Tehnica Pomodoro: cum să o folosești pentru a crește productivitatea?
Într-o lume ca cea de astăzi, atât de competitivă și de solicitantă, optimizarea timpului și a efortului este o nevoie constantă. O modalitate simplă și eficientă de a realiza acest lucru este așa-numita tehnică Pomodoro. După cum detaliază un articol împărtășit de National Institutes of Health, tehnica Pomodoro este un instrument al cărui obiectiv este efortul concentrat, dar cu pauze planificate. Cum se implementează? Care sunt avantajele sale?
Ce este tehnica Pomodoro?
Aveți multe sarcini și puțin timp pentru a le face? Aveți impresia că nu veți termina niciodată? Credeți că o zi ar trebui să aibă 40 de ore? Tehnica Pomodoro este o resursă utilă pentru a gestiona eficient timpul de lucru. În plus, îmbunătățește productivitatea și concentrarea.
Metodă a apărut în anii ’90 și a fost inventată de Francesco Cirillo, care a început să o folosească în timpul studiilor universitare. Numele vine de la faptul că acesta avea un cronometru de bucătărie în formă de roșie.
Tehnica Pomodoro constă în concentrarea pe o singură sarcină specifică timp de 25 de minute. Aceste perioade de lucru, numite „ședințe Pomodoro”, sunt alternate cu pauze scurte de 5 minute. După terminarea a patru intervale, urmează o pauză mai lungă.
În timp, are loc creșterea duratei perioadelor Pomodoro, până la maxim 50 de minute. Desigur, intervalele de lucru înseamnă atenție și concentrare. În acest fel, senzația de epuizare este diminuată. O pauză din când în când are impact pozitiv asupra concentrării și performanței mintale.
Cum se aplică tehnica Pomodoro pentru a crește productivitatea?
Tehnica Pomodoro este destul de simplă. În continuare, descriem procesul și aspectele esențiale:
- Subdivizați. Fragmentați munca în cât mai multe sarcini mici. Dacă pare voluminoasă, subdivizați-o în continuare.
- Faceți o listă de sarcini și bifați sarcinile finalizate. Lista este importantă pentru a nu uita nimic. De fiecare dată când avansați, bifați sarcina terminată.
- Setați cronometrul. Acesta este instrumentul fundamental. Când începeți sarcina, programați alarma să sune după 25 de minute.
- Concentrați-vă la maxim. Cheia tehnicii Pomodoro este concentrarea deplină timp de 25 de minute. Uitați de partener, copii, câine, mobil, rețele sociale, etc.
- Odihniți-vă. Când alarma sună, marcați sarcina ca finalizată sau avansată și luați o pauză scurtă, dar binemeritată.
Descoperiți: Oboseala permanentă: cauze și soluții
Pentru ce este folosită tehnica Pomodoro?
Tehnica Pomodoro poate fi aplicată în mod egal la studiu sau la locul de muncă, deoarece oferă diverse avantaje.
Concentrare
Concentrarea asupra sarcinilor academice sau de lucru a devenit o provocare. Există mai mulți factori care pot întrerupe continuitatea muncii: alte activități, distragerea atenției cu dispozitive electronice, dificultăți de concentrare, etc.
În consecință, există un singur rezultat posibil: productivitate scăzută. Tehnica Pomodoro ne ajută să ne concentrăm pe o singură sarcină la un moment dat pentru a o îndeplini cu succes și pentru a reduce sau elimina distragerile.
O mai bună gestionare a timpului
Cercetările indică faptul că, în mediile academice, tehnica Pomodoro s-a dovedit a fi eficientă în ceea ce privește gestionarea timpului pentru îndeplinirea sarcinilor școlare.
Atunci când învățăm să lucrăm sistematic, știm ce putem realiza, ne controlăm ritmul și ne organizăm mai bine în funcție de timpul de care dispunem pentru sarcina totală și pentru fiecare secțiune.
Productivitate și satisfacție
Potrivit unui alt studiu în care tehnica a fost folosită într-un mediu de lucru real (în zona dezvoltării software), numărul de întreruperi interne a scăzut semnificativ. Această metodă a crescut productivitatea și a generat mai multă satisfacție în rândul lucrătorilor.
Motivație și angajament
Uneori, problema nu este doar lipsa de timp sau atenție, ci angajamentul și responsabilitatea. Poate că nu începem sarcina pentru că ne imaginăm că nu o vom putea duce la capăt și nu vrem să suferim o dezamăgire.
Cu toate acestea, dacă luăm fiecare sarcină mică ca pe o realizare, avem un stimulent pentru a continua.
