Utilizările medicinale ale năsturelului: beneficii și contraindicații
 

Utilizările medicinale ale năsturelului: beneficii și contraindicații

Năsturelul este folosit ca adjuvant împotriva infecțiilor renale și respiratorii. Funcționează? Există dovezi?
Utilizările medicinale ale năsturelului: beneficii și contraindicații
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Năsturelul, cu denumirea științifică Tropaeolum majus, este o plantă care crește ca o viță de vie în parcuri și grădini din America de Sud și Europa. Este cunoscut și sub alte denumiri, precum „floarea sângelui”. Cunoașteți utilizările medicinale ale năsturelului?

Proprietățile sale întăresc sistemul imunitar și ajută la crearea unei bariere împotriva diferitelor tipuri de infecții. Cu toate acestea, studiile sunt încă limitate. Din acest motiv, ar trebui să fie folosit cu înțelepciune și moderație. Doriți să aflați mai multe despre aplicațiile sale?

Utilizările medicinale ale năsturelului: beneficii

După cum se precizează într-o recenzie publicată în 2018, năsturelul este o plantă cu numeroase beneficii medicinale. Concentrația mare de vitamina C, polifenoli și antociani îl fac un ingredient cu capacitatea de a îmbunătăți sănătatea.

Îi sunt atribuite următoarele proprietăți:

  • Antimicrobian
  • Antifungic
  • Hipotensiv
  • Expectorant
  • Antitumoral

Printre altele, este folosit ca element decorativ datorită florilor sale frumoase. Având în vedere conținutul nutritiv și aroma sa blândă, este folosit și în scopuri culinare. În orice caz, planta este populară pentru beneficiile sale pentru sănătate și utilizările cosmetice.

Digestie

Literatura populară sugerează că frunzele proaspete și mugurii florali de năsturel stimulează producția de sucuri gastrice pentru a trezi apetitul. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice cu privire la aceste efecte. Dimpotrivă, planta conține izotiocianat de benzil, o substanță care în doze mari poate fi un iritant digestiv.

Femeie care refuză mâncarea

Infecții urinare

Deși nu este un tratament de primă linie pentru infecțiile tractului urinar, extractul de năsturel acționează ca un adjuvant în prezența infecțiilor tractului urinar. În primul rând, așa cum este detaliat într-un studiu pe șobolani distribuit în Jurnalul de Etnofarmacologie, această plantă are un efect diuretic care ajută la stimularea excreției de urină.

Datorită acestui efect, are loc curățarea tractului urinar și eliminarea agenților patogeni. În plus, în frunzele plantei s-au găsit și compuși cu acțiune antimicrobiană, cum ar fi glucozinolatul de glucotropeolină, care ajută la inhibarea înmulțirii bacteriilor.

Infecții respiratorii

Datorita conținutului său de vitamina C și alte substanțe antioxidante, năsturelul are efecte imunomodulatoare care favorizează ameliorarea infecțiilor respiratorii. Dovezile sugerează că are efecte antiinflamatorii puternice.

Studiile sunt limitate. În ciuda acestui fapt, infuziile sunt folosite ca adjuvant în caz de gripă, răceală, bronșită și tuse.

Hipertensiune arterială

Un studiu publicat în Jurnalul de Etnofarmacologie sugerează că efectele hipotensive ale năsturelului se datorează conținutului său de flavonoide. De asemenea, are capacitate diuretică, deoarece reduce volumul sanguin și tensiunea pe pereții arteriali.

Infecții bucale

Un studiu recent publicat în BMC Complementary Medicine and Therapies afirmă că năsturelul are compuși antibiotici care sunt benefici împotriva agenților patogeni care provoacă infecții bucale, cum ar fi gingivita și parodontita. Acest lucru se datorează conținutului său de ulei esențial. Se pare că previne formarea de biofilm oral.

Creșterea părului

Infuzia din această plantă este un remediu popular pentru a stimula creșterea sănătoasă a părului. Se crede că nutrienții săi protejează foliculul de păr și ajută la reducerea căderii excesive.

Efecte secundare și contraindicații ale năsturelului

Conform unui articol al corporației americane WebMD , consumul oral de năsturel este „potențial sigur”, atât timp cât cantitățile sunt moderate. Se folosește în combinație cu alte ingrediente, cum ar fi hreanul.

Cu toate acestea, la unii pacienți, poate provoca tulburări gastrice și probleme ale rinichilor. Din acest motiv, ar trebui evitat în următoarele situații:

  • Ulcere gastrice
  • Boli de rinichi
  • Sarcină și alăptare
  • Copii
  • Persoane care iau medicamente (consultați un medic)
Utilizările medicinale ale năsturelului pentru gastrită

Cum se prepară o infuzie de năsturel?

În general, această plantă se consumă ca infuzie sau extract. Pentru a pregăti prima variantă, este suficient să cumpărați planta uscată și tocată.

Ingrediente

  • 1 linguriță de năsturel uscat (5 g)
  • 1 cană de apă (250 ml)

Preparare și consum

  1. Puneți năsturelul uscat într-o cană cu apă clocotită.
  2. Așteptați 10 minute și filtrați.
  3. Consumați până la 2 căni pe zi, timp de 3-4 zile.

Notă: Dacă doriți să utilizați infuzia ca tratament pentru păr, folosiți o cantitate mai mare de năsturel (20 g).

Utilizările medicinale ale năsturelului: concluzie

Ca și alte plante, năsturelul este popular în medicina alternativă grație proprietăților sale antimicrobiene și antiinflamatorii. Acestea sunt utile în tratarea diferitelor tipuri de infecții.

Cu toate acestea, dovezile rămân limitate și nu reprezintă un remediu de primă linie. Este necesar să consultați cu medicul sau fitoterapeutul înainte de a începe consumul acestuia.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Jakubczyk K, Janda K, Watychowicz K, Łukasiak J, Wolska J. Garden nasturtium (Tropaeolum majus L.) – a source of mineral elements and bioactive compounds. Rocz Panstw Zakl Hig. 2018;69(2):119-126.
  • Gasparotto A Jr, Boffo MA, Lourenço EL, Stefanello ME, Kassuya CA, Marques MC. Natriuretic and diuretic effects of Tropaeolum majus (Tropaeolaceae) in rats. J Ethnopharmacol. 2009;122(3):517-522. doi:10.1016/j.jep.2009.01.021
  • Kleinwächter M, Schnug E, Selmar D. The glucosinolate-myrosinase system in nasturtium (Tropaeolum majus L.): variability of biochemical parameters and screening for clones feasible for pharmaceutical utilization. J Agric Food Chem. 2008;56(23):11165-11170. doi:10.1021/jf802053n
  • Tran HT, Márton MR, Herz C, et al. Nasturtium (Indian cress, Tropaeolum majus nanum) dually blocks the COX and LOX pathway in primary human immune cells. Phytomedicine. 2016;23(6):611-620. doi:10.1016/j.phymed.2016.02.025
  • Gasparotto Junior A, Gasparotto FM, Lourenço EL, et al. Antihypertensive effects of isoquercitrin and extracts from Tropaeolum majus L.: evidence for the inhibition of angiotensin converting enzyme. J Ethnopharmacol. 2011;134(2):363-372. doi:10.1016/j.jep.2010.12.026
  • Eichel V, Schüller A, Biehler K, Al-Ahmad A, Frank U. Antimicrobial effects of mustard oil-containing plants against oral pathogens: an in vitro study. BMC Complement Med Ther. 2020;20(1):156. Published 2020 May 24. doi:10.1186/s12906-020-02953-0

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.