Ziua Mondială a Tiroidei: semne ale problemelor tiroidiene
 

Ziua Mondială a Tiroidei: semne ale problemelor tiroidiene

Știați că există Ziua Mondială a Tiroidei? Bolile acestei glande afectează milioane de oameni din întreaga lume.
Ziua Mondială a Tiroidei: semne ale problemelor tiroidiene
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 29 mai, 2023

Ziua Mondială a Tiroidei se sărbătorește pe 25 mai pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța tratării bolilor legate de această glandă. Este o oportunitate de diseminare a aspectelor informative, preventive și legate de tratament. Tulburările tiroidiene afectează milioane de oameni din întreaga lume. Descoperiți principalele semne ale problemelor tiroidiene!

De ce sărbătorim Ziua Mondială a Tiroidei?

Diferite organizații medicale internaționale se întrunesc în fiecare an pe 25 mai pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la bolile care afectează glanda tiroidă. Este important ca aceste patologii să fie tratate la timp, deoarece afectează multiple funcții ale organismului. Un studiu publicat în revista medicală Advances in Therapy susține faptul că hipotiroidismul afectează până la 5% din populația globului.

În plus, aceeași publicație estimează că un procent de 5% din populație nu este diagnosticată. Asociația Europeană a Tiroidei (ETA) a propus ca ziua de 25 mai să fie Ziua Mondială a Tiroidei. Aceasta este ziua în care a fost fondată organizația în 1965. Începând cu 2008, au apărut și alte entități medicale conexe, cum ar fi Federația Internațională a Tiroidei (TIF) și Asociația Americană a Tiroidiei (ATA).

Ce este o boală tiroidiană?

O boală tiroidiană este orice patologie care afectează această glandă. Tiroida este responsabilă de producerea hormonilor tiroidieni, care sunt implicați în multiple funcții ale organismului. O alterare a acestei funcții se poate manifesta prin simptome cardiologice, gastroenterologice și chiar psihiatrice.

Tiroida este o glandă în formă de fluture a sistemului endocrin, situată sub laringe. La adulți, măsoară între 4 și 6 centimetri, iar principalii hormoni pe care îi produce sunt T3 (triiodotironina) și T4 (tiroxina).

Unele dintre funcțiile sale sunt următoarele:

  • Generează apetit.
  • Produce energie.
  • Reglează somnul.
  • Reglează ritmul cardiac.
  • Controlează temperatura corpului.

Care sunt principalele tulburări?

Conform datelor publicate de Asociația Americană a Tiroidiei (ATA), se estimează că mai mult de 12% dintre americani dezvoltă boli tiroidiene în timpul vieții. Acest număr se ridică la 20 de milioane de oameni. 60% nu sunt conștienți de situația lor.

Principalele boli care afectează această glandă sunt următoarele:

  • Hipertiroidism: tulburare cauzată de producția excesivă de hormoni tiroidieni.
  • Hipotiroidism: este cauzat de producția scăzută de hormoni tiroidieni.
  • Tiroidită: este o inflamație a glandei.
  • Gușă multinodulară: creșterea neregulată a glandei din cauza prezenței nodulilor.
  • Cancer tiroidian: conform datelor analizate de Indian Journal of Surgical Oncology, în 2020 a fost al zecelea cel mai frecvent cancer din lume.

6 semne ale problemelor tiroidiene

Potrivit unui studiu publicat de Pinar del Río Journal of Medical Sciences, există factori de risc implicați în apariția bolilor tiroidiene: de exemplu, vârsta înaintată, stresul, aportul scăzut sau excesiv de iod și fumatul.

Dincolo de acești factori, toți oamenii ar trebui să fie conștienți de anumite semne care indică importanța consultării unui medic endocrinolog:

1. Probleme de sănătate persistente

Medicul de familie este instruit pentru a trata simptomele și a diagnostica afecțiunile tiroidiene. Cu toate acestea, dacă situația nu se ameliorează, este important să mergeți la un specialist. Endocrinologii sunt cei mai în măsură să trateze bolile tiroidiene.

2. Oboseală extremă

Lipsa constantă de energie, oboseala și problemele de somn pot fi asociate cu hipotiroidismul. Pot exista și stări de iritabilitate și anxietate.

3. Umflarea gâtului

Apariția de umflături sau noduli în zona gâtului ar putea fi un caz de gușă. Este necesar să consultați imediat medicul specialist.

4. Probleme legate de greutatea corporală

Din cauza intervenției directe în metabolism, bolile tiroidiene pot provoca pierderea sau creșterea excesivă în greutate. În primul caz, problema corespunde hipertiroidismului. În al doilea, hipotiroidismul este vinovatul.

5. Ritm cardiac neregulat

Acordați atenție ritmului cardiac. Acesta poate fi afectat de bolile tiroidiene. Puteți experimenta atât tahicardie, cât și bradicardie.

6. Instabilitatea temperaturii corpului

Un alt semn al posibilelor tulburări tiroidiene este temperatura corporală neregulată. Această problemă se poate manifesta prin frig sau căldură bruscă, precum și transpirație extremă. Persoanele cu hipotiroidism simt frig chiar dacă afară este cald, în timp ce persoanele cu hipertiroidism se plâng de căldură pe vreme rece.

De Ziua Mondială a Tiroidei, ne amintim importanța prevenției

Deși aceste boli sunt greu de prevenit, există câteva acțiuni care pot ajuta la reducerea incidenței lor: de exemplu, menținerea unui nivel adecvat de iod și fier, somnul suficient și efectuarea vizitelor medicale în mod regulat. De asemenea, evitați fumatul și consumul excesiv de alcool. Ziua Mondială a Tiroidei crește gradul de conștientizare cu privire la problemele acestei glande.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • American Thyroid Association (ATA). (2023). General Information/Press Room. Consultado el 24 de mayo de 2023. https://www.thyroid.org/media-main/press-room/
  • Chiovato, L., Magri, F., & Carlé, A. (2019). Hypothyroidism in Context: Where We’ve Been and Where We’re Going. Advances in therapy, 36(Suppl 2), 47–58. https://doi.org/10.1007/s12325-019-01080-8
  • Rodríguez Ramos, Jorge Félix, Boffill Corrales, Acela María, & Rodríguez Soria, Alberto. (2016). Factores de riesgo de las enfermedades tiroideas. Hospital del Seguro Social Ambato. Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río, 20(5), 113-128. Recuperado en 24 de mayo de 2023, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-31942016000500014&lng=es&tlng=es.
  • Santiago-Peña, Luis Francisco. (2020). Fisiología de la glándula tiroides. Disfunción y parámetros funcionales de laboratorio en patología de tiroides. Revista ORL, 11(3), 253-257. Epub 11 de enero de 2021. Consultado el 24 de mayo de 2023. https://dx.doi.org/10.14201/orl.21514
  • Shank, J. B., Are, C., & Wenos, C. D. (2022). Thyroid Cancer: Global Burden and Trends. Indian journal of surgical oncology, 13(1), 40–45. Consultado el 24 de mayo de 2023. https://doi.org/10.1007/s13193-021-01429-y

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.