10 motive pentru a renunța la consumul de zahăr
Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila
Zahărul este unul din cele mai populare alimente pe plan mondial, dar, din păcate, și unul din cele mai nesănătoase. Pofta de dulce poate fi uneori greu de controlat, însă consumul de zahăr provoacă în cele din urmă probleme de sănătate și ne diminuează calitatea vieții.
Desigur, nu toate tipurile de zahăr sunt la fel. Cel mai nociv pentru sănătate este zahărul alb rafinat – adică exact tipul de zahăr vândut în orice magazin alimentar și folosit ca ingredient în pâine, alimente procesate, dulciuri și unele snack-uri. Într-adevăr, este foarte greu să evităm consumul de zahăr în zilele noastre.
Industria alimentară ne pune la dispoziție foarte multe produse ce conțin zahăr. Prin urmare, este foarte important să știm care sunt riscurile consumului excesiv al acestui aliment.
În acest articol îți vom prezenta zece motive pentru a reduce consumul de zahăr. Citește în continuare și vei fi surprins!
10 motive să renunți la consumul de zahăr rafinat
Vei avea mai multă energie
Multe persoane, atunci când au nevoie de un plus de energie, obișnuiesc să consume sucuri dulci, băuturi energizante și tot felul de alte lichide ce conțin zahăr. Însă numeroase studii au demonstrat existența unei legături între hiperglicemie și oboseală.
În urma consumului excesiv de zahăr, rezerva de energie a organismului se epuizează mai repde, cauzaând oboseală. Pentru a te simți mai plin de energie, te sfătuim să reduci aportul zilnic de zahăr.
Îmbunătățirea sănătății inimii
Conform unui studiu publicat în Jurnalul Asociației Americane de Cardiologi, zahărul în exces ne predispune la infarct. Astfel, dacă începem să moderăm consumul zilnic de zahăr, inima noastră va fi mai sănătoasă.
Reducerea riscului de cancer
Numeroase studii efectuate în toate colțurile lumii au demonstrat că zahărul poate hrăni celulele canceroase. Dacă reduci aportul zilnic de zahăr, scazi riscul de dezvoltare a mai multor tipuri de cancer, întrucât înmulțirea celulelor canceroase este îngreunată.
Îți recomandăm să citești și:
Un ficat mai sănătos
Asemenea consumului excesiv de alcool, un aport zilnic prea mare de fructoză și glucoză poate provoca acumulări de toxine la nivelul ficatului.
Specialiștii ne recomandă să ne detoxifiem ficatul periodic, pentru a reduce riscul de îmbolnăvire a acestui organ vital.
Vei dormi mai bine
Deși consumul excesiv de zahăr ne poate epuiza resursele de energie, acesta ne va și perturba somnul. Persoanele care își moderează aportul zilnic de zahăr vor observa imediat că se odihnesc mult mai bine.
În plus, anumite studii sugerează că există o legătură între eliminarea zahărului din dietă și vindecarea insomniei.
Pielea ta va avea un aspect mai tânăr
Zahărul în exces afectează producția de elastină și colagen a organismului, aceste două elemente numărându-se printre principalele surse de proteine pentru piele.
Pe termen lung, consumul excesiv de zahăr poate provoca îmbătrânire prematură și diverse afecțiuni cutanate.
Citește și:
Greutatea ta corporală va fi mai aproape de cea ideală
Alimentele zaharoase tind să aibă un conținut mare de grăsimi, glucide și calorii—elemente ce duc la creșterea în greutate.
Dacă reușim să eliminăm zahărul din dieta zilnică, reducem aportul zilnic din elementele menționate, ceea ce înseamnă că ne va fi mai ușor să atingem greutatea ideală mult visată.
Vei avea o digestie mai bună
Reducându-ți aportul zilnic de zahăr, sistemul tău digestiv va primi un plus de energie ce îi va facilita abilitatea de a procesa alimentele consumate. Astfel, vei fi protejat împotriva constipației și a numeroaselor probleme de sănătate ce îți pot afecta colonul.
Te vei simți mai sătul după ce mănânci
Numeroase studii au demonstrat că persoanele care consumă zahăr în exces devin rezistente la leptină, un hormon ce ne avertizează creierul că am mâncat destul.
Dinții tău vor fi mai sănătoși
Bacteriile din cavitatea bucală se dezvoltă atunci când sunt hrănite cu zahăr, ceea ce înseamnă că zahărul crește riscul de apariție a cariilor și a altor probleme dentare. Astfel, dacă îți reduci aportul zilnic de zahăr, dinții și gingiile tale vor fi mult mai sănătoase.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Schmidt, L. A. (2012). The toxic truth about sugar. Nature, 482, 27-29. https://ca01001129.schoolwires.net/cms/lib/CA01001129/Centricity/Domain/1484/Norton%20Sugar%20Article.pdf
- de Ruyter, J. C., Olthof, M. R., Seidell, J. C., & Katan, M. B. (2012). A trial of sugar-free or sugar-sweetened beverages and body weight in children. New England Journal of Medicine, 367(15), 1397-1406. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1203034
- Howard, B. V., & Wylie-Rosett, J. (2002). Sugar and cardiovascular disease: A statement for healthcare professionals from the Committee on Nutrition of the Council on Nutrition, Physical Activity, and Metabolism of the American Heart Association. Circulation, 106(4), 523-527. https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.cir.0000019552.77778.04
- Sreebny, L. M. (1982). Sugar availability, sugar consumption and dental caries. Community dentistry and oral epidemiology, 10(1), 1-7. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1600-0528.1982.tb00352.x
- Hamblin, J. E. (2007). Insomnia: an ignored health problem. Primary Care: Clinics in Office Practice, 34(3), 659-674. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0095454307000437
- Alpert, B., & Farris, P. (2018). Adiós al azúcar: pierde peso, siéntete bien y luce más joven. Océano exprés.
- Zeyda, M., & Stulnig, T. M. (2009). Obesity, inflammation, and insulin resistance–a mini-review. Gerontology, 55(4), 379-386. https://www.karger.com/Article/Pdf/212758
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.