Tehnica sandwich: primii pași pentru a aplica retinolul în siguranță
Dacă te gândești să folosești pentru prima dată retinolul pentru a îmbunătăți aspectul pielii, trebuie să cunoști tehnica sandwich. Datorită rețelelor de socializare, această metodă a devenit virală. Este o opțiune care minimizează efectele secundare ale acestui produs de înfrumusețare.
Tehnica sandwich presupune aplicarea unui strat de retinol între două straturi de cremă hidratantă. În acest fel, se creează o barieră de protecție împotriva iritației, uscăciunii sau descuamării. Vrei să afli mai multe despre această tehnică? Citește mai departe pentru a afla cum să aplici retinolul!
Ce este și pentru ce se utilizează retinolul?
Retinolul este un compus derivat din vitamina A, care aparține familiei retinoizilor. Potrivit unui studiu împărtășit de Advances in Dermatology and Allergology, aceste substanțe ajută la promovarea creșterii keratinocitelor (celule care produc cheratină) și protejează bariera pielii.
De asemenea, retinoizii limitează pierderea transepidermică de apă, protejează colagenul și luptă împotriva inflamației. Studiile științifice indică faptul că sunt utili pentru tratamentul acneei, al psoriazisului și al ridurilor.
Descoperă: Cum să folosești vitamina A sau retinolul pentru a combate acneea
Având în vedere proprietățile retinolului, acesta are un efect pozitiv asupra rănilor, vergeturilor și alopeciei androgenice. De asemenea, este apreciat pentru acțiunea sa antioxidantă, care ajută la inhibarea efectelor negative ale stresului oxidativ. Retinolul menține pielea mai moale și mai tânără.
În forma sa comercială, este recomandat și împotriva petelor și îmbătrânirii.
Tehnica sandwich: cum se aplică retinolul?
Grație tuturor beneficiile pe care retinolul le are asupra pielii, acesta a devenit foarte popular printre persoanele care doresc să aibă o față sănătoasă, tânără și frumoasă. Cu toate acestea, retinolul este un produs care poate fi iritant pentru piele, mai ales atunci când este folosit pentru prima dată sau nu este aplicat corespunzător.
Pentru a contracara acest lucru, a fost dezvoltată tehnica sandwich, care a devenit virală pe platforme precum TikTok. Succesul său este atribuit capacității sale de a amortiza impactul retinolului. Tehnica sandwich previne contactul direct al retinolului cu pielea.
Pentru a pune în practică tehnica sandwich, trebuie să alegi retinolul preferat și o cremă hidratantă. Apoi, trebuie doar să urmezi pas cu pas instrucțiunile pe care le vom împărtăși mai jos.
Cum se aplică tehnica sandwich?
- Fă primii pași în îngrijirea obișnuită a pielii.
- Înainte de a începe să aplici retinolul, aplică crema hidratantă pe toată fața.
- Așteaptă puțin și aplică retinolul.
- După aceasta, pune un alt strat de cremă hidratantă.
După cum poți vedea, acest sandwich cu trei straturi pregătește pielea pentru a primi derivatul de vitamina A, prevenind contactul direct. Potrivit studiilor, hidratarea pielii este considerată baza oricărui tratament cosmetic.
Cât timp trebuie folosită această metodă?
Este normal să te întrebi cât timp trebuie aplicată această metodă. Ei bine, acest lucru depinde foarte mult de tipul tău de piele. În general, este nevoie de două săptămâni pentru ca pielea să se obișnuiască cu acest tratament.
Ulterior, se recomandă utilizarea unei creme hidratante la aproximativ 15 minute după aplicarea retinolului. Dacă ai arsuri, mâncărimi sau roșeață, cel mai bine este să continui cu tehnica sandwich atât timp cât consideri necesar.
Descoperă: Isotretinoin pentru acnee: beneficii și efecte adverse
Tehnica sandwich pentru a aplica retinolul corect
Deși tehnica sandwich a devenit populară datorită faptului că milioane de persoane din întreaga lume o folosesc, aceasta poate scădea efectul retinolului. Atunci când o cremă hidratantă (a cărei bază este apa) este amestecată cu un ulei, precum retinolul, rezultă o neutralizare a acizilor și o scădere a efectului acestora asupra pielii.
Chiar și așa, tehnica sandwich le permite celor cu pielea sensibilă să folosească retinolul de mai multe ori pe săptămână, nu doar o singură dată. Scopul este de a profita de beneficiile retinolului fără a suporta toate efectele adverse ale acestuia. De asemenea, este o tehnică foarte utilă pentru orice începător.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Barbed, L. (2003) Hidratantes y reafirmantes corporales. Acción integral. Farmacia profesional. Vol. 17. Núm. 8. Pág. 70-77. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-hidratantes-reafirmantes-corporales-accion-integral-13051745
- Castaño, C. & Hernández, P. (2018). Activos antioxidantes en la formulación de productos cosméticos antienvejecimiento. Ars Pharmaceutica (Internet), 59(2), 77-84. https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2340-98942018000200003
- Fernández VJM, Armario HJC. Retinoides en dermatología. Med Cutan Iber Lat Am. 2003;31(5):271-294. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=57226
-
Mukherjee, S., Date, A., Patravale, V., Korting, H. C., Roeder, A., & Weindl, G. (2006). Retinoids in the treatment of skin aging: an overview of clinical efficacy and safety. Clinical interventions in aging, 1(4), 327–348. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699641/
-
Zasada, M., & Budzisz, E. (2019). Retinoids: active molecules influencing skin structure formation in cosmetic and dermatological treatments. Postepy dermatologii i alergologii, 36(4), 392–397. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6791161/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.