5 sfaturi pentru a preveni un infarct
Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo
Un atac de cord, numit și infarct miocardic, este o boală gravă care apare atunci când se întrerupe alimentarea cu sânge, împiedicând astfel țesuturile să obțină suficient oxigen. Din această cauză, mușchiul cardiac începe să moară și suferă leziuni grave. Vrei să afli câteva sfaturi pentru a preveni un infarct?
Unele persoane sunt mai predispuse la această afecțiune, fie pentru că au antecedente familiale de boli cardiace, fie din cauza altor afecțiuni care le cresc riscul. Cu toate acestea, infarctul poate fi evitat dacă adopți un stil de viață sănătos.
O idee bună este să-ți îmbunătățești stilul de viață și să adopți câteva obiceiuri care îți pot reduce semnificativ riscul de îmbolnăvire. Ți-e frică să nu suferi de această boală? În acest articol, îți vom împărtăși 5 obiceiuri pentru viața de zi cu zi pentru a te ajuta să previi un atac de cord.
5 sfaturi pentru a preveni un infarct
Pentru a preveni un atac de cord, mai întâi trebuie să știi care sunt simptomele acestuia. În acest fel, vei fi conștient de semne precum durerile în piept, transpirațiile excesive fără motiv, greața, oboseala sau dificultățile de respirație, printre altele.
Dacă observi oricare dintre simptomele menționate mai sus, acesta este un motiv suficient pentru a consulta medicul. Cu cât vei obține un diagnostic mai rapid, cu atât prognosticul va fi mai bun. Poți adopta câteva obiceiuri sănătoase pentru a evita un infarct. Pune-le în practică!
1. Menține o dietă sănătoasă
Dieta joacă un rol important atunci când vine vorba de prevenirea unui infarct și a altor boli cardiovasculare. Deși cerințele nutriționale pot varia în funcție de vârstă, greutate și starea generală de sănătate, îți recomandăm următoarele:
- Crește-ți consumul de fructe și legume proaspete.
- Consumă cereale integrale bogate în fibre.
- Adaugă proteine slabe în dietă.
- Mănâncă alimente și suplimente cu omega-3.
- Bea multă apă și alte lichide sănătoase.
Organizații precum American Heart Association sugerează faptul că aportul de alimente cu acizi grași omega 3 de cel puțin două ori pe săptămână este foarte benefic pentru evitarea afecțiunilor cardiace, deoarece reduce colesterolul ridicat și tensiunea arterială. Poți obține acest nutrient din:
- Pește gras (somon, hering, sardine, macrou, printre altele)
- Fructe uscate și nuci
- Ulei de măsline extravirgin
- Avocado
Citește mai mult:
2. Evită tutunul
Persoanele care fumează sau respiră fum de țigară au un risc mai mare de a suferi un infarct în comparație cu cele care evită tutunul. După cum știu mulți oameni, componentele toxice ale țigărilor au efecte negative atât asupra sănătății plămânilor, cât și asupra inimii.
Atunci când te confrunți cu riscul bolilor coronariene sau cardiovasculare, este important să eviți țigările. Deși poate fi dificil, există multe strategii pentru a te ajuta să atingi acest obiectiv.
3. Fă mișcare
Mișcarea regulată are multe beneficii pentru inimă. Pe lângă întărirea mușchiului cardiac, te ajută să reduci tensiunea arterială, colesterolul și alte afecțiuni care cresc riscul de infarct. Poate reduce chiar și stresul și îți poate îmbunătăți starea de spirit.
Nu trebuie să începi cu o rutină obositoare pentru a te bucura de beneficii. Ceva simplu, cum ar fi mersul pe jos 30 de minute, 5 zile pe săptămână, face o mare diferență. Desigur, poți face și alte activități precum alergarea, înotul, mersul pe bicicletă, gimnastica, etc.
4. Meditează
Conform mai multor cercetări, meditația zilnică poate fi secretul pentru prevenirea bolilor coronariene și a atacurilor de cord. Datorită capacității sale de a reduce stresul și tensiunea arterială, acest tip de terapie contribuie semnificativ la bunăstare. Unele forme de meditație sunt:
- Meditație ghidată
- Meditație Mantra
- Tai chi
- Yoga
- Meditație cu aromoterapie
- Qigong
5. Arde kilogramele în plus
Deși mulți oameni trec cu vederea, supraponderalitatea și obezitatea îți fac inima să funcționeze mai intens. Ambele probleme sunt, de asemenea, factori ai hipertensiunii arteriale, hipercolesterolemiei, diabetului și altor afecțiuni care influențează atacurile de cord.
Pentru a preveni un infarct ar trebui să faci tot posibilul pentru a-ți menține o greutate sănătoasă și stabilă. Poți realiza acest lucru prin obiceiuri alimentare sănătoase, exerciții fizice și, în general, un stil de viață mai bun.
Citește și:
Concluzie
Există multe obiceiuri simple pe care le poți adăuga în rutina zilnică pentru a preveni un atac de cord și pentru a-ți îmbunătăți sănătatea cardiovasculară. Cel mai important lucru este să le practici în mod consecvent, mai ales atunci când ai anumiți factori de risc. Nu uita să consulți medicul pentru analizele adecvate.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Lu, L., Liu, M., Sun, R. R., Zheng, Y., & Zhang, P. (2015). Myocardial Infarction: Symptoms and Treatments. Cell Biochemistry and Biophysics. https://doi.org/10.1007/s12013-015-0553-4
- American Heart Association. (2017). The American Heart Association’s Diet and Lifestyle Recommendations.
- Verschuren, W. M. M. (2012). Diet and cardiovascular disease. Current Cardiology Reports. https://doi.org/10.1007/s11886-012-0318-2
- Jain, A. P., Aggarwal, K. K., & Zhang, P. Y. (2015). Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease. European Review for Medical and Pharmacological Sciences.
- World Heart Federation. (2012). Tobacco : totally avoidable risk factor of CVD. WHO, World Health Organization, Media Center, Fact Sheet N 339World Health Organization, Media Center, Fact Sheet N 339.
- Fuchs, R. (2015). Physical Activity and Health. In International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-097086-8.14115-7
- Tacón, A. M., McComb, J., Caldera, Y., & Randolph, P. (2003). Mindfulness meditation, anxiety reduction, and heart disease: A pilot study. Family and Community Health. https://doi.org/10.1097/00003727-200301000-00004
- Lumma, A. L., Kok, B. E., & Singer, T. (2015). Is meditation always relaxing? Investigating heart rate, heart rate variability, experienced effort and likeability during training of three types of meditation. International Journal of Psychophysiology. https://doi.org/10.1016/j.ijpsycho.2015.04.017
- Evans, J. C., Larson, M. G., Kannel, W. B., Kenchaiah, S., Levy, D., Wilson, P. W. F., … Benjamin, E. J. (2002). Obesity and the Risk of Heart Failure. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/nejmoa020245
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.