Topinamburul sau napul porcesc: beneficii, utilizări și rețetă
Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor
Topinamburul sau napul porcesc este un tubercul originar din America de Sud. Este cunoscut pentru florile frumoase și proprietățile rădăcinii sale. Acesteia i se atribuie calități diuretice, afrodiziace și antidiabetice. Descoperiți ce beneficii are topinamburul sau napul porcesc pentru sănătate!
Una dintre principalele caracteristici ale napului porcesc este faptul că nu stochează amidon, deși conține zaharuri. Care sunt întrebuințările sale? Cum se prepară? Vă spunem mai jos.
Caracteristicile topinamburului
Topinamburul, cu denumirea științifică Helianthus tuberosus, este capabil să crească în condiții nefavorabile. Cu toate acestea, calitatea solului este esențială pentru performanța plantei. Odată ce planta ajunge la 2 metri înălțime, se poate spune că napul este copt.
Tuberculii sunt albi, mov sau roșii, au 7-10 centimetri lungime și 3-5 centimetri lățime. Napul are capacitatea de a se înmulți natural foarte rapid. Din acest motiv, cultura trebuie controlată astfel încât să nu le invadeze pe cele din jur.
Descoperiți: Bucătăria Fucha Ryori: un obicei budist vegetarian
Valoarea nutritivă a topinamburului
Topinamburul conține zaharuri (fiecare 100 de grame conține 9,6 grame). În plus, oferă următoarele:
- 2 grame de proteine
- 17,6 grame de carbohidrați
- 1,6 grame de fibre
- 429 miligrame de potasiu
- 78 miligrame de fosfor
- 17 miligrame de magneziu
- 14 miligrame de calciu
- 4 miligrame de sodiu
- 3,4 miligrame de fier
Pe lângă cele de mai sus, napul oferă și vitamine: 4 miligrame de vitamina C, 1,3 miligrame de niacină sau vitamina B3 și 13 micrograme de vitamina B9.
Napul porcesc conține 30 de miligrame de colină, un nutrient pe care creierul și sistemul nervos îl folosesc pentru a regla memoria, starea de spirit și funcția mușchilor. Colina intervine chiar și în formarea membranelor care înconjoară celulele organismului.
Topinamburul sau napul porcesc: beneficii
Deși topinamburul nu este un leac miraculos sau un tratament de primă linie împotriva bolilor, consumul său este asociat cu anumite beneficii pentru sănătate. Mai jos, le dezvăluim în detaliu.
Potrivit pentru pacienții cu diabet
Diabetul zaharat este o boală în care zahărul din sânge nu este transportat în celule, iar nivelul glucozei rămâne ridicat. Există două tipuri; unul în care insulina pe care o produce organismul nu este suficientă și altul în care organismul nu răspunde corect la acțiunea insulinei.
Inulina și fructooligozaharidele, care sunt fibre solubile, nu sunt absorbite în intestine și nu afectează glicemia. Prin urmare, alimentele bogate în inulină, precum topinamburul, ajută la restabilirea nivelului de zahăr din sânge.
Prebiotic
Prebioticele sunt alimente care acționează ca nutrienți pentru bacteriile care trăiesc în intestinul subțire și gros. Inulina prezentă în topinambur nu este digerată sau absorbită în intestinul subțire. 89% din inulină ajunge în colon și devine un substrat fermentabil pentru bacterii.
În plus, acestea devin și probiotice. Acestea sunt organisme vii, de obicei bacterii, care se adaugă la populația de microbi sănătoși din intestine. Sunt adesea numite bifidobacterii. Suplimentele prebiotice cu inulină sunt adăugate alimentelor non-probiotice pentru a stimula activitatea bifidobacteriană.
Sănătatea oaselor
Inulina din topinambur ajută la absorbția calciului. Acest mineral joacă un rol important în prevenirea problemelor osoase. Studiile pe oameni sugerează faptul că inulina îmbunătățește asimilarea calciului la adolescente și femeile aflate în postmenopauză. În plus, la animale, a crescut mineralizarea și densitatea osoasă.
Scăderea colesterolului
Inulina și fibrele solubile din napul porcesc pot reduce riscul de boli de inimă. Acest lucru se datorează faptului că ajută la scăderea nivelului de trigliceride și colesterol.
În condiții normale, ficatul transformă colesterolul în săruri biliare. Acestea sunt eliberate în intestinul subțire și ajută la digestia grăsimilor. Ele sunt apoi reabsorbite în intestinul subțire și reciclate în ficat.
Fibrele solubile înconjoară sărurile biliare și împiedică reabsorbția acestora. Astfel, ficatul produce mai multe săruri pentru a le înlocui pe cele pierdute. În acest fel, veți folosi mai mult colesterol pentru a forma mai multe săruri biliare, iar nivelul din sânge va scădea.
Descoperiți: Piramida NAOS: strategii pentru a preveni obezitatea la tineri
Cum se folosește topinamburul sau napul porcesc în bucătărie?
Napul porcesc poate fi pregătit în mai multe moduri. Se poate fierbe în tocănițe și se poate consuma singur sau cu unt și condimente. Mai jos, vă spunem cum îl puteți pregăti sub formă de piure.
Ingrediente
- Ulei de măsline extravirgin
- O ceapă medie
- Topinambur tăiat bucăți
- Morcov tocat
- Rozmarin proaspăt
- Apă
- Sare
Instrucțiuni
- Pentru început, tăiați ceapa mărunt și prăjiți-o în ulei.
- Apoi, puneți topinamburul la fiert decojit, împreună cu morcovul. Adăugați puțină sare și rozmarin. Fierbeți-l 10 sau 15 minute.
- Când se înmoaie, scoateți rozmarinul si bateți totul în blender. Puteți adăuga lapte.
- Gata!
Topinamburul sau napul porcesc este un tubercul cu multe beneficii
Deși este puțin cunoscut, topinamburul este un aliment care are proprietăți nutritive interesante. Conținutul său de inulină îl face un aliat al bunăstării. Acționează ca un agent prebiotic, antidiabetic și hipolipemiant. În plus, este versatil și poate fi inclus într-o mare varietate de rețete.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Tessaro S. ALIMENTO CON ALTO CONTENIDO DE FRUCTANOS: PURÉ DE TOPINAMBUR. 2014. Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo.
- USDA. Jerusalem-artichokes, raw. 2019. Disponible en https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169236/nutrients
- NHI. Colina. 2019. Disponible en https://ods.od.nih.gov/factsheets/Choline-DatosEnEspanol/
-
Bakirhan H, Karabudak E. Effects of inulin on calcium metabolism and bone health. Int J Vitam Nutr Res. 2021 Feb 22:1-12. doi: 10.1024/0300-9831/a000700. Epub ahead of print. PMID: 33611985.
- Bosscher, D., Van Loo, J., & Franck, A. (2006). Inulin and oligofructose as functional ingredients to improve bone mineralization. In International Dairy Journal (Vol. 16, Issue 9, pp. 1092–1097). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2005.10.028
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.