Bucătăria Fucha Ryori: un obicei budist vegetarian
 

Bucătăria Fucha Ryori: un obicei budist vegetarian

Fucha Ryori este un tip de bucătărie japoneză tradițională. Vă explicăm ce este și ce preparate cuprinde!
Bucătăria Fucha Ryori: un obicei budist vegetarian
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 20 aprilie, 2023

Bucătăria Fucha Ryori este un tip de bucătărie monahală din Japonia, mai puțin cunoscută publicului. Este o variantă a bucătăriei vegetariene budiste Shōjin rōyri. Fucha înseamnă „a bea ceai împreună” și are rădăcinile în vechiul obicei chinezesc de a consuma această băutură după muncă sau meditație.

Astăzi, Fucha Ryori înseamnă bucătăria monahală a școlii Ō baku a budismului Zen. Aceasta este una dintre cele trei școli Zen din Japonia. Bucătăria Fucha Ryori este foarte atașată de cultura japoneză.

Fucha Ryori se referă în special la bucătăria mănăstirilor, adică la gastronomia călugărilor, în acest caz budiști. Vreți să aflați mai multe despre asta? În continuare, vă spunem în ce constă și care sunt beneficiile sale!

Ce înseamnă mai exact bucătăria Fucha Ryori?

Fucha Ryori este o tradiție culinară care provine din templele budiste. Este un tip de mâncare vegetariană pregătită și consumată de călugării budiști. Deși a apărut ca o tradiție în China, s-a răspândit în Japonia în secolul al XVII-lea, când călugării din dinastia Ming au fost nevoiți să fugă în munți din Manchus.

După ce s-au stabilit acolo, și-au continuat tradițiile. Una dintre ele a fost bucătăria Fucha Ryori. La origini, mâncarea era servită pe mese mari de culoare roșu vermilion. Pe acestea era pusă o farfurie mare pentru patru persoane.

În China se folosesc farfurii individuale pentru a lua mâncarea. Și în Japonia se servesc porții separat, dar preparatele speciale sunt servite pe o farfurie mare comună.

În bucătăria Fucha Ryori, servirea felurilor de mâncare în acest fel înseamnă echilibru, rafinament și simplitate. Aceste trei aspecte caracterizează mâncarea asiatică. După cum afirmă o recenzie culturală cu privire la Fucha, este o formă de uniune între temple și o expresie simbolică a budismului.

Bucătăria Fucha Ryori folosește pudra de matcha
Ceaiul matcha este unul dintre principalele alimente din bucătăria Fucha Ryori. Se remarcă prin conținutul său ridicat de antioxidanți.

Diferite feluri de mâncare din bucătăria Fucha Ryori

Fucha Ryori folosește diverse alimente cu beneficii pentru sănătate. Cele mai importante sunt cele menționate mai jos:

Ceai matcha

Se vorbește multe despre ceaiul Matcha, care este esențial în Fucha. Este un ingredient sub formă de pudră care se obține din aceeași plantă ca și ceaiul verde. Cu toate acestea, datorită tehnicii de cultivare și compoziției, are mai multe beneficii.

Ceaiul Matcha are o concentrație mare de epigallocatechin-3-galat (EGGG), un polifenol cunoscut pentru efectul său antioxidant și de slăbire. De asemenea, are vitamine, minerale și catechine care îi conferă următoarele beneficii:

Dovleac

În Fucha, supa de dovleac (Syunkan) se consumă alături de preparate și ingrediente cum ar fi următoarele:

  • Rulouri de morcovi
  • Castraveți
  • Ridiche albă japoneză cu alge marine
  • Alge marine
  • Shiso
  • Ciuperci Shitake
  • Tofu uscat cu gluten de grâu
  • Sos de muștar
  • Igname
  • Rulouri de tofu prăjit cu vinete în sos dulce miso
  • Rulouri cu cremă de tofu cu morcovi
  • Ciuperci Shiitake cu gluten de grâu
  • Tofu prăjit cu gluten de grâu

