5 alimente care cresc colesterolul rău
Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor
Colesterolul este un tip de grăsime care se găsește în alimentele de origine animală. Este la fel de important ca orice alte lipide, deoarece este prezent în mucoasa tuturor celulelor și este un precursor al unor substanțe importante pentru organism. Principalele alimente care cresc colesterolul rău ar trebui evitate în dietele sănătoase.
Colesterolul este împărțit în două grupe mari:
- Colesterol bun: este absorbit prin intestine și transportat în sânge, folosindu-se lipoproteine cunoscute sub numele de HDL. Ele ajung în ficat pentru a forma hormoni, săruri biliare și vitamina D, printre alte substanțe.
- Colesterol rău: este legat de proteinele LDL. Când LDL este prea mare, arterele se înfundă.
Alimente care cresc colesterolul rău și pe care ar trebui să le eviți
Majoritatea alimentelor care cresc LDL conțin grăsimi saturate și trans. Le enumerăm pe cele care sunt foarte dăunătoare sănătății:
1. Lactate integrale
Laptele integral este bogat în grăsimi saturate. O singură cană conține 4,6 grame. Deci, pentru a evita creșterea colesterolului rău, puteți înlocui laptele integral cu laptele degresat.
Același lucru este valabil și pentru iaurturi, creme, brânzeturi și unturi făcute din lapte integral. Pentru a duce un stil de viață sănătos, începeți să consumați produse degresate.
Degresarea se referă la faza în care grăsimea laptelui este îndepărtată. Cu toate acestea, conținutul de vitamine liposolubile scade. Pentru a menține proprietățile nutritive originale, se adaugă vitaminele pierdute.
În cazul brânzeturilor, cele mai curate sunt cele care conțin cel mai puțin colesterol:
- Gouda
- Parmezan
- Brie
- Caș
- Mozzarella
- Feta
Recomandăm: 3 smoothie-uri cu avocado pentru colesterol redus
2. Carne roșie
Carnea de vită, porc și oaie este bogată în colesterol și grăsimi saturate. Carnea de oaie, de exemplu, conține 11 grame de grăsime la fiecare porție de 100 de grame. Pentru a o evita, o poți înlocui cu carne albă fără piele, precum cea de curcan, pui sau iepure. Alege părțile slabe, adică cele cu mai puțin de 3% grăsime. Printre cele mai populare părți slabe se numără:
- Cotlet
- Muşchi
- File
- Rasol
3. Ouă
Colesterolul a fost întotdeauna asociat cu ouăle. Cea mai mare cantitate de grăsime și colesterol se găsește în gălbenuș. Gălbenușul conține 27 grame de grăsime. Albușul nu conține colesterol și poate fi consumat fără probleme.
Întrucât oul este un aliment cu mare valoare biologică, consumul său nu este descurajat. Deși oul are 220 de miligrame de colesterol, conține și fosfolipide, un tip de grăsime care se dizolvă ușor. Aceasta interferează cu absorbția și efectul colesterolului în sânge, deci aportul de ouă este recomandat dacă se face cu moderație.
Cantitatea recomandată este de un ou întreg pe zi. Deși, dacă vrei să mănânci mai mult, poți mânca doar albușul.
4. Cârnați
Cârnații sunt pregătiți din carne, organe comestibile, grăsime de porc, produse vegetale și condimente. Se introduc apoi în intestine de porc sau oaie.
Cârnații sunt bogați în grăsimi și sare. De exemplu, chorizo conține 9,45 grame de acizi grași saturați și 26 grame de grăsime totală la fiecare 100 grame.
5. Alimente ultraprocesate
Alimentele ultraprocesate și industrializate sunt bogate în zahăr, grăsimi saturate și grăsimi trans. Dietele pline de acizi grași trans mononesaturați sau polinesaturați cresc nivelul de colesterol total, în special LDL. Dar nu numai atât, ci diminuează și colesterolul bun.
Grăsimile trans nu sunt produse de organism. Sunt definite ca acizi grași mononesaturați sau polinesaturați care au cel puțin o legătură dublă în poziția trans. Adică, atomii de hidrogen ai dublei legături de grăsime sunt pe părți opuse. Ar trebui să fie pe aceeași parte pentru a fi recunoscuți de enzimele care îi digeră.
Funcția lor este de a oferi energie. Se formează în mod natural la rumegătoare, în timpul hidrogenării industriale a uleiurilor și la prăjirea cu uleiuri polinesaturate.
Încălzirea uleiului la temperaturi ridicate, peste 180 de grade Celsius, pentru o perioadă lungă de timp, este una dintre principalele surse de grăsimi trans.
Tipul de ulei, temperatura și cantitatea influențează procesul de descompunere și formarea compușilor de oxidare și a grăsimilor trans. Din acest motiv, prăjirea industrială este nesănătoasă. Cartofii prăjiți în ulei, de exemplu, conțin 24,9% grăsimi trans.
Vezi și: Policosanol: este eficient în reglarea colesterolului și a tensiunii arteriale?
Stai departe de alimente care cresc colesterolul rău
Se recomandă evitarea consumului de alimente ultraprocesate pentru a reduce riscul de boli coronariene și a scădea colesterolul. Nu mânca mezeluri, prăjeli sau lactate integrale, deoarece acestea sunt principalele alimente care cresc colesterolul rău.
Produsele recomandate pentru scăderea colesterolului sunt leguminoasele, fructele, legumele, peștele și cerealele. Nici asta nu va ajuta la nimic dacă nu adopți un stil de viață sănătos!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ana Belén Ropero Lara. GRASAS TRANS, Grasas Hidrogenadas. Badali. http://badali.umh.es/assets/documentos/pdf/artic/grasa-trans.pdf
- NHS. Cholesterol. 2008. Disponible https://www.nhs.uk/translationspanish/documents/cholesterol_spanish_final.pdf
- Bonet Bartolomé y Col. LECHE, NATA, MANTEQUILLA Y OTROS PRODUCTOS LÁCTEOS. Disponible http://www.lacteosinsustituibles.es/p/archivos/pdf/monografia_leche_nata_mantequilla_otros.pdf
- Institutos de estudio del huevo. El libro del huevo. 2000. Disponible http://institutohuevo.com/wp-content/uploads/2017/07/EL-LIBRO-DEL-HUEVO.pdf
- FDA. Papa frita. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170698/nutrients
- FAO. Grasas y ácidos grasos en nutrición humana. Consulta de expertos. 2012. Disponible https://www.fao.org/3/i1953s/i1953s.pdf
- FDA. Salchicha, cerdo, chorizo, enlazado o molido, cocido, frito. 2019. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/746781/nutrients
- FDA. Cordero, cocido, asado (Navajo). 2019. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167634/nutrients
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.