Utilizările medicamentului Olaparib
Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza
Olaparib este un medicament folosit în chimioterapie pentru tratamentul diferitelor tipuri de cancer în stadii avansate. Este comercializat sub denumirea Lynparza și a fost dezvoltat inițial de AstraZeneca, o companie farmaceutică engleză. În rândurile de mai jos, vom discuta pe larg despre utilizările medicamentului Olaparib.
Există diferite formate farmaceutice, iar medicii aleg produsul folosit în funcție de boală și de stadiul acesteia. De exemplu, tabletele reprezintă o monoterapie pentru tratamentul pacienților adulți cu cancer ovarian epitelial sau de trompa uterină în stadiu avansat. De asemenea, medicamentul este folosit la pacienții cu recidive sub terapie pe bază de platină.
Mai mult, capsulele de Olaparib sunt destinate tratamentului cancerelor cu o genă mutantă: BRCA. Această genă joacă un rol important în dezvoltarea cancerului, în special a cancerului mamar și de ovare.
Capsulele și comprimatele de Olaparib nu sunt interschimbabile din cauza diferențelor de dozaj și biodisponibilitate a fiecărei formulări. În plus, efectele secundare pe care aceste formulări le pot provoca la pacienți sunt:
- Greaţă
- Diaree
- Oboseală
- Neutropenie
- Trombocitopenie
- Ameţeală
Vezi și:
Utilizările medicamentului Olaparib
Acest medicament inhibă enzimele umane responsabile de repararea corectă a ADN-ului: PARP. Probele in-vitro au demonstrat că inhibă creșterea liniilor celulare tumorale selectate și, de asemenea, creșterea tumorii. Poate fi folosit atât ca monoterapie, cât și în combinație cu chimioterapii stabilite anterior.
Când Olaparibul se leagă de aceste enzime asociate ADN-ului, previne repararea sa printr-o serie de reacții. În celulele sănătoase, această reparație necesită funcționarea corectă a genelor BRCA-1 și BCRA-2. Căile alternative de reparație predispuse la erori încep să fie activate, ducând la o instabilitate genomică crescută în celulele tumorale care au defecțiuni în aceste proteine.
Instabilitatea genomică poate atinge niveluri intolerabile după mai multe runde de replicare a acestor celule tumorale. În consecință, celulele canceroase mor. Acestea au o mulțime de daune ADN în comparație cu celulele normale.
Administrarea de Olaparib după tratamentul cu platină s-a dovedit benefică în studiile efectuate pe pacienți care aveau o mutație BRCA și, prin urmare, nu aveau o proteină funcțională. Rezultatul a fost o întârziere în progresia tumorii și o creștere a ratei supraviețuirii față de tratamentul doar cu platină.
Olaparib și BRCA
După cum am menționat mai sus, Olaparibul este utilizat în principal pentru tratamentul cancerului de sân, deși se poate folosi și pentru tratamentul altor tipuri de cancer. Acest lucru este valabil mai ales dacă există neoplasme avansate sau cancer ovarian cu metastaze.
În ceea ce privește cancerul de sân, unul dintre cele mai frecvente evenimente moleculare în tumorile mamare triplu-negative este modificarea funcției proteinei BRCA. Acest tip de cancer este unul dintre cele mai agresive pentru femei.
Mai mult de 80% dintre pacienții cu o mutație a genei BRCA1 au cancer de sân triplu negativ. De asemenea, aproximativ 15% dintre pacienții cu cancer ovarian și 5% dintre cei care au cancer mamar, pancreatic sau de prostată au moștenit mutații BRCA1 sau BRCA2.
Vezi și:
Olaparib este un inhibitor PARP. Acestea sunt proteine care ajută la repararea ADN-ului deteriorat. Deoarece mutațiile BRCA pot împiedica repararea ADN-ului, o inhibare similară a acestui proces cu Olaparib poate duce la moartea celulelor canceroase.
Cercetătorii au evaluat eficacitatea Olaparibului ca monoterapie și în combinație cu alte medicamente pentru chimioterapie în diferite studii clinice de fază II. Eficacitatea sa ca monoterapie la pacienții cu cancer de sân avansat pre-tratați a avut o rată de răspuns ridicată.
Concluzie: utilizările medicamentului Olaparib
Olaparib reprezintă o abordare nouă de tratament antineoplazic prin inhibarea PARP. De fapt, poate rezolva o problema mare la pacienții cu cancer asociat BRCA.
Tratamentul nu este ușor, deoarece aceste boli neoplazice sunt avansate. Acestea necesită o combinație de terapii și o urmărire adecvată din partea medicului. În mod ideal, trebuie să existe un grup de consiliere oncologică care să fie întotdeauna atent la nevoile pacientului și care să ia în considerare toți factorii existenți.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Robson, M., Im, S. A., Senkus, E., Xu, B., Domchek, S. M., Masuda, N., … Conte, P. (2017). Olaparib for metastatic breast cancer in patients with a germline BRCA mutation. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1706450
- Ledermann, J., Harter, P., Gourley, C., Friedlander, M., Vergote, I., Rustin, G., … Matulonis, U. (2012). Olaparib maintenance therapy in platinum-sensitive relapsed ovarian cancer. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1105535
- Oza, A. M., Cibula, D., Benzaquen, A. O., Poole, C., Mathijssen, R. H. J., Sonke, G. S., … Friedlander, M. (2015). Olaparib combined with chemotherapy for recurrent platinum-sensitive ovarian cancer: A randomised phase 2 trial. The Lancet Oncology. https://doi.org/10.1016/S1470-2045(14)71135-0
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.