Logo image
Logo image

Trăsăturile personalității obsesive

4 minute
O personalitate obsesivă, care este excesiv de rigidă și inflexibilă, îți poate provoca probleme în fiecare domeniu al vieții. Citește mai departe pentru a afla mai multe despre asta!
Trăsăturile personalității obsesive
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Unele persoane sunt mai spontane, extrovertite și adoră să improvizeze, în timp ce altele sunt mai serioase, formale și organizate. Există și persoane cu trăsăturile personalității obsesive. Caracterul acestora din urmă este excesiv de rigid și duce la conflicte sociale și disconfort personal.

Cuvântul obsesie are multe semnificații și există utilizări în care nici măcar nu este precis. De exemplu, o persoană care se concentrează intens pe o idee, activitate sau relație este adesea etichetată ca fiind „obsedată”. Acest lucru este departe de ceea ce înseamnă termenul în cadrul clinic.

Personalitatea obsesivă

Cunoaștem acest concept și ca tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă. Principala sa caracteristică este un model stabil și persistent de gânduri, emoții și acțiuni marcate de rigiditate, perfecționism și nevoia de control.

Este o tulburare de personalitate. Trăsăturile de mai sus se manifestă în fiecare domeniu al vieții, atât în plan personal, cât și profesional.

Care sunt trăsăturile personalității obsesive?

Personalitatea obsesivă se manifestă printr-o serie de trăsături identificabile. Aceste atitudini sunt uneori prezente la un nivel inferior, care nu îndeplinește criteriile de diagnostic. Cu toate acestea, ele dau naștere la multe dintre dezavantajele acestei tulburări.

Vezi mai mult:

Tratamente pentru tulburarea obsesiv compulsivă

Some figure
Obsesiile perturbă obiceiurile și schimbă modul în care persoana se comportă, ceea ce poate duce la probleme în viața de zi cu zi.

1. Organizare excesivă

A fi organizat este important atunci când vine vorba de îndeplinirea sarcinilor și îndatoririlor și îți eliberează timp pe agenda ocupată atunci când faci lucrurile corect. Cu toate acestea, o persoană cu o personalitate obsesivă duce organizarea la extrem, dar este neproductivă. De exemplu, poate petrece mult timp completând agenda, creând programe și stabilind obiective, lăsând în același timp sarcina principală deoparte.

2. Perfecționism

Persoanele cu această tulburare de personalitate tind spre perfecțiune în tot ceea ce fac și nu își permit nici o marjă de eroare. Astfel, ajung să desfășoare activități sub o mare presiune. Acesta este motivul pentru care tind să amâne cele mai dificile sarcini. În plus, verifică în mod repetat erorile, devenind imposibil să respecte termenele limită.

3. Inflexibilitate

Acești oameni au nevoie de reguli clare și precise la care ei și toți ceilalți trebuie să adere. Sunt tehnici (la locul de muncă), social și moral, așa că devin intransigenți cu colegii, rudele și cunoștințele. Mai mult, cred că alții nu sunt capabili să atingă standarde înalte și, prin urmare, se supraîncarcă cu sarcini. În plus, cred că orice transgresiune voluntară sau involuntară trebuie evidențiată și pedepsită.

4. Expresie emoțională scăzută

O personalitate obsesivă este formală, serioasă și politicoasă, iar expresia sa emoțională scade. În plus, se simte inconfortabil când se confruntă cu expresiile emoționale spontane ale altora.

Dezvoltarea unei personalități obsesive

Atât factorii genetici, cât și elementele de mediu converg în originea personalității obsesive. Este legată de stilul de creștere, experiențele din copilărie și cultura în care persoana în cauză crește, pe lângă povara biologică moștenită.

A avea o educație autoritară și controlantă poate influența dezvoltarea acestor trăsături. Persoana încearcă să evite pedeapsa, chiar și ca adult. Supraprotejarea este, de asemenea, o influență importantă, deoarece părinții nu-i permit copilului să încerce singur lucrurile și să facă propriile greșeli. Astfel, copilul ajunge să interiorizeze ideea că trebuie să tindă spre perfecțiune.

În același mod, societățile cu standarde morale stricte și obligatorii (religiile, de exemplu) pot contribui și la apariția unor astfel de simptome.

Trecerea peste trăsăturile personalității obsesive

Persoana în cauză trebuie să fie conștientă de starea sa. Adică trebuie să recunoască faptul că aceste tipare de gândire și comportament sunt dăunătoare, pentru ca tratamentul personalității obsesiv-compulsive să fie eficient. În plus, sprijinul profesional este important pentru a o ajuta să înțeleagă originea personalității sale și să încerce să o modifice.

Mai mult, expunerea este una dintre cele mai eficiente tehnici. Persoana începe să se confrunte cu anumite situații în care ar acționa rigid și va preveni astfel de răspunsuri. Tehnicile de relaxare și instruirea în rezolvarea problemelor sunt foarte eficiente.

Some figure
Gândurile recurente se transformă în acțiuni repetitive, care invadează relațiile sociale.

Personalitate obsesivă vs. tulburare obsesiv-compulsivă

Este important să le diferențiem. Într-adevăr, ambele probleme apar adesea simultan, dar sunt diferite.

În primul rând, prima este o tulburare de personalitate, în timp ce cea de-a doua este o tulburare de anxietate. Principala caracteristică a TOC este prezența obsesiilor (gânduri intruzive) și a compulsiilor (comportamente care vizează eliminarea disconfortului unor astfel de gânduri).

Aceste elemente nu fac parte din personalitatea compulsivă. În plus, oamenii experimentează gânduri nepotrivite și contrare persoanalității celor cu TOC. La cei cu o personalitate compulsivă, credințele sunt reale, coerente și acceptabile.

Vezi și:

Bleachorexia: obsesia pentru dinții albi

Limitarea nu este utilă

Mai multe trăsături ale personalității obsesive sunt lăudate și răsplătite în societatea individualistă și competitivă de astăzi. Cu toate acestea, pot duce la disconfort emoțional și probleme în relațiile cu ceilalți.

Solicită sprijinul unui terapeut dacă simți că atitudinea ta rigidă îți limitează dezvoltarea ca persoană.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Caballo, V. E. (2001). Tratamientos cognitivo-conductuales para los trastornos de la personalidad. Psicología Conductual9(3), 579-605.
  • Barrionuevo, B. J. (2020). Caso de trastorno de personalidad obsesivo compulsivo y modelo cognitivo conductual. Recuperado abril, 2021 de http://repositorio.utmachala.edu.ec/bitstream/48000/15224/1/ECFCS-2020-PSC-DE00002.pdf
  • Sanz, P., & Fernández-Cuevas, A. (2015). Trastorno obsesivo compulsivo. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado11(84), 5008-5014.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.