5 alimente interzise după antrenament și 3 permise - Doza de Sănătate
 

5 alimente interzise după antrenament și 3 permise

Dacă vrei să te bucuri de rezultatele exercițiilor fizice, este important să ții cont de ceea ce mănânci după terminarea antrenamentului.
5 alimente interzise după antrenament și 3 permise
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

De multe ori, ne hrănim prost pentru că nu suntem bine informați. Însă dacă vrei să faci mișcare și să îți îngrijești organismul, trebuie să acorzi o atenție deosebită alimentației. Este important de știut că există alimente interzise după antrenament, în timp ce altele sunt recomandate.

În acest articol, îți arătăm ce ar trebui să eviți și ce ar trebui să consumi după încheierea sesiunii de exerciții fizice.

Alimente interzise după antrenament

1. Carne roșie

Carnea roșie pe lista de alimente interzise după antrenament

Exercițiile fizice îmbunătățesc performanțele intelectuale, însă nu și dacă mănânci carne roșie imediat după terminarea lor.

  • Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Georgia, în primele 20 de minute de după antrenament, înveți mai bine și reții mai ușor informațiile.
  • Acest lucru nu este posibil dacă mănânci imediat carne roșie. Acest aliment nu este benefic pentru creier întrucât, după ce îl consumi îți limitează capacitatea de învățare și memoria.

Carnea roșie este bogată în grăsimi saturate și încetinește metabolismul,afectând totodată sănătatea aparatului digestiv.

2. Smoothie-uri din comerț

Smoothie-urile din comerț sunt alimente interzise după antrenament

Smoothie-urile care se găsesc în comerț nu sunt foarte sănătoase, cele mai multe fiind bogate în zahăr. Chiar dacă aceste băuturi par a fi alegerea ideală după încheierea antrenamentului, nu toate smoothie-urile sunt la fel de utile.

  • Smoothie-urile cu un conținut bogat de zahăr au de două ori mai multe calorii decât cele pe care le-ai ars în timpul antrenamentului. Atenție la aceste produse!

Dacă vrei să consumi o băutură sănătoasă după ce faci mișcare, optează pentru smoothie-uri naturale, pe bază de legume și fibre și fără adaosuri de zahăr.

3. Prăjeli

Alimente interzise după antrenament precum prăjelile

Prăjelile și produsele de tip fast food sunt bogate în grăsimi saturate. Aceste alimente nu sunt recomandate în orice moment, cu atât mai puțin după ce faci exerciții fizice. Recompensa pe care ți-o oferi după încheierea antrenamentului nu ar trebui să conțină mai multe calorii decât ai ars.

  • Organismul are nevoie de 9 grame de energie pentru a digera 1 gram de grăsime.
  • În plus, prăjelile încetinesc metabolismul pe care te-ai străduit să îl accelerezi prin intermediul exercițiilor fizice.

4. Oleaginoase

Oleaginoasele sunt alimente interzise după antrenament

Chiar dacă sunt sănătoase atunci când sunt consumate în cantități mici, nucile și alunele sunt alimente interzise după antrenament. Desigur, este bine să consumi produse bogate în proteine, cum sunt oleaginoasele, însă nu uita că acestea din urmă au și un conținut bogat de grăsimi.

În plus, fructele oleaginoase încetinesc metabolismul, drept pentru care nu este indicat să le consumi după ce practici exerciții fizice.

5. Cafea

Cafeaua pe lista de alimente interzise după antrenament

Cafeaua te deshidratează, motiv pentru care nu este recomandată după antrenament. Optează în schimb pentru o sticlă de apă plată. Aceasta îți potolește setea și îți hidratează organismul.

Alimente recomandate după antrenament

Proteine

Proteinele nu se află pe lista de alimente interzise după antrenament

Așa cum am menționat deja, după încheierea antrenamentului fizic, este recomandat să consumi proteine.

  • Îți recomandăm să optezi pentru carne albă, cum ar fi carnea de pui, curcan sau pește.
  • În plus, este indicat să consumi legume verzi, acestea fiind o sursă excelentă de proteine. Alte opțiuni benefice sunt leguminoasele, soia și semințele.

Banane

Bananele nu sunt alimente interzise după antrenament

După cum am menționat deja, produsele cu un conținut bogat de zahăr se află pe lista de alimente interzise după antrenament. Cu toate acestea, dacă îți este poftă de ceva dulce, poți opta pentru o banană. Aceste fructe au un conținut bogat de potasiu și carbohidrați, fiind un desert potrivit pentru a fi servit după ce faci mișcare.

Cartofi și alte amidonoase

Cartofii nu sunt alimente interzise după antrenament

Alimentele bogate în amidon sunt cea mai bună garnitură pentru masa de după antrenament. Poți opta, de exemplu, pentru cartofi fierți sau copți cu puțin orez. În acest fel, facilitezi absorbția carbohidraților în sistemul digestiv. La rândul său, acest grup de alimente ajută la digerarea proteinelor.

Ține cont de aceste recomandări data viitoare când nu știi ce gustare să servești după încheierea antrenamentului fizic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Van Itallie, T. B., Sinisterra, L., & Stare, F. J. (1956). Nutrition and athletic performance. Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.1956.02970290016006
  • Van Kleef, E., Shimizu, M., & Wansink, B. (2011). Food compensation: Do exercise ads change food intake? International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity. https://doi.org/10.1186/1479-5868-8-6
  • Aragon, A. A., & Schoenfeld, B. J. (2013). Nutrient timing revisited: Is there a post-exercise anabolic window? In Functional Foods: The Connection Between Nutrition, Health, and Food Science. https://doi.org/10.1201/b16307

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.