Logo image
Logo image

Termoprotectorul capilar: ce este și de ce trebuie utilizat

3 minute
Utilizarea excesivă a uscătoarelor și a aparatelor de îndreptat părul poate deteriora și usca podoaba capilară. De aceea, se recomandă folosirea termoprotectorului capilar. Despre ce este vorba?
Termoprotectorul capilar: ce este și de ce trebuie utilizat
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Așa cum există o diversitate de elemente care pot maltrata și ataca părul, există și diverse modalități de a-l proteja. Una dintre ele este termoprotectorul capilar sau protectorul termic. După cum sugerează și numele, acest produs este recomandat atunci când se folosesc elemente de încălzire, cum ar fi uscătorul sau placa.

Funcția sa este de a proteja firele de păr împotriva daunelor cauzate de temperaturile ridicate. Prin urmare, folosirea sa este obligatorie atunci când instrumentele menționate sunt utilizate în mod regulat. Care sunt beneficiile sale?

Termoprotectorul capilar: cum și pentru ce se utilizează

Elementele de încălzire — cum ar fi plăcile, aparatele de ondulat și uscătorul — îi permit părului să fie îngrijit și frumos. Cu toate acestea, utilizarea lor pe termen mediu și lung compromite sănătatea părului.

Folosite în mod regulat, fără nicio precauție, duc la deteriorarea firelor de păr, provocând uscăciune și deteriorarea cuticulei protectoare și a structurii acesteia. Din fericire, există produse care ajută la contracararea acestor efecte.

Termoprotectorul capilar (numit și protector termic) poate atenua daunele cauzate de temperaturile ridicate. Compoziția sa creează o barieră de protecție împotriva căldurii și permite refacerea sau menținerea structurii firului de păr. De fapt, oferă un plus de hidratare.

Hairstiliștii profesioniști care au grijă de părul actorilor, modelelor, cântăreților sau gazdelor TV nu folosesc instrumente termice fără a aplica mai întâi un protector termic.

Desigur, protectoarele termice pentru păr sunt potrivite pentru oricine, indiferent de tipul de păr. Există formule pentru toate nevoile. În general, utilizarea lor este recomandată în următoarele cazuri:

  • Când părul este încă umed, înainte de a folosi uscătorul de păr.
  • Când parul este deja uscat, înainte de a folosi placa, ondulatorul sau peria electrică.

Utilizarea sa recomandată pe părul umed, deoarece nutrienții pot fi absorbiți mai bine. În orice caz, recomandarea este să despărțiți părul în șuvițe și să aplicați strat după strat, de sus în jos, punând accent pe vârfuri.

Recomandăm: 6 sfaturi pentru a vă spăla părul după plajă

Some figure

 

Tipuri de protector termic

Exista mai multe clase de termoprotectoare capilare, în funcție de consistența și metoda de aplicare a acestora. Fiecare este potrivit sau recomandat pentru diferite tipuri de păr. Printre acestea, avem următoarele opțiuni:

  • Spray: este un produs lichid, ușor de aplicat, sub formă de spray. Este recomandat pentru părul gras, precum și pentru parul normal sau fin, deoarece nu contribuie la creșterea producției de sebum.
  • Ulei: ajută la etanșarea stratului cornos al părului și la menținerea proteinelor. Este recomandat pentru părul uscat și casant; lasă părul strălucitor și mai ușor de pieptănat.
  • Cremă: Aceasta este o formula protectoare cu ingrediente care hidratează ți hrănesc în același timp. Se recomandă pentru părul deteriorat sau vopsit.

Din moment ce pe piață există o varietate de protectori termici, trebuie luate în considerare câteva recomandări, cum ar fi compoziția.

Este important să subliniem că aceste produse conțin ingrediente precum uleiul de argan, vitamine și acizi care promovează creșterea sănătoasă a părului și îl protejează împotriva abuzului. Ele previn chiar și îmbătrânirea părului.

Cu toate acestea, este o idee bună să citiți eticheta. Consultați un profesionist în îngrijirea părului pentru a obține sfaturi personalizate și a verifica dacă produsul conține vreun ingredient care ar putea fi dăunător.

Beneficiile folosirii protectorului termic

După cum am menționat, obiectivul principal al acestui tip de produs este acela de a proteja împotriva căldurii generate de dispozitive precum uscătoarele de păr sau plăcile. Se obțin următoarele beneficii:

  • Prevenirea decolorării părului
  • Menținerea strălucirii naturale
  • Hidratarea
  • Păstrarea părului mai flexibil și mai ușor de gestionat
  • Aspectul mai sănătos

Recomandăm: Sfaturi pentru protejarea părului în sauna uscată

Some figure

Îngrijirea părului contra căldurii: o sarcină complexă

Deși folosirea protecției termice pentru păr este importantă, nu trebuie să uităm că îngrijirea părului este o sarcină care necesită o îngrijire completă. Prin urmare, există diverse aspecte care trebuie abordate.

În ceea ce privește dispozitivele care generează căldură, este important să reglați temperatura pentru a preveni arderea părului. În cazul părului foarte fin sau vopsit, temperatura nu trebuie să depășească 180° C. Dacă dispozitivul nu are regulator de temperatură, este indicat să achiziționați alt produs.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Álvarez García S. Impacto negativo en la salud del cuero cabelludo y el cabello en procedimiento de alisado permanente en salones de belleza del municipio de Nueva Concepción Escuintla. Guatemala: Universidad Galileo, 2018.
  • Barba Albanell C. Efectividad cosmética de proteínas queratínicas. Barcelona: Universitat de Barcelona, 2011.
  • Elewski B. Clinical Diagnosis of Common Scalp Disorders. Journal of Investigative Dermatology Symposium Proceedings. 2005; 10(3): 190-193.
  • Rueda Robles A. Estudio de la composición y de las propiedades antioxidantes del aceite de argán virgen extra. Comparación con otros aceites vegetales comestibles. Granada: Universidad de Granada, 2015.
  • Valdés-Rodríguez R, Torres-Álvarez B, González-Muro J, et al. La piel y el sistema endocrinológico. Gac Med Mex. 2012; 148(2): 162-168.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.