Twicor: polipilula pentru colesterol
Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza
Twicor este un medicament format din două ingrediente active indicate pentru scăderea nivelului de colesterol rău (LDL). Una dintre substanțele active din Twicor este rosuvastatina, care aparține grupului de statine. Cealaltă substanță activă este ezetimibul. Ambii compuși prezenți sunt potențați pentru a scădea eficient colesterolul.
Cum funcționează Twicor, medicamentul pentru colesterol ridicat?
Acest medicament este indicat pentru reglarea nivelului de colesterol LDL și trigliceride din sânge. În plus, Twicor acționează și prin creșterea nivelului de colesterol bun (colesterol HDL). Acest medicament acționează prin scăderea colesterolului în două moduri. Pe de o parte, reduce grăsimile care sunt absorbite în tractul digestiv și, pe de altă parte, acționează asupra producției de colesterol în organism.
La majoritatea oamenilor, nivelul ridicat de colesterol nu provoacă simptome. Din acest motiv, trebuie verificat cu o oarecare regularitate. Dacă nu este tratat, se poate depune pe pereții vaselor de sânge.
Depozitele de colesterol ajung să provoace îngustarea vaselor de sânge, generând o afecțiune vasculară numită ateroscleroză. Vasele afectate blochează fluxul de sânge, așadar alimentarea este întreruptă. Nu există suficient sânge pentru irigarea corectă a inimii și aprovizionarea creierului. Dacă acest lucru se întâmplă, se declanșează un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Twicor ține sub control nivelul colesterolului și scade riscul de a suferi un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Putem spune că acest medicament ajută la reducerea riscului cardiovascular.
Descoperiți: 10 simptome ale colesterolului ridicat pe care nu trebuie să le ignori
Cine poate lua Twicor pentru colesterol?
Acest medicament este indicat în cazul în care modificarea dietei nu are niciun rezultat. Twicor nu este un medicament pentru slăbire. Nu poate fi folosit pentru a reduce masa corporală.
Doza zilnică recomandată este de un comprimat. Medicamentul poate fi luat oricând, dar întotdeauna la distanță de mese. Nu uitați de importanța vizitei regulate la medic pentru a vă verifica nivelul de colesterol.
Dacă din orice motiv trebuie să încetați să luați Twicor, trebuie să consultați medicul înainte de a face acest lucru. Dacă întrerupeți tratamentul, nivelul colesterolului poate crește din nou.
Reacții adverse posibile
Ca orice medicament, Twicor poate provoca reacții adverse. Cu toate acestea, nu toate persoanele care sunt tratate cu acest medicament le experimentează în același mod sau cu aceeași frecvență.
În funcție de frecvența cu care apar efectele secundare, acestea sunt clasificate după cum urmează:
- Efecte secundare frecvente: durerile de cap, oboseala, mialgia și nivelul crescut de glucoză în sânge. De asemenea, pot exista tulburări gastrointestinale, cum ar fi diareea.
- Efecte secundare rare sau foarte rare: reacții alergice cu umflarea feței, a buzelor, a limbii și a gâtului. Rabdomioliza este o afecțiune musculară gravă ce poate fi generată de substanțe din familia statinelor. Acest efect advers se manifestă alături de febră și modificări renale.
Alte reacții adverse pe care pacienții le pot experimenta sunt cele asociate cu sindromul Stevens-Johnson, care este o reacție alergică ce poate fi fatală. Manifestările sale includ ulcere și vezicule pe piele, ochi, gură și zona genitală.
Descoperiți: Este colesterolul VLDL dăunător?
Twicor ca alternativă pentru colesterol
Twicor este o alternativă de luat în considerare atunci când tratamentul cu componentele sale luate separat nu reușește să regleze nivelul colesterolului. Utilizarea sa trebuie evaluată întotdeauna de un specialist pentru a ajusta doza și durata tratamentului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Pérez Díaz, I., Sánchez Argaiz, M., & Sánchez Gómez, E. (2011). Posible rabdomiólisis mortal por rosuvastatina. Farmacia Hospitalaria. https://doi.org/10.1016/j.farma.2010.12.001
-
Ramirez, A. (2010). Rosuvastatina. Circular Farmaceutica. https://doi.org/10.2165/11204600-000000000-00000
-
Ros, E. (2006). Doble inhibición del colesterol: papel de la regulación intestinal y hepática. Revista Española de Cardiología Suplementos. https://doi.org/10.1016/s1131-3587(06)75329-8
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.