10 semne de boli mintale pe care ar trebui să le cunoști
 

10 semne de boli mintale pe care ar trebui să le cunoști

Anumite tulburări legate de comportament, starea de spirit sau capacitatea de a relaționa cu ceilalți indică prezența unei boli mintale. Aceste tipuri de simptome trebuie tratate cât mai curând posibil.
10 semne de boli mintale pe care ar trebui să le cunoști

Ultima actualizare: 27 mai, 2022

Simptomele bolilor mintale pot trece neobservate la început. Ele pot fi aproape invizibile pentru bolnavi și chiar pentru cei din jur. Este posibil ca aceste situații să fie temporare; cu toate acestea, atunci când persistă în timp, ele pot fi un indiciu al unei tulburări ceva mai grave. Care sunt cele 10 semne de boli mintale pe care ar trebui să le cunoști?

Unele dintre aceste simptome pot fi detectate precoce. Dacă sunt tratate relativ rapid, nu vor progresa. Cu toate acestea, în alte ocazii, acest lucru nu se întâmplă și tratamentul devine mai dificil.

10 semne de boli mintale pe care ar trebui să le cunoști

Medic ce analizează semne de boli mintale

În continuare, vom discuta despere câteva simptome care ar putea indica existența unei boli psihice.

1. Tulburările de somn

Incapacitatea de dormi bine este unul dintre cele mai frecvente semne de boli mintale. Apar situații extreme, precum insomnia sau oboseala cronică. De asemenea, pot apărea și episoade de somnambulism și/sau coșmaruri.

2. Fricile inexplicabile

Fobiile sunt un simptom frecvent al bolilor mintale. Cele mai frecvente sunt: agorafobia (teama de a pleca de acasă), fobia socială (teama de a interacționa cu ceilalți) și enoclofobia sau demofobia (teama de a fi într-o mulțime). Există și fobii față de diferite animale, obiecte sau situații.

Fricile inexplicabile afectează în mod direct comportamentul și capacitatea de adaptare la mediu.

3. Schimbările bruște de dispoziție

Tristețea, anxietatea, nervozitatea, iritabilitatea sau bucuria extremă sunt alte simptome importante. Trecerea de la o emoție la alta într-un mod exagerat poate fi un indiciu că ceva nu este în regulă.

4. Distorsionarea realității

Cei care suferă de o boală mintală pot vedea o realitate diferită de cea percepută de restul oamenilor. Nu este vorba despre exprimarea unor diferențe politice, sexuale sau religioase deplasate, ci despre o adevărată disfuncție, potrivit afirmațiilor lui dr. Selvini.

Un exemplu extrem în acest sens sunt celebrele iluzii sau halucinații. Unii oameni, cum ar fi cei cu schizofrenie, pot experimenta aceste episoade.

5. Schimbările în obiceiurile alimentare

Femeie mofturoasă la mâncare

 

Tulburările de alimentație sunt încadrate ca boli mintale. Unii oameni încep să mănânce fără limite, indiferent de consecințe. Alții, dimpotrivă, abandonează mâncarea pentru că cred că sunt mereu supraponderali. În acest fel, apar probleme alimentare precum anorexia.

6. Dependențele

Un alt simptom al bolilor mintale este abuzul de substanțe. Din fericire, dependențele sunt vicii care pot fi inversate.

În practică, este foarte greu ca dependentul să fie cel care observă disfuncția sau tulburarea. În această categorie intră fumatul, dependența de droguri, alcoolismul, jocurile de noroc compulsive, etc.

7. Dorințele sexuale

Scăderea dorinței sexuale poate fi legată de unele boli, precum depresia, potrivit Fundației ANAED (Asistență Națională pentru Pacienții cu Depresie).

Există și alte semne legate de obiceiurile sexuale care indică o posibilă boală mintală. Cele mai întâlnite sunt anumite parafilii.

8. Tulburările cognitive sau de memorie

Dificultatea de a înțelege sau de a face conexiuni între sarcini și oameni sau persoane și situații este un semn al bolilor mintale. La fel se întâmplă și în cazul pierderii progresive a memoriei.

Unii pacienți încep să-și dea seama că au uitat luminile aprinse, că nu recunosc rudele, etc. Este un simptom care trebuie tratat rapid pentru a evita accidentele și daunele psihologice mai mari.

9. Excesul de ostilitate și furie

Semne de boli mintale la bărbați

Incapacitatea de a face față stresului provoacă accese incontrolabile de furie. Atacurile de furie se pot încheia cu acte de violență. Dacă impulsurile nu sunt controlate, acestea vor duce la consecințe grave la locul de muncă și în relațiile interpersonale.

10. Gândurile de sinucidere

Dorința recurentă de a pune capăt propriei vieți este unul dintre cele mai clare semne de boli mintale. Suferința, sentimentul de inutilitate sau imposibilitatea de adaptare atrag ideea de sinucidere. Este important, în aceste cazuri, să ceri ajutor și să nu te izolezi.

Sfaturi utile

Există câțiva factori de risc, dar nu sunt decisivi:

  • Experimentarea unor situații traumatice
  • Violență sau abandon
  • Boli psihice anterioare
  • Leziuni ale creierului
  • Situații stresante

Bolile mintale sunt mai frecvente decât ne imaginăm. Apar la orice vârstă și indiferent de clasă socială, profesie sau cultură. În cele mai multe cazuri, este nevoie de ajutor pentru a controla sau vindeca boala.

Din acest motiv, îți recomandăm să mergi la un psiholog dacă detectezi semne de boli mintale. Acesta îți va oferi toate îndrumările, sprijinul și sfaturile de care ai nevoie pentru a putea face față unei posibile afecțiuni mintale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.