Utilizările și beneficiile acidului ascorbic
Astăzi vom discuta despre utilizările și beneficiile acidului ascorbic.
Acidul ascorbic, cunoscut și sub denumirea de vitamina C, este un compus cu o capacitate antioxidantă semnificativă. Efectul antioxidant al unei substanțe se referă la abilitatea sa de a amâna sau a preveni oxidarea celulelor.
Unii specialiști bănuiesc că stresul oxidativ contribuie la dezvoltarea unei mari varietăți de boli. Adesea nu este clar dacă stresul oxidativ a declanșat boala sau dacă este doar o consecință a acesteia. În orice caz, antioxidanții joacă un rol foarte important pentru sănătate. Pe lângă faptul că mențin funcționarea corectă a organismului uman, pot preveni anumite boli.
Consumul de acid ascorbic a fost asociat cu formarea unei bariere protectoare împotriva infecțiilor și virusurilor. Totodată, acesta este un adjuvant eficient în ceea ce privește absorbția fierului și fortificarea țesuturilor osoase.
Caracteristicile acidului ascorbic
Acidul ascorbic constituie un element natural prezent, de obicei, în fructe, în legume și, într-o mai mică măsură, în sursele de proteine. Odată izolat, arată la fel ca praful sau ca niște cristale gălbui. Este incolor, inodor, solid și solubil.
Citește și:
Această substanță este un antioxidant esențial, având un pH între 2,1 și 2,6. După cum sugerează numele său, este o substanță acidă – o caracteristică care se datorează conținutului său de hidrogen acid. Așa cum am menționat anterior, acidul ascorbic este solubil în apă, la fel ca forma sa comercială (vitamina C).
Cum este utilizat acidul ascorbic?
Numeroase industrii au găsit moduri de a profita de beneficiile acidului ascorbic. Astfel, utilizările acestei substanțe variază în funcție de obiectivele companiei în cauză. Reține următoarele:
Industria cosmetică
Acidul ascorbic este, evident, un antioxidant excelent. Această proprietate este foarte utilă când vine vorba de fabricarea produselor cosmetice. Specialiștii în domeniu îl folosesc pentru a stimula activitatea enzimelor regenerative ale țesuturilor și producția de colagen a pielii. Împreună cu vitamina E, acidul ascorbic este un component esențial în produsele anti-îmbătrânire, printre altele.
Industria alimentară
Acidul ascorbic este prezent în mod natural în diverse alimente și reprezintă un nutrient fundamental pentru o sănătate optimă. Cu toate acestea, multe persoane nu-și satisfac necesarul zilnic de acid ascorbic.
Vestea bună este că producătorii de băuturi și alimente adaugă frecvent această substanță în produsele lor, pentru a le amplifica efectul antioxidant.
Ar putea să te intereseze:
Industria farmaceutică
Specialiștii din industria farmaceutică folosesc acidul ascorbic pentru a crea tot felul de tablete cu vitamina C. Această vitamină a devenit un supliment alimentar încă de când a fost descoperită în 1932. Ea poate înlesni numeroase procese biochimice ale corpului. Suplimentele cu vitamina C sunt esențiale pentru persoanele care nu-și pot satisface necesarul zilnic prin alimentație deoarece organismul lor nu o poate sintetiza.
Beneficiile acidului ascorbic
Beneficiile acidului ascorbic sunt strâns legate de modul în care acesta este folosit.
Această substanță este esențială pentru îngrijirea pielii. Datorită conținutului său de antioxidanți, efectele acidului ascorbic se vor face resimțite aproape imediat. Amână îmbătrânirea pielii și îi îmbunătățește aspectul prin stimularea producției naturale de colagen (o proteină instabilă care are nevoie de hidroxilare pentru a regenera țesuturile degradate).
Organele și țesuturile corpului încep să se degradeze atunci când rezervele de colagen sunt prea scăzute. Așadar, dacă nu consumi suficient acid ascorbic, riști să dezvolți scorbut, o boală care afectează pielea, gingiile și părul.
Totodată, acidul ascorbic este indispensabil pentru funcționarea corectă a metabolismului, facilitând metabolizarea unor substanțe precum:
- Colesterolul
- Acizii biliari
- Aminoacizii
- Carbohidrații
În plus, acest acid contribuie la digestia altor substanțe și la menținerea structurii osoase în stare optimă. De pildă, poate fortifica dinții, menținându-i sănătoși.
Printre beneficiile acidului ascorbic se numără și abilitatea sa de a îmbunătăți elasticitatea vaselor de sânge, a tendoanelor și a ligamentelor, stimularea vasodilatării și prevenirea coagulării.
Nu în ultimul rând, acidul ascorbic poate fi foarte util pacienților cu hipertensiune arterială sau ateroscleroză, ajutându-i să evite problemele ischemice.
Concluzii
După cum poți vedea, acidul ascorbic reprezintă un component fundamental al organismului uman. Trebuie să-l consumi în cantități adecvate prin dietă. Dacă nu este posibil, ai la dispoziție diverse suplimente la care poți apela.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Vannucchi, H., & Rocha, M. de M. (2012). Vitamina C ( ácido ascórbico ). ILSI Brasil – International Life Sciences Insyitute Do Brasil. https://doi.org/10.1016/B978-84-9113-015-4/00050-2
- Head, K. A. (1998). Ascorbic acid in the prevention and treatment of cancer. Alternative Medicine Review.
- Michels, A. J. (2018). Vitamin C | Linus Pauling Institute | Oregon State University.
- Teucher, B., Olivares, M., & Cori, H. (2004). Enhancers of iron absorption: Ascorbic acid and other organic acids. International Journal for Vitamin and Nutrition Research. Internationale Zeitschrift Für Vitamin- Und Ernährungsforschung. Journal International De Vitaminologie Et De Nutrition, 74, 403-19. doi:10.1024/0300-9831.74.6.403
- Iqbal, K., Alam, K., & Khattak, Muhammad Muzaffar Ali Khan. (2004). Biological significance of ascorbic acid (vitamin C) in human health – A review. Pakistan Journal of Nutrition, 3 doi:10.3923/pjn.2004.5.13
- Keen, M. (2016). Vitamin E in dermatology. Indian Dermatology Online Journal, 7 doi:10.4103/2229-5178.185494
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.