.f.). Omega-3 fatty acids. Consultado el 4 de mayo de 2023. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/
- Oficina de Suplementos Dietéticos. (s.f.). Vitamina B12. Consultado el 4 de mayo de 2023. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-DatosEnEspanol/
- Oficina de Suplementos Dietéticos. (s.f.). Vitamina D. Consultado el 4 de mayo de 2023. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-DatosEnEspanol/
- Querques, G., & Souied, E. H. (2014). The role of omega-3 and micronutrients in age-related macular degeneration. Survey of Ophthalmology, 59(5), 532–539. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S003962571400023X
- WebMD. (7 de abril de 2023). What to Know About Vitamin B12 Dosage for Older Adults. Compass. https://www.webmd.com/healthy-aging/what-to-know-about-vitamin-b12-dosage-for-older-adults
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.