10 alimente de evitat seara înainte de culcare - Doza de Sănătate
 

10 alimente de evitat seara înainte de culcare

Îți este poftă de o gustare înainte de culcare? Dacă știi ce alimente să eviți seara, poți opta pentru variante sănătoase, care să te ajute să adormi mai ușor și să ai o noapte liniștită. 
10 alimente de evitat seara înainte de culcare
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Din când în când, se întâmplă să ai chef de o gustare, chiar dacă este destul de târziu și se apropie ora de culcare. Însă poți afla acum care sunt cele câteva alimente de evitat seara, pentru a avea un somn liniștit. 

Poftele sunt normale la ore târzii, mai ales dacă ai servit cina destul de devreme. Problema este că ai putea fi tentată de alimente total nepotrivite, care îți vor face probleme peste noapte.

Consumul anumitor alimente înainte de culcare îți poate afecta în mod negativ metabolismul, iar acest lucru duce la creștere în greutate sau diverse alte afecțiuni.

Așadar, este esențial să dezvolți câteva obiceiuri sănătoase. Limitează consumul următoarelor 10 alimente seara.

Alimente de evitat seara

1. Unt

Unt pe lista de alimente de evitat seara

Untul este un ingredient de bază în multe rețete. Însă, din cauza conținutului său ridicat de grăsimi saturate, nu este indicat să-l consumi înainte de culcare.

În general, grăsimile trebuie consumate cu moderație, pentru că pot cauza indigestii sau probleme hepatice.

2. Dulciuri

Dulciuri pe lista de alimente de evitat seara

Toți suntem de părere că o bomboană sau două în timpul zilei nu fac nimănui nici un rău. Problema survine la orele târzii, atunci când cantitatea mare de zahăr sau aromele artificiale îți pot afecta calitatea somnului.

Multe dintre ingredientele dulciurilor stimulează activitatea sistemului nervos și pun organismul în stare de alertă. Iar unii specialiști afirmă faptul că dulciurile sporesc riscul de a avea coșmaruri.

3. Înghețată

Alimente de evitat seara precum înghețata

Printre alimentele de evitat seara se numără și înghețata. Nu este o idee foarte bună să îți potolești poftele după ora 22:00 cu un bol de înghețată.

Din cauza zahărului, grăsimilor și aromelor adăugate, acest desert accelerează metabolismul și activitatea sistemului nervos. Iar consumul în exces încetinește digestia și duce la apariția durerilor și a inflamațiilor.

4. Alimente picante

Ardei iute pe lista de alimente de evitat seara

Condimentele adaugă savoare rețetelor noastre, însă trebuie consumate cu moderație la ore târzii, deoarece afectează producerea acidului gastric.

Ardeiul iute sau piperul fac parte din categoria de alimente de evitat seara, întrucât produc reflux gastroesofagian și dureri de stomac. Și pentru că majoritatea alimentelor ce le conțin au și multe calorii, te poți trezi cu câteva kilograme în plus.

5. Preparate din carne

Cârnați pe lista de alimente de evitat seara

În ciuda aspectului delicios și mirosului îmbietor, cârnăciorii sunt plini de aditivi dăunători organismului. Ar trebui să limitezi consumul doar la ocazii speciale sau un grătar ocazional.

Iar dacă îți trece prin cap să-i servești la o masă târzie, ai face bine să te aștepți la probleme de digestie și un metabolism îngreunat.

6. Brânză

Alimente de evitat seara precum brânza

Principala problemă este dată de aminoacidul numit tiamină, care îngreunează secreția de hormoni responsabili de obținerea unui somn odihnitor.

Fie că este vorba de toppingul de pe pizza, fie de o felie de brânză topită, evită să guști din acest preparat dacă nu vrei să ai inflamații și dureri de stomac.

7. Pâine

Alimente de evitat seara precum produsele de patiserie

Pâinea și produsele de patiserie sunt cele mai frecvente opțiuni când îți este foame sau poftă de ceva crocant. Dar acestea apar pe lista de alimente de evitat seara din cauza conținutului lor ridicat de calorii.

Făina și zahărul din produsele de patiserie au un impact negativ asupra metabolismului și măresc riscul de obezitate sau hiperglicemie.

8. Ciocolată

Alimente de evitat seara precum ciocolata

Câteva pătrățele de ciocolată pe zi sunt deosebit de benefice și aduc cu sine o doză importantă de antioxidanți și aminoacizi, responsabili de starea de bine. Însă ciocolata nu este un aliment potrivit pentru ore târzii, fiind un stimulent care împiedică instalarea somnului profund.

9. Carne roșie

Carnea pe lista de alimente de evitat seara

Carnea, în general, conține proteine și grăsimi saturate care se digeră destul de greu. Cu toate că are multiple beneficii, consumul de carne, în special roșie, înainte de culcare, nu este indicat.

10. Cafea

Cafea pe lista de alimente de evitat seara

Este de la sine înțeles că nu ar trebui să te gândești la cafea sau la alte băuturi cu cofeină după ora 18:00. Mai potrivit este să servești o cafea dimineața sau după-amiaza târziu, deoarece aceasta îmbunătățește starea de alertă și productivitatea.

Consumată la ore târzii însă, cofeina nu te va lăsa să adormi, iar o noapte albă este deosebit de neplăcută.

O ceașcă de cafea te poate ține treaz câteva ore.

Așadar, ai chef de o mică gustare înainte de somn? Acum știi mai bine de ce anume să te ferești pentru a avea o noapte odihnitoare; în schimb, poți consuma gustări care te ajută să adormi mai ușor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.