Ingredientul central este supa de dovleac. Acest aliment se remarcă prin conținutul ridicat de fibre și antioxidanți. De asemenea, este bogat în vitamina A. Așadar, oferă următoarele beneficii:

  • Proprietăți antiinflamatorii
  • Reducerea problemelor digestive, cum ar fi constipația
  • Prevenirea bolilor cronice asociate cu stresul oxidativ

Caise

Un alt fel de mâncare Fucha este Umeboshinohinodeage. Conține caise, bucăți mici de castravete, pudră de arorut, ghimbir și piper japonez. Ingredientul principalul este caisa.

Unul dintre principalele beneficii ale caisei este conținutul ridicat de vitamina A. Caisa oferă 1.926 UI la 100 g. În plus, este o sursă de potasiu și vitamina C. Are proprietăți astringente, antioxidante si antiinflamatorii.

Caise are un conținut scăzut de carbohidrați și mare de apă și fibre. Din acest motiv, este potrivită pentru pacienții diabetici. Totuși, consumul său trebuie autorizat de medic.

Caise proaspete
Caisa este un fruct bogat în vitamina A, fibre și antioxidanți. În plus, are potențial antiinflamator și digestiv.

Arorut

Arrowroot sau arorut este un ingredient comun în Fucha Ryori. Este o pulbere folosită pentru a îngroșa sosuri, supe și alte preparate, des întâlnită în bucătăria asiatică. Este compusă din amidon derivat din diverși tuberculi tropicali, cum ar fi Maranta arundinacea.

Acest ingredient este utilizat în preparatele Fucha Ryori în care sunt utilizate și ingrediente precum următoarele:

  • Morcov
  • Castravete
  • Ghimbir
  • Piper japonez
  • Soia
  • Konjac
  • Ridiche japoneză
  • Muştar
  • Spanac
  • Tofu
  • Piure de cartofi
  • Muguri de bambus
  • Legume și fructe

Ce trebuie să rețineți despre bucătăria Fucha Ryori?

Fucha Ryori este un obicei străvechi transmis multor generații de budiști. În prezent, acestei bucătării i se atribuie multe beneficii pentru sănătate. Este, de asemenea, un stil de viață pentru călugării budiști.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ambros. (2019). Partaking of Life: Buddhism, Meat-Eating, and Sacrificial Discourses of Gratitude in Contemporary Japan. In Religions (Vol. 10, Issue 4, p. 279). MDPI AG. https://doi.org/10.3390/rel10040279
  • Joanna Kochman, Karolina Jakubczyk,* Justyna Antoniewicz, Honorata Mruk, and Katarzyna Janda. Health Benefits and Chemical Composition of Matcha Green Tea: A Review. Molecules. 2021 Jan; 26(1): 85. Published online 2020 Dec 27. doi: 10.3390/molecules26010085
  • Amin MZ, Islam T, Uddin MR, Uddin MJ, Rahman MM, Satter MA. Comparative study on nutrient contents in the different parts of indigenous and hybrid varieties of pumpkin (Cucurbita maxima Linn.). Heliyon. 2019 Sep 13;5(9):e02462. doi: 10.1016/j.heliyon.2019.e02462. PMID: 31687561; PMCID: PMC6819838.
  • Jyothi AN, Sheriff JT, Sajeev MS. Physical and functional properties of arrowroot starch extrudates. J Food Sci. 2009 Mar;74(2):E97-104. doi: 10.1111/j.1750-3841.2008.01038.x. PMID: 19323747.
  • Wu CS, Liao HT. Interface design and reinforced features of arrowroot (Maranta arundinacea) starch/polyester-based membranes: Preparation, antioxidant activity, and cytocompatibility. Mater Sci Eng C Mater Biol Appl. 2017 Jan 1;70(Pt 1):54-61. doi: 10.1016/j.msec.2016.08.067. Epub 2016 Aug 26. PMID: 27770926.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.