4 informații despre dietele cu conținut scăzut de sodiu
Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo
Dietele cu conținut scăzut de sodiu sunt cele care limitează consumul de alimente bogate în acest mineral. Persoanele care decid să urmeze acest tip de dietă sunt cele care suferă de afecțiuni ce se agravează din cauza nivelurilor ridicate de sodiu din sânge. Unele dintre aceste afecțiuni sunt hipertensiunea arterială, bolile renale sau insuficiență cardiacă.
În acest articol, îți vom prezenta 4 informații importante despre dietele cu conținut scăzut de sodiu. Să începem!
De ce au oamenii nevoie de sodiu?
50% din sarea de masă reprezintă sodiu, elementul rămas fiind clorul. Din acest motiv, sarea obișnuită este cunoscută chimic sub numele de clorură de sodiu.
Sarea este cea mai importantă sursă de sodiu din dietă. Oamenii consumă o altă mică parte a acestui mineral prin alimente și sare adăugată alimentelor în timpul proceselor de fabricație.
Deși sodiul este esențial pentru viață, organismul are nevoie doar de o cantitate mică. Consumul de sare poate fi dăunător sănătății.
Acest mineral este esențial pentru ca organismul să fie hidratat adecvat, pentru ca schimbul celular să aibă loc cu succes și pentru a menține homeostazia sângelui, printre altele.
Citește mai mult:
Cum poți ști dacă un aliment are un conținut scăzut de sodiu?
Pentru a ști dacă un aliment este sărac sau bogat în sodiu, este important să citești etichetele, deoarece acestea menționează conținutul de sodiu.
Cantitatea de sodiu este exprimată în miligrame (mg). Valoarea care apare pe etichetele alimentelor exprimată ca procent din doza zilnică recomandată se referă la procentul de nutrienți dintr-un aliment.
În acest sens, alimentele cu conținut scăzut de sodiu sunt cele care au mai puțin de 5% din DZR. Cele cu 20% sau mai mult sunt considerate alimente bogate în sodiu.
Alte expresii pe care le poți vedea pe etichetele alimentelor sunt:
- Fără sodiu: mai puțin de 5 mg de sodiu per porție.
- Foarte sărac în sodiu: 35 mg de sodiu sau mai puțin per porție.
- Sărac în sodiu: 140 mg de sodiu sau mai puțin per porție.
- Conținut redus de sodiu: Cu 25% mai puțin decât alimentele obișnuite.
- Fără sare sau fără sare adăugată: Nu s-a adăugat sare în timpul procesării alimentelor. Cu toate acestea, alimentele în sine pot conține în mod natural sodiu.
Dietele cu conținut scăzut de sodiu: avantaje
După cum am menționat mai sus, sarea este esențială pentru viață, dar numai în cantitățile potrivite. Reducerea sodiului din alimentație este foarte benefică. Iată câteva dintre beneficii:
- Scade tensiunea arterială. Aportul excesiv de sodiu poate duce la hipertensiune, un factor de risc pentru bolile de inimă.
- Reduce riscurile de a suferi anumite boli. Adoptarea acestor obiceiuri alimentare ar putea ameliora constipația sau retenția de lichide.
- Ajută la scăderea în greutate.
Citește și:
Cum să găsești echilibrul într-o dietă săracă în sodiu
Dietele cu conținut scăzut de sodiu pot ajuta la evitarea tuturor complicațiilor cauzate de excesul de sare. Cu toate acestea, după cum știm deja, sodiul este esențial pentru buna funcționare a organismului. Prin urmare, trebuie să găsim un echilibru.
Câteva recomandări în acest sens sunt:
- Nu folosi sare când gătești. Alimentele conțin sodiu în mod natural. Pentru a spori aroma alimentelor, poți folosi oțet, condimente sau lămâie.
- Schimbă metodele de gătit. Metodele de gătit elimină, de obicei, mult din aroma naturală a alimentelor. Gătește la aburi, în hârtie de copt sau în folie de aluminiu.
- Folosește uleiuri de măsline mai intense. Acestea oferă mai multe beneficii și mai multă aromă.
În cele din urmă, amintește-ți faptul că reducerea aportului de sare este unul dintre obiectivele stilului de viață sănătos conceput de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Dacă suferi de orice boală asociată, medicul specialist îți va putea indica cea mai bună dietă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Grillo A., Salvi L., Coruzzi P., Salvi P., et al., Sodium intake and hypertension. Nutrients, 2019.
- O’Donnell M., Mann JFE., Schutte AE., Staessen JA., et al., Dietary sodium and cardvioascular disease risk. N Engl J Med, 2016. 375 (24): 2404-2406.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.