Utilizări și efecte secundare ale verapamilului - Doza de Sănătate
 

Utilizări și efecte secundare ale verapamilului

Care sunt diferitele utilizări și reacții adverse ale verapamilului? Deși acest medicament este considerat a fi un medicament cardiovascular, el are și alte utilizări, cum ar fi tratarea maniilor și prevenirea apariției migrenelor.
Utilizări și efecte secundare ale verapamilului

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Verapamilul este un medicament care poate fi administrat atât pe cale orală, cât și pe cale intravenoasă, în funcție de nevoile pacientului. Acest medicament poate fi utilizat pentru a trata angina, hipertensiunea și aritmiile. Citește mai departe pentru a afla care sunt cele mai importante utilizări și efecte secundare ale verapamilului.

Despre verapamil

Verapamilul aparține familiei de medicamente antiaritmice de clasa a IV-a. Este mai eficient decât digoxina, un cardiotonic prin excelență, pentru controlul fibrilației atriale.

Deși verapamilul este considerat pe scară largă un medicament cardiovascular, există și alte utilizări ale acestuia. De exemplu, poate fi utilizat și pentru tratamentul maniilor și prevenirea apariției migrenelor.

Pe piață, există diferite forme ale acestui medicament, pe care medicii le pot prescrie în funcție de starea pacientului. Pentru tratamentul anginei, de exemplu, medicii pot prescrie comprimate cu eliberare prelungită. În schimb, picăturile oftalmice sunt utile pentru tratamentul hipertensiunii oculare și/sau al glaucomului.

Ce sunt aritmiile?

Medic cu un stetoscop în mână

O aritmie este o anomalie în bătăile inimii. Cu alte cuvinte, ritmul cardiac poate scădea sau crește. În primul caz, acest tip de aritmie se numește bradicardie, iar în al doilea caz, tahicardie. Aritmiile pot afecta formarea impulsului cardiac. În consecință, pot apărea modificări ale conducției. Aceasta se numește „reintrare” și este una dintre cele mai frecvente aritmii în cazul populației generale.

Totuși, merită menționat faptul că aritmiile sunt, de obicei, inofensive. Cu toate acestea, anumite tipuri de aritmii pot pune în pericol viața pacientului, de aceea este foarte important să le ținem sub control.

Există patru tipuri principale de aritmii:

  1. Extrasistole
  2. Aritmii supraventriculare
  3. Aritmii ventriculare
  4. Bradiaritmii

Ce este angina?

Această afecțiune, ca și infarctul miocardic (atac de cord), este un tip de boală cardiacă ischemică. Această boală este provocată de deteriorarea și obstrucția arterelor din inimă.

Această afecțiune este cunoscută și sub denumirea de arterioscleroză și este cauzată de acumularea de plăci de colesterol, lipide și celule inflamatorii în pereții arterelor. În consecință, inima nu primește suficient sânge pentru a funcționa corect.

Angina pectorală (durere toracică ischemică) apare progresiv, ca urmare a deteriorării arterelor din inimă. În plus, există două clasificări diferite ale acestei boli:

  • Angina pectorală stabilă: durerea apare atunci când faci exerciții fizice și se poate răspândi și în alte zone ale corpului.
  • Angina pectorală instabilă: durerea apare în starea de repaus și durează mai mult timp decât în cazul anginei pectorale stabile.

Cum funcționează verapamilul?

Medic care observă efecte secundare ale verapamilului

Acest medicament este eficient împotriva bolilor menționate anterior grație capacității sale de a bloca canalele de calciu dependente de tensiune. În plus, verapamilul acționează asupra intrării calciului extracelular prin membranele celulelor musculare ale inimii. Mai mult, acesta nu modifică nivelul de calciu din plasmă.

Pentru a face aceste lucruri, verapamilul se atașează de canalele lente de calciu, modificându-și structura. Drept urmare, acestea nu pot muta calciul din plasmă în celulele miocardului.

De asemenea, acest medicament interferează cu eliberarea de calciu intracelular, care este depozitat în reticulul sarcoplasmic, o structură celulară. Prin reducerea nivelului de calciu din interiorul celulei, mușchiul cardiac se dilată, afectând mecanismul contractil. Același lucru este valabil și pentru mușchiul neted al vaselor de sânge.

Acest proces reduce rezistența periferică și, prin urmare, încărcarea ulterioară. Aceste mecanisme explică efectele benefice ale verapamilului pentru pacienții care suferă de angină și hipertensiune arterială.

Efecte secundare ale verapamilului

Efecte secundare ale verapamilului la nivelul inimii

Cele mai grave efecte secundare ale verapamilului includ:

  • Bradicardie sinusală
  • Reflex de tahicardie sinusală
  • Blocaj atrioventricular de alt grad; este posibil să ai nevoie de tratament cu un alt medicament
  • Hipotensiune

Este important să știm că efectele secundare ale verapamilului sunt mai frecvente în cazul administrării intravenoase decât în cazul administrării orale. În plus față de aceste efecte grave, datorită acțiunii sale vasodilatatoare, un pacient poate dezvolta și alte efecte nedorite, cum ar fi:

  • Ameţeală
  • Bufeuri
  • Oboseală
  • Dureri de cap
  • Vărsături
  • Durere abdominală

Deși este o situație foarte rară, unii pacienți au dezvoltat reacții de hipersensibilitate.

Concluzie

Verapamilul este un medicament util în tratamentul anginei pectorale, hipertensiunii arteriale și diferitelor tipuri de aritmii.

Cu toate acestea, are efecte secundare destul de periculoase, de aceea este important să fii atent atunci când iei acest medicament. Desigur, ar trebui să urmezi întotdeauna recomandările medicului specialist și să-l informezi cu privire la orice disconfort pe care l-ai putea simți.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Dr. J. Manuel Guía Torrent, D. F. E. C. (2006). Tratamiento Médico De Las Taquicardias Supraventriculares. Protocolos Diagnósticos y Terapéuticos En Cardiología Pediátrica. https://doi.org/10.1157/13097525
  • Machado-Alba, J. E., Giraldo-Giraldo, C., & Machado-Duque, M. E. (2015). Calidad de la prescripción de verapamilo de liberación convencional en pacientes con hipertensión arterial. Revista de Calidad Asistencial. https://doi.org/10.1016/j.cali.2015.01.009
  • Morales, M. G., Guerrero, S. G., García, G. R., Villalobos, S. J., Camarena, A. G., Aguirre, S. J., & Martínez, S. J. (2005). Intoxicación grave con verapamilo. Archivos de Cardiologia de Mexico.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.