Centella asiatica – ce este și cum se utilizează? - Doza de Sănătate
 

Centella asiatica – ce este și cum se utilizează?

Consumul regulat de Centella asiatica oferă numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv tratarea arsurilor și reducerea celulitei.
Centella asiatica – ce este și cum se utilizează?

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Centella asiatica este o plantă mică folosită în medicina tradițională chineză și în cea ayurvedică. Recent, aceasta a început să câștige popularitate și în Occident.

Poate ai văzut Centella asiatica în plafare și te-ai întrebat la ce folosește. În articolul de azi îți prezentăm tot ceea ce trebuie să știi despre această plantă puternică.

Ce este Centella asiatica?

Centella asiatica poate fi cumpărată din plafare

Centella asiatica este, în mod obișnuit, vândută sub formă de tablete în plafare. Anumite magazine vând planta propriu-zisă, care poate fi folosită pentru a prepara infuzii sau inclusă în salate.

Tulpina acestei plante este subțire, frunzele sale sunt lungi, iar rădăcina este bej. Florile de Centella asiatica sunt mici și roz.

Centella asiatica are nevoie de 3 luni de zile pentru a crește și se recoltează manual. Denumirea sa științifică alternativă este Hydrocotyle asiatica, iar țara din care provine este India. Această plantă are mii de proprietăți medicinale.

În Orient, Centella asiatica este cunoscută sub denumirea de Gotu Kola și a fost folosită timp de aproximativ 3000 de ani pentru a trata diverse probleme de sănătate interne și externe.

Pentru a profita de beneficiile sale, poți include Centella asiatica în salate și smoothie-uri. În plus, îi poți folosit frunzele pentru a prepara un ceai. Dacă vrei să o aplici topic, optează doar pentru produsele 100% naturale (creme, loțiuni, geluri) disponibile în magazine.

Proprietățile plantei Centella asiatica

Centella asiatica are proprietăți benefice

Consumul regulat de Centella asiatica oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Acest fapt se datorează proprietăților multiple ale acestei plante, dintre care ies în evidență cele antioxidante, antiinflamatoare, antimicrobiene și vindecătoare.

Poți aplica Centella topic pentru a trata, de pildă, hemoroizii, entorsele, dermatita și celulita. Unele persoane au apelat la această plantă pentru a trata lepra.

Însă cele mai interesante beneficii oferite de Centella asiatica pot fi accesate dacă o folosim ca tratament intern. Aceasta este ideală pentru cei care suferă de:

 • Ulcer
 • Anemie
 • Bronșită
 • Hipertensiune arterială
 • Dizenterie

Putem cumpăra produse ce conțin Centella asiatica din plafare. Datorită abilității sale de a forma fibre de colagen și elastină, această plantă este utilă pentru a:

 • Vindeca arsurile și rănile
 • Reduce aspectul ridurilor și al vergeturilor
 • Trata ulcerele

În plus, Centella asiatica te ajută să ai unghii sănătoase și puternice și să scapi de mătreață.

Centella asiatica te ajută să ai unghii sănătoase

Un remediu naturist incredibil

Deoarece este un tonic excelent pentru vasele de sânge, Centella asiatica poate fi folosită pentru a trata problemele care apar la nivelul sistemului circulator. Printre acestea se numără flebita, sindromul picioarelor obosite, varicele și senzațiile de înțepătură.

Centella fortifică vasele de sânge și mărește elasticitatea pereților arteriali. Din acest motiv, pacienții care suferă de hipertensiune arterială sau hipercolesterolemie vor avea de câștigat dacă o consumă.

Totodată, această plantă are abilitatea de a curăța toxinele în exces și substanțele nocive acumulate în corp. Multe persoane o consideră a fi un diuretic puternic, numai bun pentru cei care suferă de probleme legate de greutatea corporală, de retenție de apă sau de infecții urinare și renale.

Centella stimulează și excreția toxinelor și a chisturilor grase care se formează la nivelul sânilor. O mai poți folosi pentru a trata problemele de natură mentală. Având un efect calmant, Centella asiatica este recomandată persoanelor care trec prin episoade grave de anxietate și agitație.

Nu în ultimul rând, acest ingredient îmbunătățește concentrarea și memoria, putând mări capacitatea cerebrală. Și femeile care suferă de sindromul premenstrual sau persoanele care se simt mereu obosite din cauza activităților zilnice o pot folosi cu încredere.

Alte beneficii ale plantei Centella asiatica

Infuzii cu Centella asiatica

Desigur, această plantă puternică are numeroase proprietăți benefice, dintre care unele merită menționate. Iată ce mai poate face Centella asiatica:

 • Încetinește îmbătrânirea pielii și stimulează producția de colagen
 • Tratează petele și abcesele
 • Combate infecțiile bucale (cum ar fi aftele)
 • Elimină infecțiile oculare și combate uscarea (o poți aplica sub formă de picături pentru ochi)
 • Accelerează procesul de cicatrizare după o intervenție chirurgicală

Vrei să afli mai multe? Citește: Cum putem să prevenim varicele?

Centella asiatica și celulita

Cel mai celebru beneficiu oferit de Centella este, fără îndoială, abilitatea sa de a reduce celulita. Celulita constă în formarea unor noduli de grăsime, lichide și toxine sub piele. Datorită proprietăților sale diuretice, Centella poate elimina aceste reziduuri.

Numeroase componente ale acestei plante o fac să fie eficientă împotriva celulitei, dintre care trebuie să menționăm acizii grași, taninurile, fitosterolii și mucilagii.

Centella asiatica stimulează sistemul limfatic, ajutându-l să elimine deșeurile prin intermediul urinei, al transpirației și al materiilor fecale. Mai mult, aceasta activează circulația și ajută la irigarea și oxigenarea pielii.

Pentru a scăpa de celulită, administrează Centella asiatica pe cale orală sau aplic-o topic în cadrul unui masaj. Tratamentul presupune să ingerezi tablete sau picături cu acest ingredient zilnic și să îți masezi pielea cu geluri sau creme ce conțin Centella de cel puțin 2 ori pe săptămână.

Evită însă acest tratament dacă ești gravidă sau alăptezi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Bylka, W., Znajdek-Awize??, P., Studzi??ska-Sroka, E., & Brzezi??ska, M. (2013). Centella asiatica in cosmetology. Postepy Dermatologii i Alergologii. https://doi.org/10.5114/pdia.2013.33378
 • Orhan, I. E. (2012). Centella asiatica (L.) Urban: From traditional medicine to modern medicine with neuroprotective potential. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2012/946259
 • Sondari, D., Harmami, S. B., Ghozali, M., Randy, A., S., A. A., & Irawan, Y. (2017). Determination of The Active Asiaticoside Content in Centella asiatica as Anti-Cellulite Agent. Indonesian Journal of Cancer Chemoprevention. https://doi.org/10.14499/INDONESIANJCANCHEMOPREV2ISS2PP222-227

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.