10 simptome ale colesterolului ridicat pe care nu trebuie să le ignori
 

10 simptome ale colesterolului ridicat pe care nu trebuie să le ignori

Nivelurile ridicate de colesterol nu au simptome specifice și pot fi detectate doar printr-un test de sânge. Există, totuși, câteva semne subtile care pot ajuta atunci când vine vorba de detectare.
10 simptome ale colesterolului ridicat pe care nu trebuie să le ignori
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Cei care știu că au tendința de a suferi de anumite probleme de sănătate (glicemie sau colesterol crescut, de exemplu) au adesea unele îngrijorări. Din acest motiv, ne vom concentra asupra principalelor simptome ale colesterolului ridicat.

Colesterolul este o substanță care se găsește în grăsimile din sânge. Deși mulți îl cunosc doar din cauza efectelor sale nocive asupra sănătății, în realitate, este esențial pentru funcționarea optimă a organismului.

Aceasta este o substanță necesară pentru formarea acizilor biliari, care, la rândul lor, sunt responsabili de digestia grăsimilor. Colesterolul este implicat în producerea unor hormoni și în sănătatea cardiovasculară.

Ce altceva ar trebui să știm despre colesterol?

Ficatul este responsabil de secretarea colesterolului, deși este absorbit și după consumul unor alimente care îl conțin. Problema este că, deși este nevoie de el în diverse organe, acumularea excesivă provoacă daune ireparabile.

Poate ați auzit că există mai multe tipuri de colesterol. Este adevărat. Colesterolul bun și rău se referă la colesterolul HDL și LDL. Primul (bun) este compusă dintr-o lipoproteină cu densitate mare, iar al doilea (rău) dintr-o lipoproteină cu densitate cu densitate scăzută.

Ambele au valori de referință care permit o evaluare a stării de sănătate. Potrivit unui studiu, intervalul normal pentru colesterolul bun, HDL, este mai mare de 50 mg/dL. Și LDL variază de la 70 la 130 mg/dL. În acest caz, cu cât este mai mic, cu atât vom fi mai departe de complicațiile de sănătate.

Cel mai îngrijorător este faptul că mulți nu știu că au colesterolul ridicat, deoarece, în general, nu prezintă simptome puternice. Duce la dezvoltarea unor afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi arterioscleroza, hipertensiunea arterială și insuficiența renală. Din acest motiv, este esențial să cunoaștem câteva semnale care ar putea fi decisive pentru detectarea colesterolului ridicat.

10 simptome ale colesterolului ridicat

1. Inflamația și amorțeala extremităților

Durere de mână

 

Umflarea și amorțeala la nivelul extremităților este unul dintre simptomele inițiale ale colesterolului ridicat. Această reacție are loc deoarece lipidele acumulate împiedică circulația optimă, reducând astfel trecerea oxigenului și a nutrienților către mușchi.

2. Halitoză

Respirația urât mirositoare sau halitoza este un semn foarte frecvent de colesterol ridicat. Deoarece această substanță este secretată de ficat, acumularea ei excesivă îngreunează digestia, care se manifestă prin uscăciune și mirosuri neplăcute în gură.

3. Greutate la stomac și indigestie

Fată cu simptome ale colesterolului ridicat

 

Excesul de lipide din sânge și ficat afectează metabolismul și împiedică desfășurarea procesului digestiv într-un mod normal, mai ales atunci când consumați alimente bogate în grăsimi. Prin urmare, nivelurile ridicate de colesterol rău (LDL) și colesterol total duc adesea la episoade continue de indigestie și greutate la stomac.

4. Amețeli și dureri de cap

Pe măsură ce colesterolul se depune pe artere, circulația este din ce în ce mai afectată și, prin urmare, oxigenarea celulară este întreruptă. Acest lucru se manifestă prin amețeli continue, pierderea echilibrului și dureri de cap severe.

5. Probleme oculare

Pacienții cu niveluri ridicate de colesterol LDL au o umflătură galbenă la ochi, iritație și vedere încețoșată.

6. Constipație

Acumularea de lipide în artere afectează procesul digestiv. Cu alte cuvinte, deoarece motilitatea intestinală scade, apar episoade puternice de constipație.

7. Dureri în piept

Simptome ale colesterolului ridicat la femei

 

Durerea toracică este un simptom foarte ușor de identificat. Este aproape întotdeauna un motiv de consultație medicală imediată. Deși există multe boli asociate cu apariția sa, majoritatea cazurilor au de-a face cu efectele colesterolului LDL.

8. Slăbiciune și oboseală

Senzația de slăbiciune, oboseală și dorința de a dormi la ore neobișnuite sau continuu derivă din: deficiențe nutriționale, activitate fizică excesivă, boli cronice sau niveluri ridicate de colesterol.

9. Afecțiuni ale pielii

Simptomele colesterolului ridicat pot include și afecțiuni ale pielii, cum ar fi urticaria și altele. Ele se manifestă adesea ca pete roșiatice, inflamație și o senzație de mâncărime inconfortabilă, care este adesea dificil de controlat.

10. Intoleranțe alimentare

Dezvoltarea de noi intoleranțe alimentare poate apărea din cauza nivelurilor ridicate de colesterol din sânge. Deși aceste afecțiuni pot fi cauzate de mulți alți factori, acumularea excesivă de grăsime în artere și ficat este o cauză comună.

Simptome ale colesterolului ridicat: concluzie

Rețineți că toate semnele sau „simptomele” menționate mai sus nu indică neapărat niveluri ridicate de colesterol, ci pot fi și consecința altor probleme.

Prin urmare, atunci când aveți îndoieli, cel mai bine este să consultați un medic. Profesionistul va efectua o evaluare fizică și, dacă este cazul, va solicita examinările necesare pentru depistarea originii oricărei alterări sau anomalii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.