Scăderea efortului și oboselii
Dacă ne oprim din când în când, creierul se odihnește și șansele de oboseală psihică scad. În ceea ce privește aspectul fizic, atunci când ne ridicăm de pe scaunul de lucru ne putem plimba și întinde, ceea ce ajută la evitarea consecințelor unui stil de viață sedentar, precum durerea sciatică, durerea de șold, rigiditatea articulațiilor, etc.
Sfaturi pentru a obține rezultate bune cu tehnica Pomodoro
Folosirea tehnicii Pomodoro la locul de muncă sau la studiu nu ar trebui să prezinte nicio dificultate. Cu toate acestea, poate funcționa mult mai bine dacă țineți cont de următoarele sfaturi:
- Utilizați o tablă sau un panou pentru a nota sau a vizualiza sarcinile.
- Tabla poate fi împărțită în trei zone: în așteptare, în curs și finalizat.
- Începeți cu cel mai urgent sau cel mai simplu lucru, după caz.
- Scăpați de orice sursă de distragere a atenției.
- Coborâți volumul telefonului mobil sau, dacă este posibil, opriți-l.
- La sfârșitul fiecărei sarcini finalizate, acordați-vă o recompensă: o cafea, o prăjitură sau un aperitiv.
- Dacă 25 de minute înseamnă prea mult, puteți începe cu perioade mai scurte.
- Evitați multitaskingul. Nu faceți mai multe sarcini în același timp.
- Stabiliți cât durează o activitate.
- Nu săriți peste pauze. Pauzele sunt cheia succesului.
Pentru cine este potrivită tehnica Pomodoro?
Metoda Pomodoro este recomandată studenților și lucrătorilor. Poate fi aplicată atât la locul de muncă, cât și în domeniul academic.
- De exemplu, în cazul unu profesor care trebuie să corecteze o serie de teste, această tehnică poate ajuta la evitarea epuizării.
- În cazul unui muzician care trebuie să repete ore întregi, a face pauze scurte din când în când ajută la aerisirea minții.
Cu toate acestea, în alte cazuri tehnica poate fi contraproductivă. Pentru un jurnalist, un scriitor sau chiar un artist plastic, 25 de minute nu sunt suficiente pentru a dezvolta un subiect. Oprirea poate însemna pierderea ritmului, a fluxului creativ sau a inspirației. La acești oameni, intervalele trebuie să fie mai lungi de o oră.
În cazul celor anxioși, utilizarea unui cronometru este un factor de stres. Aceștia devin mai preocupați de ceas decât de sarcina în sine.
Descoperiți: Ce este, ce cauze are și cum se tratează sindromul gândirii accelerate?
O tehnică foarte eficientă în condițiile potrivite
În cele mai vechi timpuri, ființa umană trebuia să muncească ore întregi, fără să se oprească. Odată cu reformele muncii din secolul al XX-lea, timpul de lucru s-a scurtat. În perioade scurte de activitate, suntem mult mai eficienți.
Cu toate acestea, durata pentru care ne putem menține concentrarea nu are o bază științifică. Totuși, tehnica Pomodoro s-a dovedit a fi eficientă pentru mulți oameni.
Desigur, poate fi testată câteva zile pentru a vedea cum funcționează sau dacă trebuie adaptată în vreun fel. Desigur, există și alte tehnici care ajută la gestionarea timpului. Esențial este să le puneți în practică, mai ales dacă aveți tendința de amânare a sarcinilor.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Cirillo F. The Pomodoro Technique [En línea]. San Francisco, California: Creative Commons, 2006. URL Disponible en: http://friend.ucsd.edu/reasonableexpectations/downloads/Cirillo%20–%20Pomodoro%20Technique.pdf.
- Feng J. An evaluation of the Pomodoro Technique for stopping procrastination and behaviour change. Human Computer Interaction. 2016; , 1-3.
- Gopher D, Armony L, Greenspan Y. Switching tasks and attention policies. Journal of Experimental Psychology. 2000; 129, 308-329.
- Hooda M, Saini A. Academic procrastination: a critical issue for consideration. J. Educ. Psychol. Res. 2016; 6(8), 98–99.
- Lukas C, Berking M. Reducing procrastination using a smartphone-based treatment program: a randomized controlled pilot study. Internet Interv. 2017; 12: 83–90.
- Noteberg S. Pomodoro Technique Illustrated: The Easy Way to Do More in Less Time. Raleigh, North Caroline: Pragmatic Bookshelf, 2010.
- Schrager S, Sadowski E. Getting More Done: Strategies to Increase Scholarly Productivity. J Grad Med Educ. 2016;8(1):10-13. doi:10.4300/JGME-D-15-00165.
- Shinoda K. Pomodoro technique for improving students’ reading ability during covid-19 pandemic. Journal Education and development. 2020; 8(3): 1-6.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.